Paşaport digital pentru persoanele vaccinate. De la sfârşitul lunii februarie, pe platforma online pe care se află datele lor medicale personale, danezii vor putea consulta informaţii cu privire la vaccinare.
”Va fi ca un paşaport suplimentar pe care o persoană îl va avea salvat în telefonul său mobil şi care va dovedi că persoana respectivă a fost vaccinată. Ca ţară, trebuie să ştim să profităm de avantajele digitale pe care le avem. Putem fi primii din lume care să-l avem”, a declarat într-o conferinţă de presă ministrul de finanţe interimar Morten Bodskov, care a adăugat că, odată ce soluţia digitală va fi gata, va trebui să se discute cum anume poate fi folosit acest paşaport, ceea ce va depinde şi de situaţia epidemiologică din ţară, transmite EFE.
”Folosind progresele digitale disponibile putem permite călătoriile şi participarea la viaţa culturală în Danemarca. Ne vom bucura mulţi ani de paşaport”, a declarat în aceeaşi conferinţă de presă directorul general al patronatului, Lars Sandahl Sorensen.
Autorităţile sanitare daneze au informat încă de acum o lună că pregătesc un paşaport pentru persoanele vaccinate, iniţiativă care a declanşat proteste în rândul unor partide, care consideră că ar putea provoca o divizare socială şi marginalizarea grupurilor de cetăţeni care nu au primit vaccinul.
Paşaport digital pentru persoanele vaccinate: Israelul va emite paşapoarte ”verzi” pentru cei vaccinaţi împotriva COVID-19
Israelul a vaccinat un sfert din populaţia ţării şi administrează vaccinul împotriva COVID-19 produs de Pfizer şi BioNTech unui număr de peste 200.000 de rezidenţi zilnic, a spus joi ministrul Sănătăţii, potrivit DPA. Aproape 2,4 milioane de israelieni din cei 9,3 milioane de locuitori au primit prima doză, a scris pe Twitter Yuli Edelstein.
Dintre aceştia, aproape 700.000 au primit şi cea de-a doua doză, care trebuie administrată la trei săptămâni după prima astfel încât vaccinul să atingă eficacitatea optimă.
Toţi israelienii care au primit cele două doze necesare se vor putea înregistra online pentru a primi ”un paşaport verde”, care le va permite să călătorească fără să mai fie nevoiţi să stea în carantină la revenirea în Israel.
Paşaportul verde le-ar putea totodată permite să participe la evenimente culturale cum ar fi concerte, de îndată ce astfel de manifestări vor fi reluate. Cabinetul condus de premierul Benjamin Netanyahu nu a luat încă o decizie finală în această privinţă.
Pentru a evita discriminarea, israelienii care nu doresc să facă vaccinul vor avea opţiunea de a prezenta un test negativ pentru coronavirus, realizat cu cel mult 48 de ore înaintea evenimentului.
Israelul se află în prezent într-un al treilea lockdown naţional, extins la începutul acestei săptămâni până pe 31 ianuarie.
Şcolile şi grădiniţele sunt închise, cu excepţia celor pentru copiii cu nevoi speciale. Centrele comerciale sunt de asemenea închise, iar restaurantele au voie să ofere doar servicii de livrare la domiciliu.