Paşte 2023. Perioadei pascale îi sunt specifice mai multe tradiţii şi obiceiuri pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi protejaţi de cele rele.
Poate cea mai importantă credinţă legată de Sărbătorile Pascale este cea referitoare la faptul că nimeni nu trebuie să fie trist în această perioadă. Învierea Mântuitorului este o sărbătoare a bucuriei, iar credincioşii trebuie să o cinstească cu bucurie. Se crede că cei care sunt triști de Paşte nu vor scăpa de tristeţe întregul an.
După ce vin de la slujba de Înviere, în dimineața Paștelui, credincioşii trebuie să ciocnească un ou roșu și să mănânce o bucățică de anafură. Se spune că așa vor fi sănătoși ca oul și curați ca anafura.
Citeste si Care este forma corectă: Paște sau Paști? Explicațiile unui lingvist și ale Bisericii Ortodoxe
Un obicei care se respectă în foarte multe case este ca în dimineața Paștelui, toți cei din familie să se spele cu apa în care au pus un ou roșu și o monedă de argint. În timp ce îndeplinesc acest ritual, oamenii trebuie să rostească următoarele cuvinte: „Să fiu sănătos și obrazul să-mi fie roșu ca oul; toți să mă dorească și să mă aștepte, așa cum sunt așteptate ouăle roșii de Paști; să fiu iubit ca ouăle în zilele Paștilor. Să fiu mândru și curat ca argintul”.
În zilele Paștelui, nu se muncește, nu se spală, nu se calcă și nici nu se coase. Cei care nu respectă sărbătoarea Învierii Mântuitorului vor atrage necazurile. De asemenea, în prima zi de Paște nimeni nu are voie să doarmă. Potrivit unei vechi credinţe, cei care dorm de Paște vor fi somnoroși și leneși întregul an, iar norocul va fugi de la ei.
Chiar dacă lumânarea adusă de la Înviere se stinge, aceasta nu trebuie aruncată, ci trebuie păstrată în casă existând credinţa că oferă protecție împotriva tuturor relelor.
În ziua de Paște se spune că nu e bine să dormi, că-ți ia strigoiul anafura dintre dinți, o vinde diavolului și nu mai ai noroc în casă.
Ritualul pascal spune că primul care ciocnește oul trebuie să fie cel mai vârstnic bărbat al casei ori o persoană mai în vârstă. Potrivit unei alte credinţe populare, e bine să ții minte persoana cu cine ai ciocnit primul ou roşu pentru că, dacă din întâmplare te rătăcești printr-o pădure şi îţi aminteşti de acea persoană, imediat găsești drumul.
Oul reprezintă simbol al creației, iar asociat cu sărbătoarea pascală, îl simbolizează pe mântuitorul Iisus în mormânt. Coaja oului semnifică piatra mormântului din care Iisus a ieșit inviind iar ciocnirea ouălor marchează deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea.