Reţeta de pască poloneză pe care ţi-o propunem în rândurile următoare are o textură foarte fină şi un gust desăvârşit. Iar vestea bună este că se prepară destul de uşor şi de rapid, astfel încât să nu petreci prea mult timp în bucătărie.
Dulcele Învierii sau prăjitura de Paşti este mai mult decât o plăcintă, este o mărturisire a credinţei noastre în Înviere. Este un dar al poporului român, care a ştiut să unească cele două mari preocupări: pământul şi creşterea animalelor. De fapt, pasca este un prinos de mulţumire adus lui Dumnezeu pentru ploaie, pentru soare, pentru mâinile sănătoase, pentru sufletele celor adormiţi. De aceea are şi semnul Sfintei Cruci.
La Cina cea de Taină, Iisus Hristos și apostolii au mâncat miel, după ritualul evreiesc, şi azimă, aşa cum ne relatează şi Evangheliile. Pâinea şi vinul au devenit, în cadrul dumnezeieștii Liturghii, prin venirea Duhului Sfânt, Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos. Din punct de vedere istoric, nu găsim pasca în ritualul ebraic, ci doar simbolic – prin prezenţa pâinii nedospite cu care se mânca mielul de Paşti.
Continuând legătura cu marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, creştinii au simţit nevoia de a materializa marea bucurie şi în alimentaţia de zi cu zi. Până astăzi, pentru a marca o sărbătoare sau un eveniment important în viaţa noastră, ne îmbrăcăm cu hainele cele bune sau schimbăm ceva în meniu. Acest lucru l-au căutat şi creştinii. Au încercat să exprime culinar bucuria Învierii prin gustul dulce, scrie doxologia.ro
Pentru blat, se freacă untul cu zahărul și zahărul vanilat, se adaugă cacao, oul, apoi laptele și făină amestecată cu praful de copt. Se omogenizează până capătă consistenţa unei creme ceva mai groase.
Continuarea reţetei, pe www.sfatulparintilor.ro
Citeste si Postul Paştelui 2022. Greşeala pe care o fac credincioşii, cum trebuie să ne spovedim în Postul Mare