Există o mulțime de exemplare de păsări care mai de care mai frumoase și mai captivante. Pasărea Shoebill este una dintre acele specii de păsări care este pe pământ de pe vremea dinozaurilor. I se mai spune și pasărea sabot sau ucigașul din mlaștinile Africii. Unii ar putea spune că este cea mai bizară specie de pe Terra.
La prima vedere, acest tip de pasăre pare desprinsă din basme sau chiar din filmele de la Hollywood, însă acest specimen este cât se poate de real. Are ciocul asemănător unui pantof și de aici îi vine și numele. Mai mult, aceasta se înrudește cu stârcul.
Acest exemplar care mai poartă și numele de Balancieps Rex trăiește în Tanzania, în mlaștininile din Uganda. Se hrănește cu broaște, șopârle, însă alimentil preferat de ea este peștele. Este adesea asemănată cu un robot și asta pentru stă nemișcată în fața victimei. Ce o face cu adevărat specială este ciocul și asta pentru că măsoară 23 de cm. Exemplarele adulte pot ajunge și până la 150 de cm înălțime și 140 lungime. Degetul mijlociu al acestei păsări are, de obicei, între 16.8 și 18.5 centimetri. Poate trăi până la 35 de ani. Puii acestor păsări părăsesc cuibul la doar trei luni și apoi încep să vâneze singure sub atenta supraveghere a părinților.
Din păcate, acestea sunt pe cale de dispariție. Astăzi însă mai trăiesc în sălbăticie între 3.300 și 5.300 de exemplare. Acest tip de pasăre a dat mari bătăi de cap oamenilor de știință și asta pentru că nu știau cărui tip de familii îi aparține. În timp ce unii susțineau că este înrudită cu barza, ceilalți oamenii de știintă spuneau că mai degrabă s-ar înrudi cu pelicanii. Un studiu realizat recent arată că Balancieps Rex arată că este înrudită cu pelicanul.
Un exemplar atât de frumos despre care nu se știu prea multe lucruri. Una dintre caracteristile de bază ale acestei specii este că poate sta nemișcată ore în șir în fața prăzii. Cee ce este și mai important este că nu face niciun del de zgomot atunci când se află în preajma prăzii. Atunci când prada își face apariția, Shoebill o atacă cu violență. În cazul în care prada scapă, pasărea trebuie să își reia poziția inițială. O altă caracteristică importantă este faptul că această specie emite sunete ca de mitralieră. În genela pasărea sabot așa cum i se mai spune este foarte tăcută și abia dacă o auzi, trec chiar zile în șir fără a scoate vreun sunet, însă și atunci când o face, zgomotele sunt foarte puternice. În timpul sezonului de împerechere aceasta este mult mai zgomotosă. Puii folosesc ciocnitul de cioc pentru a comunica în sezonul de cuibărit.
O altă trăsătură specifică acestei păsări este faptu că dă foarte rar din aripi, spre deosebire de alte specii de păsări. Shoebill își folosește aripile că să se poată echilibra atunci când stă pe loc și bineînțeles pentru a intimida prădătorii. Mai face acest lucru și pentru a zbura. Este pasărea cu cele mai mici frecvențe ale bătăii aripilor, de doar 150 de bătăi pe minut. Pentru a zbura cât mai mult, pasărea Shoebill își îndoaie gâtul în spate.
De departe cea mai importantă caracteristică a acestei păsări este ciocul foarte mare. Acesta măsoară între 18.8 și 23.8 centimetri. Este al treilea ca mărime după cel al berzelor și al pelicanilor.
Cu toate că dinozaurii au dispărut în urmă cu milioane de ani, unii oameni de știință consideră că aceste păsări sunt descendentele celebrilor dinozauri.