Partidul Social Democrat solicită partidelor din coaliţia de guvernare să îşi asume politic obiectivul enunţat de premierul Florin Cîţu privind imunizarea a 10,4 milioane de persoane până cel târziu la finalul lunii septembrie.
„Eşecul în atingerea acestui obiectiv trebuie să conducă în mod automat la demisia Guvernului şi la formarea unei noi majorităţi parlamentare, capabilă să gestioneze pandemia şi să relanseze economia. (…) Declaraţiile contradictorii ale decidenţilor, lipsa de transparenţă în comunicare a Guvernului, blocarea şi disfuncţionalităţile platformei de vaccinare, definirea precară a categoriilor prioritare pentru vaccinare, finanţarea întârziată şi insuficientă pentru centrele de vaccinare au creat o stare de confuzie şi de nesiguranţă generalizată, care afectează în mod dramatic viaţa cetăţenilor şi economia naţională. Iar acest lucru trebuie să înceteze! România trebuie să revină la normalitate!”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de Partidul Social Democrat.
România, locul 18 în lume în privinţa vaccinării anti-COVID. Anunţul premierului Florin Cîţu
Social-democraţii cer şi un calendar privind încetarea restricţiilor impuse ca urmare a epidemiei de COVID-19.
„Având în vedere caracterul temporar al îngrădirii unor drepturi constituţionale în contextul pandemiei, actuala putere are obligaţia politică de a-şi asuma un calendar clar, cu repere exacte, în ceea ce priveşte încetarea restricţiilor odată cu creşterea nivelului de imunizare a populaţiei prin campania de vaccinare şi cu scăderea ratei de infectare”, se susţine în comunicat.
Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă că întârzierile în livrarea vaccinului anti-COVID vor fi recuperate, firma producătoare abordând acest ritm pentru a-şi recalibra capacitatea de producţie pentru trimestrul al doilea. El a spus că, până în septembrie, se vor putea vaccina aproximativ 10.400.000 de persoane.
„Exact de 20 de milioane de doze este nevoie şi vom avea aceste doze. Tocmai le-am contractat şi am şi plătit dintre ele. Şi, v-am spus, capacitatea înseamnă cam 50.000 de vaccinuri pe zi şi vom face acest lucru. Deci este ţinta noastră şi ne vom ţine de ea, până în septembrie. Dar, repet, dacă până atunci apar şi alte vaccinuri şi vor fi aprobate, le vom cumpăra şi pe acelea tocmai pentru a avansa această cifră, să venim cât mai repede să vaccinăm cât mai mulţi dintre români până în septembrie”, a explicat Cîţu.
Premierul Florin Cîţu a declarat că Banca Mondială a analizat un număr de 154 de ţări şi peste 3.000 de măsuri financiare luate în contextul pandemiei, iar analiza pe România arată că, alături de SUA, Germania, Franţa şi Australia, statul nostru a avut cel mai ridicat nivel de activitate, ca număr şi aplicabilitate, în ceea ce priveşte măsurile adoptate ca răspuns la criza provocată de COVID-19.
„Banca Mondială confirmă: măsurile pe care le-am luat în contextul pandemiei COVID-19 clasează România în topul ţărilor cu cele mai multe şi aplicate măsuri din lume.
Cele mai importante şi de succes măsuri luate în România au fost: amânarea ratelor bancare, IMM Invest, suspendarea executărilor silite prin poprire, eliminarea dobânzilor şi penalităţile de întârziere, prorogarea termenului pentru restructurarea obligaţiilor bugetare, derogarea de la plata impozitului pe profit, amânarea la plata pentru serviciile de utilităţi pentru IMM-uri, prorogarea termenului de plată pentru impozitul pe clădiri, terenuri şi mijloace de transport.
Banca Mondiala a analizat un număr de 154 de ţări şi un total de peste 3.000 de măsuri financiare luate de către acestea în contextul pandemiei. Analiza concluzionează că România, alături de ţări precum SUA, Germania, Franţa sau Australia, a avut cel mai ridicat nivel de activitate, ca număr şi aplicabilitate, la nivelul măsurilor financiare adoptate ca răspuns la criza provocată de COVID-19”, a scris Florin Cîţu marţi pe Facebook.