Pasajul Unirii nu are aviz ISU. Ce spune legea despre autorizația privind securitatea la incendiu

Pasajul Unirii, proaspăt reabilitat, pare să fie ținta tuturor ghinioanelor în ultima vreme. Imediat după ce a fost redeschis au avut loc numeroase incidente, unele mai grave sau mai puțin grave.
Alina Costache
20 oct. 2022, 09:59
Pasajul Unirii nu are aviz ISU. Ce spune legea despre autorizația privind securitatea la incendiu

Spre exemplu, o mașină a izbucnit în flăcări, în urmă cu două zile, în Pasajul Unirii. În autoturism se aflau doi adulți și un copil mic, care au coborât panicați în momentul în care au văzut că partea din față a mașinii a luat foc. Traficul a fost restricționat o vreme, iar toți șoferii din pasaj au fost evacuați.

Pasajul Unirii a fost renovat în această vară, fiind redeschis circulaţiei rutiere în 5 septembrie. Problemele se țin lanț de Pasajul Unirii încă de la inaugurare. Un autocar a lovit, acum o lună, indicatorul de înălțime de la intrare, acesta fiind al patrulea incident de acest gen de la redeschiderea pasajului după lucrările de reabilitare care au costat 12 milioane de euro.

În urma celui mai recent incident mulți se întreabă ce autorizații au fost obținute. Pasajul Unirii nu are aviz ISU și nici nu ar trebui să aibă obligatoriu fiindcă legea nu impune acest lucru. Nu a omis Primăria Sectorului 4 să ceară aviz ISU, ci legea nu impune ca pompierii să-și dea cu părerea despre modul în care trebuie făcută o astfel de contrucție.

Citește și Raed Arafat îi critică pe şoferii spectatori ai incendiului din Pasajul Unirii. „Nu stai și caști gura la foc, se moare și de la fum”

Conform legislației în vigoare, pasajele subterane nu au nevoie să primească autorizație ISU privind securitatea la incendiu. Pe cale de consecință, proiectul tehnic întocmit pentru reabilitarea pasajului și sistemul de ventilație nu au fost verificate, din punct de vedere al prevenirii incendiilor, de pompieri. Pentru mulți experți în protecția civilă, subiectul este unul ce merită dezbătut.

Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dealul Spirii” București-Ilfov, a explicat pentru adevarul.ro că, potrivit HG 571 din 10 august 2016 pentru aprobarea categoriilor de construcții și amenajări care se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu, pasajele rutiere subterane nu sunt obiective care trebuie verificate de pompierii militari: „Drept urmare, nici proiectul tehnic pentru reabilitarea Pasajului Unirii și implicit nici sistemul de ventilație nu au avut nevoie de aviz sau autorizație ISU”.

„Păi, astfel, nimeni nu verifică din punct de vedere al prevenirii incendiilor ce se face acolo. Sigur că există norme privitoare la materialele care pot fi utilizate, dar, per ansamblu, nu se face o verificare a lucrărilor, realitate care vine și cu un potențial pericol pentru cetățeni”, a declarat un expert în protecţie civilă consultat tot de adevarul.ro.

Legat de incendiul de marți, 18 octombrie, specialiștii în protecția civilă au concluzionat că ventilația din Pasajul Unirii nu a funcționat în parametrii normali, iar fumul „ieșea din tunel ventilat natural și nicidecum mecanic, cum ar fi trebuit”.

În urma incendiului, Pasajul Unirii, sensul dinspre Tineretului spre Universitate, a rămas închis până astăzi, joi, 20 octombrie. Autoritățile au vrut să facă mai multe verificări cu privire la sistemul de aerisire din pasaj, după ce mai mulți șoferi care se aflau în pasaj în momentul izbucnirii incendiului s-au plâns că nu au putut respira din cauza fumului.

Citește și Momentul în care mașina unde se aflau doi adulți și un copil a luat foc, în Pasajul Unirii – VIDEO

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
WhatsApp introduce o funcție senzațională. Totul se schimbă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Donald Trump aproape de moarte în urma unui atac armat în Pennsylvania
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'