Cristian Pârvulescu a declarat că propunerea lui Dacian Cioloş de a organiza toate alegerile, o dată la cinci ani, ar fi trebuit să fie subiectul unei negocieri cu partidele politice şi cu societatea civilă. În plus, pentru ca acest lucru să devină realitatea, trebuie modificată Constituţia.
„Nu se poate realiza fara o modificarea a Constitutiei, iar acest proces este unul dificil. A anuntat cineva ca va incepe procesul sau ca va fi reluat procesul de modificare a Constitutiei? Exista un aport politic? Pentru ca partidele politice sunt cele trebuie sa asigure votul in Parlament si apoi poporul roman, intr-un referendum, trebuie sa aprobe modificarile.
Nimic nu ar indica deocamdata ca ar exista bazele politice pentru o modificare constitutionala. Sunt curios care va fi pozitia partidelor legata de acest subiect foarte controversat„, a spus Cristian Pârvulescu la România TV.
În plus, politologul precizează că propunerea lui Dacian Cioloş intră în contradicţie cu recomandările pe care Comisia de la Veneţia le-a făcut, şi anume că alegerile să fie diferenţiate. „Ne obisnuisem ca aceste recomandari ale Comisiei de la Venetia, care au fost asumate de Adunarea Parlamentara a Consiliul Europei, sa fie luate in serios. CCR le-a folosit atunci cand a interzis modificarea legislatiei electorale cu un an inaintea alegerilor. In 2012, CCR atragea atentia, cand Guvernul Boc, voia sa realizeze mai multe alegeri in acealsi timp ca se incalca recomandarea Comisiei de la Venetia„, a explicat Pârvulescu.
Politologul consieră că propunerea „nu este utilă deloc”. „Mai puţin bani cheltuiţi şi mai puţină democraţie. Alegerile locale sunt diferite de cele parlamentare si nu putem face confuzie intre mandate si nu sunt convins ca se intampla in favoarea democratiei. În plus, mi se pare ca ne apropiem de o zona care este dincolo de un guvern interimar, care are mandat de un an de zile„, a spus acesta.
PROGRAMUL Guvernului Cioloş: Rolul ISU şi clădirile cu grad seismic ridicat, printre priorităţi