Părul este un indicator al schimbărilor din corp – Cum prevenim căderea părului?

Părul este pentru femei un real atu al frumuseții și al seducției. Căderea lui poate genera anxietate, care afectează încrederea și stima de sine. Pentru a arăta frumos, femeile trebuie să-și mențină sănătatea organismului înainte de toate și să ducă o viață echilibrată.
Alina Costache
09 sept. 2021, 11:39
Părul este un indicator al schimbărilor din corp – Cum prevenim căderea părului?

Studiile cercetătorilor arată că oamenii care suferă de stres au părul mai fragil. Anumite probleme de sănătate cauzate de prea mult cortizol – hormonul stresului – poate produce oboseală, dureri de cap și căderea părului.

Când se instalează boala, părul are de suferit și el, din cauza faptului că fluxul de sânge către scalp și foliculi va fi diminuat, el se va concentra asupra sistemului imunitar și organelor vitale. Din cauza suferinței și a stresului, părul devine gras și mai puțin frumos.

Viața femeilor, dar și frumusețea lor este influențată de schimbările hormonale. Uneori dezechilibrele hormonale sunt mai intense și necesită stabilirea și aplicarea unui tratament eficient.

Tulburările hormonale pot să afecteze aspectul podoabei capilare și pot cauza căderea părului. Un nivel ridicat de estrogen poate stimula producția de sebum și keratină și poate face ca părul să fie mai rar. Astfel de tulburări hormonale apar la femei mai ales în perioada de sarcină, iar asta afectează frumusețea părului. Prolactina ar putea influența sănătatea părului și ciclul de viață al firelor de păr.

Cortizolul este vinovat de apariția inflamațiilor pielii și a unor afecțiuni: acnee, eczeme și psoriazis. O stare de stres cronic, manifestată în mod frecvent sau un timp îndelungat, poate avea un impact nedorit asupra sănătății părului și asupra îmbătrânirii premature a pielii. Prin gestionarea stresului, se poate reduce nivelul de cortizol și se pot preveni asemenea probleme.

Consumul prea mare de zahăr determină secreția de insulină în pancreas, iar asta poate duce la creșterea în greutate și la un exces de sebum și o îngroșare a dermului. Toate acestea pot avea consecințe asupra pielii, vor provoca apariția coșurilor de acnee și vor face ca scalpul să se îngrașe mai repede.

Bolile glandei tiroide sunt un factor de risc al căderii părului. Femeile sunt predispuse la boli de acest fel, iar asta le provoacă subțierea părului, oboseală accentuată, dureri musculare, dureri articulare, creștere în greutate, sensibilitate la frig.

O altă cauză a căderii părului este anemia, care se poate depista prin analiza sângelui. Scăderea fierului din sânge poate duce la anemie și poate afecta aspectul podoabei capilare, care devine mai rară. De asemenea, și deficitul de minerale, vitamine și oligoelemente ar putea provoca pierderea părului.

Nutrienții (precum sunt colina, iodul, zincul, vitaminele A, B6, B12, C, D, E) pot ajuta în menținerea sănătății și a rezistenței părului, dar și în stimularea creșterii acestuia. Textura firelor de păr și rezistența lor sunt afectate de lipsa nutrienților din organism. Aminoacizii din proteine sunt necesari în dietă. Dacă ei lipsesc din organism, atunci scade nivelul de energie al celulelor care ajută la formarea părului.

Cum prevenim căderea părului?

Prin reducerea stresului se poate preveni și încetini căderea părului. Conform unui studiu de pe nature.com, stresul cronic deteriorează ADN-ul și poate duce la încărunțirea părului. Stresul este vinovat de căderea părului și de îngrășarea mai rapidă a podoabei capilare.

Pentru a preveni deteriorarea și căderea părului, se recomandă:

-O alimentație echilibrată, bogată în nutrienți pentru mențienrea sănătății corpului și a părului
-Mai multă mișcare pentru oxigenarea creierului și a scalpului
-Hidratarea bună a organismului 
-Realizarea de analize de sânge anual, pentru a depista la timp anumite carențe de vitamine și minerale, dar și eventualele probleme de sănătate
-Îngrijirea adecvată a părului, spălarea lui de două ori pe săptămână
-Masajul pielii capului pentru relaxare și aportul de uleiuri din plante în masaj, care pot stimula creșterea și regenerarea părului
-Folosirea unor tratamente noi împotriva căderii părului, cum ar fi cele care conțin extract Saw Palmetto, ce ajută în caz de alopecie androgenică.

În cazul în care căderea părului este redusă, femeile pot folosi un șampon pentru stimularea creșterii părului sau își pot îmbunătăți aspectul podoabei capilare prin produsele de pe Gettik. Astfel de produse sunt create de experți în sănătate și frumusețe, care își doresc să rezolve problema căderii părului și la femei și la bărbați.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cel mai căutat oraș din România. Se poate transforma în poarta Europei, e înconjurat de stațiuni de top și ar putea să dea lovitura în următorii ani
Capital.ro
Anunț dureros despre Elena Udrea chiar în Vinerea Patimilor. Vestea cruntă confirmată de avocatul ei
Playtech.ro
Se construiește un Drum Expres pentru București. Șoseaua va avea 4 benzi de circulație, când trebuie să fie gata
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Traian Băsescu și alegerile din 2004. Mărturii după două decenii
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
CAUZA morții Julietei Szönyi. Sora actriței din 'Toate pânzele sus' face dezvăluiri tulburătoare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Câți militari a detașat România în misiuni sub egida NATO, UE și ONU. Anunțul făcut de Ministerul Apărării
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Am întrebat ChatGPT ce rețetă de cozonac îmi recomandă de Paște. Iată „secretul” cozonacului perfect, potrivit algoritmilor AI