Preţurile din facturile de gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari decât iarna trecută, a transmis ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Pana la 1 aprilie 2025, avem plafonare in vigoare, preturile sunt aceleasi ca iarna trecuta, iar acestea ii protejeaza pe cei care au asigurat facturi de sub 45 de lei, deci rezonabil, si ne dorim sa pastram cat mai mult schema ulterior, clar ii protejam pe cei vulnerabili ca sa aiba un trai decent. Iarna aceasta tragem de infrastructura actuala si sper sa nu avem probleme pe retele, desi sunt problemele vechi. (…) Nu vor fi probleme, romanii nu vor muri de frig si nici de frica facturilor”, a spus ministrul Energiei, la România TV.
Citește și: Hidroelectrica anunță schimbări importante la facturi. Sunt vizați circa jumătate de milion de clienți
Pași de urmat pentru a schimba titularul unui contract de energie electrică
În cazul în care ai cumpărat o locuință trebuie să mergi la furnizorul de energie electrică pentru a schimba titularul de contract. Același lucru trebuie făcut și în cazul în care ai moștenit o casă. Noul proprietar trebuie să notifice furnizorul în privința schimbării titularului de contract. Totodata, titularul se schimba si in cazul unei donatii.
Trebuie mentionat faptul ca atunci cand se schimba titularul nu va fi necesara nicio modificare a instalatiei electrice.
In primul rand, o sa ai nevoie de un act de identitate. De asemenea, este nevoie de o factura emisa pentru locul de consum pentru care este solicitata schimbarea titularului. Vor fi necesare si datele de tehnice ale locului de consum, adica seria contorului si codul locului de consum. Vei gasi aceste date pe factura de energie electrica, potrivit cumsa.ro.
Pe lângă toate aceste actele este nevoie să faci o declaratie pe propria raspundere care atesta faptul ca ai drept locativ in acea locatie. Se va preciza si in ce calitate te afli acolo, adica daca esti proprietar sau coproprietar, mostenitor sau comostenitor, chirias etc. In acea declaratie se precizeaza si destinatia spatiului, dar se va preciza ca energia electrica este utilizata pentru desfasurarea activitatilor casnice.
În functie de actele pe care le-ai depus, compania de electricitate poate sa mai solicite și alte informatii sau documente suplimentare care sunt necesare pentru incheierea contractului.
Schimbarea titularului de contract se poate face atât la sediul furnizorului, dar și online, asa ca nu va mai trebui sa te deplasezi la sediul companiei respective.