PAŞTE 2017: Urarea pe care nu este bine să o faci de Paşte

PAŞTE 2017. Învierea lui Iisus Hristos este cea mai importantă sărbătoare pentru creștini. Simbolistica acestui eveniment este însăși esența creștinismului.
Alina Costache
14 apr. 2017, 09:00
PAŞTE 2017: Urarea pe care nu este bine să o faci de Paşte

Conform credinței, Mântuitorul a murit pentru iertarea păcatelor noastre și s-a ridicat la ceruri pentru a fi împreună cu Tatăl și cu Sfântul Duh. Creștinismul este religia bucuriei și a credinței în miracolele lui Dumnezeu. Toți creștinii sărbătoresc această zi cu mare fast și voie bună, anunțându-se unul pe celălalt despre minunea învierii: „Hristos a Înviat!”, cu răspunsul „Adevărat a Înviat!”.

Mai există însă și urarea „Paște fericit!”, iar unele fețe bisericești spun că nu ar fi tocmai potrivită. Motivul? Nu ar exista motive de bucurie într-o perioadă în care Fiul Domnului a suferit cele mai grele cazne. În plus, în cărțile sfinte, nu este corectă forma „paște”, ci „paști”.

Așadar, cum este corect, de fapt? „Hristos a Înviat” sau „Paște Fericit”? După cum știm, „Paște” este forma corectă atunci când ne referim la sărbătoarea Învierii Domnului și provine din substantivul „paște”, „paști” (pl.)– desert tradițional din aluat acoperit cu brânză ce se mănâncă de Paște.

Cei mai mulți susțin că „Hristos a Înviat!” este cea mai bună alegere atunci când facem urările pascale, în primul rând pentru că este o expresie care redă cu exactitate semnificația acestei sărbători.

Nu este greșită nici sintagma „Paște Fericit!”, însă, după cum bine știm, aceasta este, deseori, subiect de glume în rândul unora dintre cei care o folosesc. Iar asta din cauza omonimiei dintre substantivul „paște” și verbul „a paște”, care face referire la animale – având următoarea semnificație: „a se hrăni rupând cu gura iarbă”.

Paștele, între DEX și învățăturile sfinte

În timp ce Dicționarul Explicativ al Limbii Române și Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic (ediția 2005) reglementează forma corectă a urării – spunem „paște” la singular și „paști” la plural, cărțile sfinte ne oferă o cu totul altă variantă.

Învățăturile creștine străvechi spun că, de fapt, „Paști” este forma corectă folosită de la Învierea lui Iisus până în zilele noastre. „Și după două zile erau Paștile și Azimile (…) În ziua cea dintâi a Azimelor, când jertfeau mielul de Paști, ucenicii Lui L-au întrebat: Unde voiești ca să mănânci Paștile? și le-a zis: Mergeți în cetate și vă va întâmpina un om, ducând un vas de lut cu apă și unde va intra, spuneți stăpânului casei: Unde este odaia de oaspeți, în care să mănânc Paștile împreună cu ucenicii Mei? și au găsit precum le-a spus și au pregătit Paștile” (Marcu 14, 1 și Marcu 14, 12-16).

Terminologia pe care ar trebui să o folosească enoriașii cu ocazia acestei sărbători sfinte este discutată și pe site-ul crestinortodox.ro.

„Cu timpul (…), noțiunea de Paști s-a clarificat și s-a restrâns numai la Sărbătoarea Învierii Domnului, pe care noi, cei ce-i suntem astăzi nevrednici beneficiari, nici măcar nu ne străduim să-i reținem și să-i rostim corect denumirea biblică (de Paști), ci o risipim în tot felul de exprimări neautentice, neserioase și chiar eretice, cum ar fi: „Paște”; „de Paște”; „la Paște”; „Paște fericit!” etc., toate ilustrând o regretabilă carență de cultură creștină sau (…) un grav păcat cu neștiința”, scria Protopop DR Ioan Bude, pe site-ul crestinortodox.ro.

Așadar, părerile legate de urările făcute cu ocazia sărbătorilor pascale sunt împărțite. Cu toate acestea, indiferent că vrem să ținem cont de rigorile gramaticale sau că ne dorim să urmăm sfaturile fețelor luminate ale Bisericii, Sărbătoarea Învierii Domnului este un prilej de bucurie pentru toți creștinii, un motiv de a ne strânge în jurul mesei alături de familie și de a profita de timpul petrecut alături de cei dragi.

DailyBusiness
Laptele e mai ieftin în Italia decât în România. Prețurile de la raft te vor lăsa fără cuvinte!
Spynews
Rețetă de prăjitură cu cremă fină de iaurt și marmeladă. O vei găti și a doua oară
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare doar în lenjerie! Imagini spectaculoase cu bruneta focoasă!
Fanatik.ro
Ingredientul banal care alungă șoarecii și șobolanii. Este nelipsit din bucătăriile românilor
Capital.ro
Final pentru Călin Georgescu: Nu îl vor lăsa să devine președintele României!
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poate avea simultan un angajat. Limita maximă de ore pe care le poate lucra. Prevederile Codului Muncii 2025
DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Adevarul
Un potențial jaf de până la 300 milioane de euro se prefigurează în România. Chisăliță cere blocarea schemei din PNRR
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Deea Maxer, schimbări majore după divorț. Vrea să se mute din blocul în care locuiește și Dinu Maxer. Unde vrea să se stabilească
Spynews
Cum arată Prințesa de Aur la vârsta de 39 de ani. Abia o mai recunoști | FOTO
Evz.ro
Se apropie sfârșitul lui Georgescu? Înregistrări compromițătoare
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
kanald.ro
Videoclipul tulburător cu Andrei Perneș, care s-a viralizat după moartea lui. Internauții au rămas fără cuvinte: „Parcă îți spui povestea...”
Cancan.ro
BREAKING | Soțul Georgianei Lobonț, condamnat la închisoare! Judecătorilor nu le-a venit să creadă ce aud! Ce infracțiune gravă a recunoscut că a comis
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Hotărârea CCR este definitivă: Nu există nicio cale de atac!
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Apariție incendiară, într-un corset care a lăsat la vedere prea mult
stirilekanald.ro
Taxa auto, pregătită pentru 1 ianuarie 2026. Cine sunt șoferii care ar putea plăti 2.000 de lei pe an
Apel urgent către locuitorii Bucureștiului pentru îndepărtarea țurțurilor și gheței de pe trotuare
MediaFlux
RĂSTURNARE privind PREZIDENȚIALELE! Viitorul președinte al ROMÂNIEI (ULTIMUL SONDAJ)
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar