Paşi de urmat dacă ai fost testat pozitiv cu coronavirus. Când sunăm la DSP şi când la 112

Numărul de teste pentru coronavirus creşte de la o zi la alta. O parte semnificativă dintre acestea sunt teste solicitate de români care vor să călătorească în străinătate, în ţări care permit accesul doar pe baza unui test negativ. Apare, însă, o problemă atunci când persoana care primeşte rezultatul testului află că este pozitivă. Medicul Beatrice Mahler, directorul Spitalului Marius Nasta, şi dr. Adrian Marinescu, medic ifnecţionist la Spitalul Matei Balş, au explicat, pentru Digi 24, ce are de făcut pas cu pas o persoană care află că are coronavirus.
Romania TV
03 aug. 2020, 07:20
Paşi de urmat dacă ai fost testat pozitiv cu coronavirus. Când sunăm la DSP şi când la 112

CORONAVIRUS ROMANIA. „În primul rând, trebuie să anunți Direcția de Sănătate Publică, iar pentru asta, suni șj îți suni și medicul de familie. Dacă ești asimptomatic și nu ai comorbidități, adică nu ai tensiune, nu ești obez, nu ai diabet și starea de sănătate este bună, împreună cu DSP, ești direcționat către o unitate medicală ca să ți se facă un set de analize, un bilanț al momentului – adică, se face o radiografie pulmonară, examen de sânge și un consult de boli infecțioase sau pneumologic, depinde unde ești direcționat.

Ulterior, dacă ai condiții de autoizolare la domiciliu, semnezi că ești de acord și că vei respecta autoizolarea și pacienții merg către casele lor. Sunt o serie de reguli pe biletele de externare, iar pacienții sunt îndrumați ca la momentul în care apare orice simptom care ar sugera agravarea afecțiunii sau în caz de stare generală alterată să anunțe medicul de familie. Pot să sune și la ambulanță, să anunțe situația lor și prin centrul operativ se găsește un loc unde să fie internați’, a explicat Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din București.

Când este cazul să sunăm la 112

Medicul infecţionist Adrian Marinescu, de la spitalul Matei Balş, spune că apelul la 112 se face în momentul în care o persoană prezintă simptome şi are nevoie de asistenţă medicală de urgenţă. În cazul în care starea de sănătate a pacientului nu necesită intervenţia Ambulanţei, tot DSP este cel care trebuie să rezolve. 

Citeşte şi Raed Arafat, despre sezonul rece: „Am putea să ne trezim cu fenomenul COVID-flu”

O persoană sună, dacă nu rezolvă, în timpul acela se izolează sau nu, subliniază dr. Marinescu un alt aspect problematic. Dacă DSP ar avea testul rapid și ar fi o izolare imediată, pacientul ar sta în izolare, nu s-ar deplasa și totul s-ar face prin DSP, a precizat medicul pentru sursa citată.

Specialistul subliniază că evaluarea trebuie făcută, însă, la spital. „Ar trebui să vină DSP-ul să-l ia, dar nu se poate, din considerente obiective, și atunci pacientul se deplasează el la spital. Dacă DSP-ul nu răspunde, singura variantă pe care o ai, dacă te simți bine, este să vii la spital tu singur, când ai un test pozitiv„, a explicat dr. Marinescu.

Cum procedăm dacă avem simptome şi bănuim că am putea fi infectaţi

Medicul Marinescu spune că prima săptămână este cea mai importantă, pentru că simptomele apar între ziua a 5-a și a 7-a.

Când apar primele simptome, în momentul acela mă testez, dacă nu, ar trebui cam în a 8-a zi din momentul contactului. Acum, întrebarea e unde fac această testare, că dacă sunt asimptomatic o fac la cerere – și intervine discuția cum mă programez, la clinicile private uneori durează destul de mult, sunt clinici care în momentul acesta dau un rezultat după cinci-șase zile. Este și asta o problemă, mai ales pentru cei care au nevoie de rezultatul unui test în 72 de ore de la recoltare, pentru a pleca în vacanță„, adaugă doctorul Adrian Marinescu.

Infecţia poate evolua spre un stadiu sever încă de la sfârşitul primei săptămâni

Sunt situații în care un pacient asimptomatic sau ușor asimptomatic evoluează favorabil, dar evoluția poate să fie din ziua a 7-a, a 8-a până în ziua a 10-a, a 11-a cu deteriorare chiar severă. Nu există o unitate de timp în care putem spune că un pacient merge spre o deteriorare severă, nu putem spune că se întâmplă cu certitudine sau că dacă el se află în spital această evoluție va putea fi limitată. Însă cu siguranță, la sfârșitul primei săptămâni, evoluția poate să fie spre severă‘, a explicat dr. Beatrice Mahler pentru Digi 24.

 

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cât detergent pudră se pune la o singură spălare, de fapt. Greșeala pe care multe gospodine o fac
Capital.ro
Zi de doliu în România. Ne despărțim de un mare nume al țării: O să rămâneți în amintirea noastră pentru totdeauna!
Playtech.ro
Ce este ploaia însângerată, fenomenul care va ajunge şi în România în următoarele zile. Afectează toată Europa
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
A murit Julieta Szönyi, actrița care a cucerit România cu roluri memorabile. A jucat și cu Belmondo
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Românii rămân fără căldură de Paște! Anunțul făcut de Termoenergetica București
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a stins cea mai mare actriță a României. Toți românii au iubit-o și admirat-o. Râmâne veșnic în inimile tuturor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
SUA, gata să renunțe la eforturile de negociere a unui acord de pace Rusia – Ucraina. Trump are și alte priorități, anunță Rubio
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai