Partidul DREPT și-a pierdut statutul de partid parlamentar după ce președintele Vlad Gheorghe a exclus toți parlamentarii. Biroul Electoral Central (BEC) a respins, în ședința de luni seara, plângerea prealabilă a Partidului DREPT împotriva hotărârii BEC prin care s-a stabilit că un partid parlamentar trebuie să mențină acest statut pe întreaga perioadă electorală pentru a avea reprezentanți în birourile electorale.
După ce a intrat în BEC cu ajutorul ÎCCJ, președintele Partidului DREPT a exclus toți parlamentarii veniți de la alte partide, astfel încât formațiunea nu mai îndeplinește criteriile pentru a fi considerat partid parlamentar.
În urma hotărârii din urmă cu 4 zile, BEC a transmis o circulară către toate Birourile Electorale de Circumscripție județene, București și Diaspora, prin care informează că partidele parlamentare, care au așadar reprezentanți în birourile electorale în prima față de desemnare, sunt PSD, PNL, USR, AUR, UDMR și Forța Dreptei.
La începutul lunii septembrie s-a anunțat formarea unui nou partid intitulat DREPT, la care au aderat 10 parlamentari veniți de la alte partide:
Lazăr Ion Marian (ex-USR);
Gheba Daniel Sorin (ex-AUR);
Ciornei Radu Tudor (ex-USR);
Florea Daniel (ex-AUR);
Liviu Ioan Balint (ex-PNL);
Gheorghe Pecingină (ex-PNL);
Daniel Liviu Toda (ex-USR);
Cristian Paul Ichim (ex-USR);
Calotă Florică Ică (ex-AUR);
Apjok Norbert (ex-UDMR).
În 5 septembrie, Biroul Electoral Central a fost constituit din reprezentanţii PSD, PNL, AUR, USR, UDMR, minorităţilor naţionale şi ai Forţei Drepte, fiind respinsă propunerea de completare a BEC cu reprezentantul Partidului Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT).
După ce a reușit să intre în BEC, președintele partidului, Vlad Gheorghe, a anunțat excluderea tuturor parlamentarilor, ceea ce a dus la pierderea statutului de partid parlamentar.
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat, în ședința din 20 septembrie 2024, o hotărâre referitoare la interpretarea prevederilor Legii nr. 208/2015, privind organizarea alegerilor parlamentare.
Hotărârea vizează clarificarea dispozițiilor prevăzute în articolul 118^1 alin. (1) din Legea nr. 208/2015, cu modificările și completările ulterioare, ce reglementează condițiile pentru partidele politice care nu au participat la ultimele alegeri parlamentare. Potrivit acestei hotărâri, condiția referitoare la numărul minim de 7 senatori sau 10 deputați care sunt membri ai unui partid politic trebuie îndeplinită neîntrerupt pe toată durata perioadei electorale.
Consecința acestei hotărâri este excluderea Partidului DREPT din rândul formațiunilor care au dreptul la reprezentanți în secțiile de votare.