Paşaport de vaccinare. Traian Băsescu spune că paşaportul de vaccinare este un element de simplificare, nu de complicare a lucrurilor. Fostul preşedinte a precizat că în momentul de faţă paşaportul covid este testul PCR.
„Eu sunt un om care a facut si faza 1, şi faza a doua a vaccinului. Cu toate acestea, ca sa intru in Belgia trebuie sa am un test PCR facut cu maxim 72 de ore inainte. Deoacamdata statele membre UE discuta despre un pasaport de vaccinare dar au abordat solutia pragmatica de a prezenta la granita un test PCR.
Introducerea pasaportului de vaccinare este optiunea autonoma a fiecarui stat. Unele state vor spune: ‘daca ai vaccin, intra, daca nu ai vaccin faci un test pcr inainte să intri pe teritoriul statului’. E o chestiune foarte simplă.
Este un element de simplificare, nu de complicare a lucrurilor. În momentul de fata pasaportul covid este testul PCR”, a spus Traian Băsescu la România Tv.
„În momentul de fata toti ne aparam de noile tulpini, despre care nu stie nimeni exact cum vor evoulua. Exista o certitudine: actualele vaccinuri nu acopera eventualele tulpini. Va pot spune ca UE in relatia cu toti fabricantii de vaccinuri cere continuarea cercetarii evolutiei vaccinului astfel incat sa fie o garantie ca acopera si noua tulpina din Marea Britanie.
Aceste vaccinuri nu sunt testate pe populatie, după producerea lor. Testarea in masa acum se face. În mod normal un vaccin se produce in 5-10 ani.
Nimni nu stie cat timp ne acopera de o noua infectie vaccinul. Nimeni nu stie daca ne acopera 3 luni, un an, doi ani. Se pare ca vaccinul Pfizer garanteaza in momentul de fata 12 luni. Se pare ca toate cele trei vaccinuri (Pfizer, Moderna şi AstraZeneca) sunt capabile sa faca fata noii tulpini din Regatul Unit, dar doar se pare că. Nimeni nu spune că acopera si tulpina din Marea Britanie”, a mai precizat fostul preşedinte al României.
România se află pe locul 7, la nivel global, în topul vaccinărilor împotriva COVID-19 cu ambele doze, se arată pe pagina de Facebook a Platformei naţionale de imunizare, iar o altă mare surpriză este Serbia, care se află pe locul 3. Sârbii au un număr puţin mai mic de doze administrate decât România, 1.363.873 faţă de 1.486.907, dar procentual au 7,1% de imunizaţi cu ambele doze, faţă de 3,2% în România, care are o populaţie mult mai mare.