AUR explică faptul că numărul a fost calculat având în vedere că, din anul 2000 şi până în prezent, numărul angajaţilor din administraţie a crescut de la 800.000 la 1,3 milioane, subliniind că vor fi concediaţi acei bugetari ”cu carnet de partid, care nu-şi găsesc utilitatea în sistem”.
”Astfel de reformă, cu aceste partide, nu este posibilă. Tocmai ele au împănat aparatul bugetar cu tot felul de clienţi politici, pentru că au avut nevoie de sinecurile acestea să răsplătească loialităţi politice. În 2000 funcţiona statul român cu 800.000 de funcţionari publici, otova. Nu a crescut numărul militarilor, a scăzut, nu a crescut, numărul poliţiştilor, a scăzut, nu a crescut, numărul medicilor şi asistenţilor, ba dimpotrivă, avem deficit, după cum vedem atâtea cazuri nenorocite. Ce a crescut? A crescut numărul funcţionarilor din administraţia publică centrală şi locală. Cum? Că am avut nevoie? Nu! Pentru că am pus zece să învârtă aceeaşi hârtie, ca să-şi ia nişte bani de la stat, siguri, pentru că aveau carnet de partid. Asta trebuie curăţat. Cum să cureţi, dacă tu depinzi de voturile acelor oameni? PSD şi PNL nu vor face niciodată o astfel de reformă”, a afirmat Claudiu Târziu, miercuri seară, la Prima News.
Marcel Boloş anunţă restructurări masive la stat, sunt vizaţi angajaţii cu salarii mari: „Înseamnă o reducere a şefimii cu 30 la sută”
Întrebat, în acest context, dacă AUR va face concedieri în rândul angajaţilor din sectorul public, în situaţia în care formaţiunea va ajunge să guverneze, Claudiu Târziu a anunţat că AUR este dispusă să concedieze jumătate de milion de angajaţi din aparatul bugetar.
”Am zis-o şi o să o facem pentru că pe noi nu ne leagă nimic, nu avem niciun fel de cârdăşie cu oamenii care au intrat pe liste de partid în instituţii publice. Vom pierde voturile acestora care oricum se duc la partidele respective şi vom câştiga voturile românilor care aşteaptă o reformă reală în statul român şi aşteaptă pe cineva să-i ducă la prosperitate, să-i scoată din sărăcie. Am promis, 500.000 dăm afară. Numai pe aceia cu carnet de partid, care nu-şi găsesc utilitatea în sistem. Ca aşa rezultă din calculul pe care l-am făcut. În 2000 erau 800.000 şi funcţiona statul român. Acum sunt 1.3000.000 şi funcţionează statul român mai bine? Nu!”, a adăugat liderul AUR.
Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere al AUR, Claudiu Târziu, anunţă că formaţiunea pe care o reprezintă nu va vota, în Parlament, legislaţia care vizează noi măsuri în domeniul fiscal, măsuri care ar avea rolul de a reduce deficitul bugetar.
Întrebat, miercuri seară, într-o emisiune la Prima News, dacă AUR ar vota legislaţia care vizează noi măsuri fiscale, proiecte care propun, printre altele, renunţarea la unele beneficii fiscale din domenii precum construcţii, IT sau agricultură, Claudiu Târziu a anunţat că AUR nu ar vota astfel de proiect.
George Simion a trecut la proiecte SF. Nu avem autostrăzi, iar electoratul stă cu toaleta-n curte, dar AUR promite insule artificiale ca-n Dubai în Marea Neagră
”Am fi împotrivă în mod categoric pentru că nu este decât încă un par la un car de oale, adică stricăm şi ceea ce mai merge. Lovim şi în acele domenii care produc încă şi produc bine, cum ar fi IT, construcţii, agricultură, dar le facem viaţa grea tuturor românilor, nu numai celor care lucrează în cele trei domenii pe care le-am spus. De altfel, nu este nicio surpriză, pentru că PSD aşa obişnuieşte, să încerce să împartă sărăcia, nu este în stare să producă plusvaloare, nu este în stare să aducă bani în plus, ci ştie să îi toace foarte bine”, a afirmat Claudiu Târziu.
Târziu este de părere că PSD ”se preface că reformează aparatul de stat ca să aibă un pretext pentru a lovi în mediul privat care ţine tot statul ăsta în picioare”.
”Este una dintre cele mai proaste măsuri pe care ar putea să o ia un guvern, mai ales într-o situaţie de criză. (…) Noi am spus ce am face prin programul de guvernare pe care l-am propus încă de acum două luni şi anume am încuraja munca, dar nu poţi să încurajezi munca suprataxând-o. De asemenea, am folosi mai cu cap şi în beneficiul românilor resursele naturale ale României care astăzi nu sunt folosite de noi şi pentru noi”, a adăugat liderul AUR.
Târziu a susţinut că, în situaţia majorării taxelor în domeniul construcţiilor, deja afectat de majorări, activitatea va fi redusă, iar România va fi din nou ţară exportatoare de forţă de muncă în acest sector. Târziu a spus că nu este de acord nici cu majorarea taxării în domeniul IT, el argumentând, în acest context, că ”acum, dacă le dai în cap, cu siguranţă se va muta afacerea din România”.
Liderul AUR a reiterat că prin majorarea taxelor se ”împarte sărăcia”, el adăugând că ”asta face PSD”.