Paşte 2023. De ce este importantă persoana cu care vei ciocni primul ou roşu. Ce rol va avea în viaţa ta

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinilor, ea fiind importantă din două puncte de vedere: pentru că Fiul lui Dumnezeu a murit ca să scape omenirea de păcate şi pentru că a înviat.
Alina Costache
15 apr. 2023, 20:20
Paşte 2023. De ce este importantă persoana cu care vei ciocni primul ou roşu. Ce rol va avea în viaţa ta

Paşte 2023. Perioadei pascale îi sunt specifice mai multe tradiţii şi obiceiuri pe care credincioşii le respectă cu sfinţenie pentru a le merge bine şi a fi protejaţi de cele rele.

Paşte 2023. Învierea Domnului, sărbătoare a bucuriei. Tradiţii şi superstiţii în Duminica Paştelui

Poate cea mai importantă credinţă legată de Sărbătorile Pascale este cea referitoare la faptul că nimeni nu trebuie să fie trist în această perioadă. Învierea Mântuitorului este o sărbătoare a bucuriei, iar credincioşii trebuie să o cinstească cu bucurie. Se crede că cei care sunt triști de Paşte nu vor scăpa de tristeţe întregul an.

După ce vin de la slujba de Înviere, în dimineața Paștelui, credincioşii trebuie să ciocnească un ou roșu și să mănânce o bucățică de anafură. Se spune că așa vor fi sănătoși ca oul și curați ca anafura.

Citeste si Care este forma corectă: Paște sau Paști? Explicațiile unui lingvist și ale Bisericii Ortodoxe

Un obicei care se respectă în foarte multe case este ca în dimineața Paștelui, toți cei din familie să se spele cu apa în care au pus un ou roșu și o monedă de argint. În timp ce îndeplinesc acest ritual, oamenii trebuie să rostească următoarele cuvinte: „Să fiu sănătos și obrazul să-mi fie roșu ca oul; toți să mă dorească și să mă aștepte, așa cum sunt așteptate ouăle roșii de Paști; să fiu iubit ca ouăle în zilele Paștilor. Să fiu mândru și curat ca argintul”.

În zilele Paștelui, nu se muncește, nu se spală, nu se calcă și nici nu se coase. Cei care nu respectă sărbătoarea Învierii Mântuitorului vor atrage necazurile. De asemenea, în prima zi de Paște nimeni nu are voie să doarmă. Potrivit unei vechi credinţe, cei care dorm de Paște vor fi somnoroși și leneși întregul an, iar norocul va fugi de la ei.

Chiar dacă lumânarea adusă de la Înviere se stinge, aceasta nu trebuie aruncată, ci trebuie păstrată în casă existând credinţa că oferă protecție împotriva tuturor relelor.

Paşte 2023. Ce rol va avea în viaţa ta persoana cu care vei ciocni primul ou roşu

În ziua de Paște se spune că nu e bine să dormi, că-ți ia strigoiul anafura dintre dinți, o vinde diavolului și nu mai ai noroc în casă.

Ritualul pascal spune că primul care ciocnește oul trebuie să fie cel mai vârstnic bărbat al casei ori o persoană mai în vârstă. Potrivit unei alte credinţe populare, e bine să ții minte persoana cu cine ai ciocnit primul ou roşu pentru că, dacă din întâmplare te rătăcești printr-o pădure şi îţi aminteşti de acea persoană, imediat găsești drumul.

Citeste si ÎNVIERE 2023. De ce femeia trebuie să-şi acopere capul în biserică. Bărbații nu au voie să își acopere capul. Sigur nu ştiai asta

Oul reprezintă simbol al creației, iar asociat cu sărbătoarea pascală, îl simbolizează pe mântuitorul Iisus în mormânt. Coaja oului semnifică piatra mormântului din care Iisus a ieșit inviind iar ciocnirea ouălor marchează deschiderea Sfântului Mormânt și Învierea.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Președintele Biden testat Pozitiv pentru Covid-19. Cum Influențează Situația Politică
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Mega-scandal la 'Insula Iubirii'! Dezvăluiri terifiante despre Cornel: 'O bătea golănește pe Ada!' 😲 ⤵️
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Detectarea fosfinei și amoniacului pe Venus sugerează posibilitatea existenței vieții
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'