În SUA, un rinichi de porc modificat genetic a fost transplantat pentru a doua oară la o persoană în viaţă, într-un eveniment medical inedit. În plus, aceeași persoană a suferit o intervenție complexă, primind și o pompă cardiacă. Acest progres marcant a fost dezvăluit miercuri de către echipa medicală de la spitalul NYU Langone din New York.
„Am combinat două minuni ale medicinei moderne într-un mod inedit”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, doctorul Robert Montgomery, care a efectuat transplantul de rinichi, scrie AFP.
Acesta este „un alt pas important în călătoria noastră pentru a ne asigura că organele vitale sunt disponibile pentru toţi cei care au nevoie de ele”, a spus el.
Pacienta în vârstă de 54 de ani era afectată de insuficiență cardiacă și renală. Lisa Pisano nu a putut beneficia de o pompă cardiacă din cauza riscului mare de mortalitate asociat dializei. În plus, avea niveluri crescute de anticorpi, ceea ce însemna că ar fi trebuit să aștepte mulți ani pentru a primi un transplant renal. Cu toate acestea, din cauza stării inimii sale, medicii estimează că mai are doar câteva săptămâni de viață.
„Încercasem totul (…) aşa că, atunci când s-a prezentat această oportunitate, am spus că voi profita de ea”, a declarat Lisa Pisano, originară din New Jersey.
„Mi-am spus că, în cel mai rău caz, dacă nu funcţionează, s-ar putea să funcţioneze pentru următoarea persoană”, a spus ea de pe patul de spital, mulţumind călduros familiei, medicilor şi asistentelor.
Operaţia de implantare a pompei cardiace (sau a dispozitivului de asistenţă ventriculară) a avut loc la 4 aprilie, iar transplantul de rinichi la 12 aprilie. Aproape două săptămâni mai târziu, dr. Montgomery a fost încântat să anunţe că nu a existat „niciun semn de respingere” până în prezent.
Xenogrefele reprezintă o provocare, deoarece sistemul imunitar al primitorului tinde să atace organul străin. Porcul a fost supus unei singure modificări genetice, a explicat el, pentru a reduce acest risc.
Pentru prima dată, a fost transplantat şi timusul porcului, un organ care joacă un rol important în sistemul imunitar. Spitalul General Massachusetts din Boston a anunţat în martie că a efectuat primul transplant de rinichi de porc modificat genetic pe un pacient viu.
Transplanturile anterioare AU FOST efectuate pe pacienţi aflaţi în moarte cerebrală. Pacienţi în viaţă au primit, de asemenea, un transplant de inimă de la un porc modificat genetic, dar au murit ulterior.
Aceste aşa-numite operaţii „compasionale” prefigurează viitoarele teste clinice de mai mare amploare. „În mod clar, ne îndreptăm foarte repede spre testele clinice, probabil chiar mai repede decât am crezut”, a declarat dr. Montgomery.