Paşte 2024. De unde provin ouăle şi carnea de pui de la Lidl. Semnificația codurilor

Tradiția spune că ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare, însă trebuie să știm cum și cât timp le putem păstra înainte de a le consuma. Supermarketuirle se întrec în oferte, însă trebuie să fii atent
Filip Stan
26 apr. 2024, 09:41
Paşte 2024. De unde provin ouăle şi carnea de pui de la Lidl. Semnificația codurilor

În prag de Paște se anunță scumpiri uriaşe, chiar şi la Lidl, supermarket vânat pentru preţuri mici! În topul produselor pentru care vom plăti mai mult sunt ouăle. Deși prețul este plafonat la acest produs, în magazine măsură nu se reflectă la raft.

Prețul ouălelor este triplu în magazine față de cel cu care pleacă de la producător. Dacă din fermă se vând cu aproape 50 de bani, la raft acestea se găsesc chiar cu 1,3 lei. Astfel, comercianții profită de cererea mare din această perioadă pentru a face profit.

În funcție de cerere, dintr-o fermă aflată în Mehedinți pleaca zilnic mii de ouă către magazinele din țară, mai ales că prețul a rămas neschimbat de un an. Oamenii se bazează și pe micile gospodării pentru a se aproviziona de Paște. Chiar și așa, majoritatea se plâng că prețurile au explodat.

Clienții renumitului retailer Lidl se bucură de o gamă largă de produse alimentare, la cele mai bune oferte, în fiecare săptămână. Se găsesc, de asemenea, mai multe sortimente de ouă, fiecare marcate cu diferite litere. De unde provin ele și ce înseamnă codul M sau L marcat pe ele?

Consumul de ouă stricate sau contaminate poate provoca infecții alimentare, manifestate prin greață, vărsături, diaree, dureri abdominale și febră. În cazuri severe, infecțiile alimentare pot necesita chiar și tratament medical, astfel că trebuie să fim atenţi la marcajele de pe coaja lor.

Lidl anunța anul trecut că a eliminat din întregul sortiment de produse ouăle provenite de la găini crescute în baterii, adică ouăle notate cu cifra 3. Astfel, din mai 2016, a debarasat din sortimentul său ouăle proaspete din categoria 3.

Ulterior, în 2017, compania a adus o nouă îmbunătăţire sortimentului, oferind clienţilor doar ouă care provin de la găini crescute în hale, la sol, în sistem free range şi în sistem ecologic, adică ouă din categoriile 2, 1 şi 0. Prin urmare:

  • ouă categoria 2 –  cele care provin de la găini crescute în hale, la sol.
    ouă categoria 1 – în sistem free range, cu acces în aer liber pe tot parcursul zilei.
    ouă categoria 0 – ouă ecologice, produse de găini crescute în ferme ecologice şi hrănite cu furaje care nu conţin făină proteică de origine animală, aditivi, conservanţi sau coloranţi sintetici.

Pentru a atrage atenţia asupra consumului de ouă proaspete provenite de la găini crescute responsabil, Lidl România a demarat un studiu naţional despre gradul de informare a românilor cu privire la cifrele înscrise pe ouăle din comerţ.

Statisticile arată că doar un sfert (25%) dintre români citesc cifrele de pe cartoanele de ouă din magazine, 39% dintre consumatori asociază cifrele cu modalitatea în care au fost crescute găinile de la care acestea provin, 66% asociază cifrele de pe cutiile de ouă cu termenul de valabilitate, iar 41% cu data la care au fost produse.

Prognoza meteo mai 2024. Se schimbă circulaţia atmosferică. O depresiune afectează România de 1 Mai, ploi în aversă de Paşte
Există patru categorii de ouă, dar doar doi din zece români le cunosc pe toate. Potrivit specialiștilor, cele mai potrivite ouă pentru consum sunt cele din categoria 1, în proporție de 49%, urmate de cele ecologice, în proporție de 33%.

Site-ul oficial al magazinului Lidl explică semnificația tipurilor de ouă:

Bio organic, adică ecologice – însemnate cu litera M, înseamnă ouă care provin de la găini crescute în ferme ecologice. Sunt hrănite cu furaje care nu conțin făinuri proteice de origine animală, aditivi, conservanți și coloranți sintetici.
Ouă M sol – acest tip de ouă (cod 2) provin de la găini crescute în hale. Ele au posibilitatea să se plimbe fără îngrădiri, unde doresc.
Ouă M aer liber – acest tip de ouă (cod 1) provin de la găini crescute în hale, dar care pot să se plimbe în aer liber, pe tot parcursul zilei.
Ouă L sol – (cod 2) provin de la găini crescute în hale, având posibilitatea să se plimbe fără îngrădiri, unde doresc.

 

De unde provine, de fapt, carnea de pui de la Lidl

Lidl are mereu oferte, dar surpriza e una mare pentru românii care cumpără produsele. Cele mai cumpărate produse de la congelator sunt cele din carne de pasăre, care se găsesc la costuri extrem de avantajoase. O singură caserolă este prefectă pentru gătirea preparatelor culinare tradiționale și nu numai.

Și unde mai pui că este mereu proaspătă, iar atunci când se apropie termenul de expirare cumpărătorii români beneficiază de o reducere generoasă, dar de unde vin, de fapt, acestea? Ei bine, retailerul anunță că are cel puțin 100 de parteneri.

Aceștia sunt majoritatea din țara noastră, ceea ce înseamnă că Lidl are un furnizor de carne de pui local. Reprezentanții magazinului au transmis la un moment dat că au contracte semnate cu producători români.

În momentul de față, aproximativ 70-80% din produsele de acest tip provin de la ferme crescătoare de păsări și animale. Supermarketul are în lăzile frigorifice produse diverse, de la pipote, inimi de pui, ficat, pulpe inferioare până la pui întreg pentru grill.

De asemenea, clienții care trec pragul magazinului Lidl pot cumpăra aripi de pui, mușchiuleț din piept, pulpe superioare întregi și dezosate, pulpe de pui întregi, piept de pui dezosat și fără piele sau spinări, spate și gâturi de pui.

Lidl a făcut în urmă cu ceva vreme un anunț despre carnea de pui BIO. Reprezentanții magazinului au transmis că aceste păsări sunt crescute în aer liber. Densitatea per metru pătrat a păsărilor într-un adăpost nu depășește 21 kg greutate vie.

Programul Lidl de Paște! Când se vor închide supermarket-urile

Mai mult, fiecare pasăre are la dispoziție un spațiu de mișcare în aer liber de cel puțin 4 metri pătrați. Hrana este compusă numai din furaje organice, iar administrarea tratamentelor preventive cu antibiotice este total exclusă.

„Puii de carne BIO aparțin raselor cu creștere lentă, aceștia dezvoltându-se în ritmul lor natural. În plus, păsările se pot bucura de un spațiu suficient de mare, iar alimentația lor constă doar din furaje organice.

Puii a căror carne poate fi considerată BIO cresc în padocuri încăpătoare, iar aceștia trebuie să aibă acces continuu la adăposturi, dar și la aer liber”, se arată pe site-ul supermarketului Lidl.

Pe 5 si 6 mai, magazinele Lidl vor fi închise, astfel încât echipa noastra să petreacă sărbătorile pascale acasă, așa cum se cuvine. Magazinele Lidl vor fi din nou deschise începând cu 7 mai.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Parcul unicat din București de care majoritatea locuitorilor n-au auzit. A fost reabilitat, e liniștit, curat și ferit de aglomerație
Capital.ro
S-A DAT ORDIN pentru România direct de la UE. Este obligatoriu până pe 15 OCTOMBRIE
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Atenție dacă vizitați această țară! Alertă de călătorie de la MAE!
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Filmul de pe Netflix care a primit toate aprecierile. Nicole Kidman joacă rolul principal
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Mario, reacţie halucinantă după ce a ieşit din BAC: 'Am ieşit să beau'. Ce notă crede că ia la Română 😂
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Locuitorii de la granița cu Ucraina au fost avertizați că vor cădea obiecte din spațiul aerian! Oamenii au primit mesaj RO-ALERT!
Capital.ro
SCHIMBARE drastică pentru milioane de români. S-a aflat ce SE PREGĂTEȘTE: Este vorba de o decizie politică
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Cozile de tiruri se întind pe 14 kilometri la Vama Calafat
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!