1. Lasa-te de fumat
Fumatul se afla la originea unui caz de cancer din trei. El provoaca 90% din cazurile de cancer pulmonar, intre 50 si 70% din cazurile de cancer al cailor aerodigestive superioare (gura, laringe, faringe, esofag), 40% din cazurile de cancer de vezica si 30% din cazurile de cancer de pancreas.
Fumatul este implicat si in dezvoltarea cancerului cailor uriare, al rinichiului, de col uterin, de stomac si al anumitor forme de leucemie.
Contrar ideilor preconcepute, nu este niciodata prea tarziu sa te lasi de fumat. La cinci ani dupa ce te lasi de fumat, riscul de cancer pulmonar scade aproape la jumatate. Intre 10 si 15 ani dupa renuntarea la fumat speranta de viata se apropie de cea a nefumatorilor.
2. Supravegheaza-ti alimentatia si greutatea
Alimentatia joaca un rol important in prevenirea anumitor forme de cancer. Consuma zilnic cel putin 5 fructe si legume. Bogate in fibre, vitamine, minerale si antioxidanti, acestea previn cancerul.
Redu consumul de carne rosie si de mezeluri si consuma grasimi de origine vegetala. Redu si consumul de sare si supravegheaza-ti greutatea.
Citeşte mai mult pe curademiere.ro
Citeşte şi Lămâie şi bicarbonat de sodiu, combinaţia care alungă cancerul