Pasajul Rutier din Piaţa Presei Libere, criticat dur de ONG-uri: „Un genocid, inutil şi costisitor”

Proiectul Pasajului Rutier Subteran Piaţa Presei Libere a fost criticat dur de reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale şi de cetăţenii bucureşteni, marţi, în cadrul unei dezbateri publice organizată la sediul Primăriei Capitalei. Societatea civilă spune că pasajul rutier pe care municipalitatea vrea să-l construiască în zonă este inutil, costisitor şi dăunător mediului înconjurător. Cele 18 milioane de euro alocate acestui proiect ar trebui folosite pentru rezolvarea altor probleme reale ale Bucureştiului, susţin ONG-urile. În schimb, municipalitatea susţine că pasajul rezolvă problema circulaţiei în nord.
Cristiana Ionescu
23 iul. 2013, 14:52
Pasajul Rutier din Piaţa Presei Libere, criticat dur de ONG-uri:

La sediul Primăriei Capitalei s-au întâlnit marţi, într-o şedinţă pentru dezbaterea publică a proiectului privind Planul Urbanistic Zonal (PUZ) Piaţa Presei Libere – Pasaj rutier subteran, mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, dar şi ai administraţiei publice locale, pentru a-şi expune opiniile legate de construirea Pasajului rutier subteran în zona Piaţa Presei.

La dezbatere au participat, din partea Primăriei Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, arhitectul şef al PMB, şi Ioan Dedu, directorul Direcţiei de Infrastructură al PMB. Societatea civilă a fost reprezantată de mai multe ONG-uri printre care Eco-Civica, ActiveWatch, Salvaţi Bucureştiul, Funky Citizens, dar şi simpli cetăţeni ai Capitalei.

Reprezentanţii societăţii civile acuză autorităţile bucureştene că prin construcţia acestui pasaj se va înrăutăţi semnificativ calitatea vieţii cetăţenilor din cauza defrişărilor masive prevăzute în proiect.

Afirmaţi prin scene bombastice la televizor că veţi face mai bine, când nu este aşa. Nu aveţi dreptul să continuaţi genocidul bucureştenilor prin tăierea copacilor. În Bucureşti mor mai mulţi oameni din cauza aerului, decât în accidente rutiere„, a susţinut Niculae Rădulescu-Dobrogea, preşedintele organizaţiei Eco-Civica.

„Proiectul presupune defrişări masive. Bulevardul Kiseleff a supravieţuit aşa cum îl vedem astăzi 150 de ani, ce rost are să-l stricăm pentru a reduce traficul de la 50 de maşini, la 20. Pasajul va înrăutăţi calitatea vieţii bucureştenilor şi o va îmbunătăţi pe cea a celor din Corbeanca, de exemplu, pentru că li se va facilita accesul în centrul Capitalei, numai că, plătitorii suntem noi. Este un proiect foarte costisitor. Întrebarea mea este cui foloseşte?”, a continuat o reprezentantă a unui alt ONG.

Reprezentanţii ONG-urilor găsesc viitorul pasaj ca fiind unul inutil, în zona Pieţei Presei traficul nefiind o problemă majoră. Ei au dat exemple de nenumărate astfel de poduri şi pasaje din Bucureşti care nu au rezolvat cu nimic problema traficului.

De ce să investim atâţia bani într-un pasaj inutil când în Bucureşti sunt atâtea probleme nerezolvate? Atât timp cât nu investim în reţeaua de centură şi în sistemul de transport public, tot ceea ce faceţi nu va face decât să aducă mai mult trafic. Să luăm exemplu pasajul Pipera, pasajul Basarab„, a spus un alt reprezentant Eco-Civica.

Totodată, cetăţenii Bucureştiului sunt îngroziţi de gândul că odată cu construirea pasajului rutier subteran, traficul în zonă se va aglomera şi, odată cu el, şi zgomotul şi poluarea. În plus, ei nu îşi doresc încă un şantier, în condiţiile în care mai sunt alte câteva şantiere în Capitală şi în câteva luni se preconizează şi începerea lucrărilor la pasajul pietonal subteran de la Piaţa Romană.

Mi se pare o aberaţie să facem o investiţie de 18 milioane de euro pentru 180 de secunde de aşteptare, atât cât aşteaptă o maşină la semaforul din intersecţia de la Piaţa Presei. Nu doresc să desfiguraţi zona, umplând-o de noxe şi zgomot. Vă îndreptaţi atenţia spre proiecte neimportante şi uşor de realizat, în loc să le faceţi pe cele importante şi mai grele„, a spus un cetăţean al Sectorului 2.

Un alt cetăţean a atras atenţia autorităţilor administraţiei publice că ar trebui promovat transportul în comun, nicidecum transportul individual. Un astfel de proiect nu face decât să încurajeze bucureştenii să circule cu maşina personală, în loc să aleagă transportul în comun, a susţinut acesta.

PMB: Utilitatea pasajului din Piaţa Presei va fi confirmată în timp

De cealaltă parte, Ioan Dedu, directorul Direcţiei de Infrastructură a PMB, susţine că traficul în zonă va fi din ce în ce mai aglomerat, iar utilitatea pasajului va fi confirmată în timp. El a asigurat că pentru construcţia acestuia se vor defrişa foarte puţini copaci.

În condiţiile în care va creşte nivelul de trai, bucureştenii vor folosi autoturismele personale. În plus, foarte mulţi vor continua să se mute în zonele limitrofe Capitalei. Trebuie să facem analiza utilităţii pasajului şi pe previziuni. Vor fi defrişaţi foarte puţini pomi, acolo mai sunt foarte puţini copaci de calitate. Zona de promenadă va rămâne aceeaşi, pasajul fiind construit undeva în lateral. Din punctul de vedere al pietonilor şi bicicliştilor, spaţiul va fi îmbunătăţit, iar în ceea ce priveşte calitatea aerului cu siguranţă va fi îmbunătăţită pentru că vorbim de un consum mai mic de carburant şi de o modalitate de tranzitarea a intersecţiei mult mai rapidă„, a declarat Ioan Dedu.

Pentru realizarea pasajului, PMB a alocat din bugetul local 18 milioane de euro. Lucrările urmează să fie începute imediat după ce PUZ-ul va fi aprobat de către CGMB. Contractul în valoare de 18 milioane de euro a fost atribuit consorţiului SC Apolodor Demolari, Eurovia Construct International, TEHCON & Edilitare şi Infrastructura şi SC Consitrans SRL.

Conform proiectului, pasajul rutier subteran se va realiza pe sensul dinspre DN1 spre Soseaua Kiseleff. Astfel, șoferii vor putea intra în pasaj de pe Sos. București-Ploiești, din zona de după Fântâna Mioriţa și vor ieși pe Șoseaua Kiseleff, în zona ştrandului Tineretului, și pe bd. Mărăști. În plus, va fi construit şi un pasaj pietonal subteran ce va subtraversa piaţa pe orice direcţie.

Pasajul ar urma să fi gata cel mai devreme în anul 2015.

Planul Urbanistic Zonal „Piaţa Presei Libere. Pasaj Rutier Subteran” poate fi accesat AICI

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Nokia, o afacere de miliarde. Cum s-a dus în cap un gigant
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!