Paşapoartele de vaccinare nu vor fi introduse în viitorul apropiat. Liderii UE au fost de acord în timpul unui summit video să restricționeze călătoriile neesențiale dacă este necesar, dar să evite închiderea granițelor, potrivit unui oficial UE și a unui diplomat UE care monitorizează discuțiile. De asemenea, liderii au decis că certificatele de vaccinare ar trebui văzute doar ca documente medicale și nu să fie folosite în scopuri turistice, scrie Politico.
Paşapoartele de vaccinare fuseseră cerute cu insistenţă de Spania şi Grecia, ţări care au un flux mare de turişti pe parcursul unui an. Şi România, prin Klaus Iohannis, se opune unei astfel de măsuri.
Consensul general cu privire la evitarea închiderii granițelor a venit relativ la începutul videoconferinței și a semnalat că șefii statelor și guvernelor UE sunt determinați să evite repetarea unor greșeli de la începutul pandemiei de anul trecut, chiar dacă sunt țări care se confruntă cu un număr mai mare de infectări și spitalizări.
În luna martie a anului trecut, s-a iscat un haos în timp ce multe state UE și-au închis granițele unilateral, blocând călători și perturbând comerțul esențial.
În timpul discuțiilor, liderii au fost de asemenea de acord că este prea devreme ca cetățenii care sunt vaccinați să ceară privilegii de călătorie.
Pentru moment, într-o etapă atât de timpurie a imunizării, liderii au decis că certificatele de vaccinare ar trebui văzute doar ca documente medicale și nu să fie folosite în scopuri turistice. Unele țări cer acum călătorilor să arate dovezi ale unui test negativ de coronavirus.
Liderii au discutat cum să adapteze recomandările anterioare adoptate.
Țelul este de a menține granițele deschise în timp ce eventual pot impune restricții mai dure pentru călătoriile non-esențiale în speranța de a încetini răspândirea virusului.
Acord în Consiliul European pentru recunoașterea reciprocă a testelor COVID-19
Țările din Uniunea Europeană au ajuns la un acord, în unanimitate, să stabilească un cadru comun pentru folosirea testelor rapide antigen și recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor COVID-19 pe întreg teritoriul UE, anunță un comunicat al Consiliului European.
Recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor pentru infecția cu SARS-CoV2, făcute de organisme sanitare certificate, este esențială pentru a facilita circulația transfrontalieră, ca și urmărirea și tratarea contacților persoanelor infectate, potrivit comunicatului.