Pârvulescu, CONTESTAT la şefia Forumului Constituţional. Adrian Moraru (IPP): Este o SINECURĂ

Revizuirea Constituţiei şi activitatea Forumului Constituţional au provocat reacţii diverse în rândul organizaţiilor nonguvernamentale. Dacă Pro Democraţia şi Cristian Pârvulescu, numit coordonator al activităţii Forumului, se declară mulţumiţi de reacţiile primite din partea societăţii civile, alţii sunt mai rezervaţi. Adrian Moraru (IPP) contestă capacitatea clasei politice actuale de a produce o Constituţie bună, dar şi competenţele lui Pârvulescu de a conduce Forumul, iar Alina Mungiu-Pippidi crede că mai întâi trebuie rezolvată problema validării referendumului pentru o nouă Constituţie.
Adrian Ilie
28 feb. 2013, 11:42
Pârvulescu, CONTESTAT la şefia Forumului Constituţional. Adrian Moraru (IPP): Este o SINECURĂ

În tabăra entuziaştilor se află Cristian Pârvulescu, preşedinte al Pro Democraţia, ales să coordoneze activitatea Forumului Constituţional, organism care va sintetiza propunerile de revizuire a legii fundamentale formulate de către organizaţiile nonguvernamentale, mediul universitar etc.

Pârvulescu recunoaşte însă că activitatea Forumului are de surmontat două obstacole majore: finanţarea şi timpul scurt pe care îl are la dispoziţie pentru a sintetiza propunerile.

Deocamdată, Pârvulescu a obţinut doar 25.000 de euro pentru Forum, în condiţiile în care acest organism trebuie să asigure cadrul pentru dezbateri ample nu doar la Bucureşti, ci şi în ţară sau în mediul electronic.

Sunt foarte greu de estimat costurile în momentul de faţă. La Forumul pentru revizuirea din 2003 a fost o sumă de aproximativ 50.000 de euro, în condiţiile în care la consultare au participat circa 10.000 de persoane. Acum vrem să facem o consultare mult mai largă”, a declarat Pârvulescu pentru ROMÂNIATV.NET.

Acesta speră totuşi că vor primi un sprijin şi mai consistent de la stat, pe lângă spaţiile oferite în Palatul Parlamentului şi ajutor la funcţionarea site-ului pe care vor putea fi trimise propuneri sau sugestii. Lipsa banilor ar putea fi compensată prin platformele comune ale unor ONG-uri prin care acestea au mai conlucrat pentru diverse proiecte, pe reţeaua de cluburi ale APD şi ONG-urile locale pentru organizarea dezbaterilor în teritoriu şi pe voluntariat.

Dar chiar şi aceşti voluntari vor avea nevoie de bani de transport şi cazare atunci când îi vom trimite să adune propunerile venite din ţară”, a spus Pârvulescu adăugând că în această săptămână se întâlneşte cu mai mulţi potenţiali sponsori.

Un al doilea obstacol este graficul destul strâns potrivit căruia puterea doreşte să decurgă revizuirea: Forumul să trimită propunerile până la jumătatea lui mai, la finalul lunii iunie proiectul de Constituţie să fie votat în Parlament astfel încât referendumul de validare să aibă loc în octombrie.

Asta în condiţiile în care Forumul va fi efectiv funcţional de săptămâna viitoare. Pârvulescu este însă optimist: „Constituţia din 1923 a fost modificată în trei luni. Chiar în acest timp scurt, Institutul Social Român al lui Dimitrie Gusti a reuşit atunci să organizeze o serie de dezbateri”.

De asemenea, Pârvulescu mizează pe faptul că Forumul ar putea colabora cu comisia parlamentară de revizuire şi după 15 mai.

Pârvulescu susţine că reacţia ONG-urilor şi a mediului universitar a fost una foarte favorabilă.

„Din discuţiile avute au rezultat lucruri la care nici nu mă gândeam înainte, propuneri legate de laicitate, de autonomia universitară. Nu ţin neapărat de raportul dintre instituţii, dar sunt lucruri care fac o democraţie să funcţioneze. Au venit propuneri interesante de la ONG-uri legate de mediu şi patrimoniul forestier. Nu ştiu dacă toate vor intra în Constituţie, dar pot fi suficiente pentru a defini măcar un proiect legislativ”, a spus politologul.

Acesta a spus că aceste lucruri ar trebui incluse în viitoarea lege fundamentală, precizând că există deja un lobby pentru ca noua Constituţie să nu mai conţină referinţe clare cu privire la zonele care sunt în proprietatea publică a statului, precum plajele, astfel încât acestea să poată trece la administraţiile locale şi apoi să fie înstrăinate.

Pro Democraţia intenţionează să susţină includerea în Constituţie a două noi tipuri de referendum: cel de iniţiativă cetăţeanească şi cel prin care o legea poate fi revocată prin referendum, în cazul unui abuz al puterii legislative, după un model italian.

Replica altor ONG-uri

În schimb, mai rezervaţi sunt cei de la Institutul de Politici Publice. Astfel, Adrian Moraru, director executiv al IPP, a afirmat că Forumul Constituţional „este o sinecură pentru Cristian Pârvulescu care a mai făcut o trăsnaie, Legea electorală din cauză căreia avem acum un Parlament cu peste 500 de oameni”.

Mă aşteptam să fie numită o persoană care chiar înţelege Constituţie. Că Pârvulescu se pricepe şi comentează, aşa pot şi eu să comentez…„, a declarat Moraru pentru ROMÂNIATV.NET.

Mai mult, Moraru crede politicienii români actuali nu sunt în stare să facă o Constituţie cum trebuie. „Pentru revizuirea Constituţiei trebuie să avem o generaţie de oameni care să fie capabilă să facă o Constituţie bună, atunci când avem o masă critică de specialişti. Nu neapărat ‘ingineri în Constituţie’, dar dacă o facem cu oieri nu o scoatem la capăt”, a spus Moraru.

Acesta se teme chiar ca România să nu se aleagă cu o Constituţie mai proastă decât cea actuală. „Constituţia trebuie modificat, dar eu cred că se poate şi mai rău. Mi-e teamă că unele generaţii de oameni politici pot duce lucrurile înapoi, nu înainte”, a mai spus Moraru.

Preşedintele Societăţii Academice Române, Alina Mungiu-Pippidi a precizat că deocamdată SAR nu a stabilit care sunt propunerile pentru schimbarea Constituţiei.

„N-a fost o prioritate pentru noi. Probabil peste o lună„, a declarat Mungiu-Pippidi. Aceasta susţine că, înainte de a vorbi despre conţinutul revizuirii, guvernanţii ar trebui să se îngrijească de condiţiile în care noua Constituţie ar fi validată.

Chestiunea esenţială este cea cu referendumul. Nu-mi este clar câtă lume trebuie să vină la vot„, a declarat Mungiu arătând că există riscul ca, în condiţiile actuale, să nu fie validat referendumul.

Pe de altă parte, prezenţa minimă pentru ca un referendum să fie validat nici nu ar trebui coborâtă prea mult. „Nu poţi să adopţi o Constituţie cu 16%. Asta trebuie rezolvată: câţi oameni îţi trebuie ca să schimbi legea fundamentală ca această revizuire să fie una legitimă?”, a conchis Alina Mungiu-Pippidi.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Hidroelectrica a făcut un anunț important despre sumele restante de pe facturi. Ce trebuie să știe clienții, e oficial
Capital.ro
Doliu în muzica populară. A murit una dintre cele mai iubite cântărețe din România
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Calcule pentru majorarea pensiilor. Informații de ultimă oră
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
MApN atrage atenția asupra dezinformării ruse privind atacurile cu drone la granița cu România
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!