„Site-ul www.diaspora2016.ro vine în sprijinul românilor din diaspora care doresc să se înregistreze în Registrul electoral. Până în data de 19 iulie, doar 3.090 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate au solicitat să fie înscriși în Registrul electoral. Dintre aceștia, 2.371 au menționat opțiunea pentru votul prin corespondență, iar 719 au ales secțiile de votare„, se arată în comunicat.
Sursa citată precizează că, pe lângă informații utile despre votul prin corespondență, site-ul înlesnește modalitatea de înregistrare pentru a putea vota la alegerile parlamentare din acest an.
„Românii din străinătate pot completa cererea, utilizând una din cele trei variante: (1) documentul.pdf editabil care, după completare, poate fi printat; (2) un formular online, simplu, conținând doar câteva câmpuri, care transmite datele în cererea tip de înregistrare. Ulterior, cererea completată va fi primită pe email, urmând să fie printată; (3) formularul de cerere oficial/ tip în format.pdf care poate fi descărcat, printat și completat de mână„, se menționează în comunicat.
„Numărul foarte mic de români din diaspora care s-au înregistrat arată încă o dată că Parlamentul a făcut o lege a votului prin corespondență proastă, care are nevoie de îmbunătățiri substanțiale. Când faci o astfel de lege, trebuie să arăți voință și respect față de cetățeni. Parlamentarii noștri au ales să facă o lege care îngreunează procesul de înregistrare și de vot și descurajează românii din diaspora să voteze astfel. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 2014, când românii din diaspora au fost umiliți, nu mai trebuie să se repete”, afirmă președintele M10, Ioana Constantin, citată în comunicat.
M10 își reafirmă susținerea pentru „votul la distanță — prin corespondență și electronic — pentru toți românii, din străinătate și din țară, pentru toate tipurile de alegeri”. „Toți românii trebuie să poată vota modern, electronic, de pe telefoane, tablete și calculatoare, dacă aleg această modalitate”, se precizează în comunicat.