Părintele Calistrat Chifan a vorbit despre recenta dispută apărută în spațiul public cu privire la sărbătorirea Paștelui. Fostul ministru de Externe Teodor Baconschi și profesorul Adrian Papahagi, au cerut duminică prin postări pe rețelele sociale ca Biserica Ortodoxă Română să celebreze Paștele odată cu catolicii și protestanții.
„De 2000 de ani, Biserica serbează Învierea. Până anul acesta, Paștele a fost calculat tot timpul după ce au stabilit Sfinții Părinți la Sinodul de la Niceea, unde s-a spus foarte clar că prima duminică după prima lună plină după echinocțiul de primăvară se sărbătorește Paștele. Întâi trebuie să fie Paștele Mozaic, iar apoi Paștele creștinilor. Restul sunt discuții inutile”, spune părintele Calistrat Chifan.
IPS Calinic: Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paştile odată cu noi, o pot face, însă nu creştinii ortodocşi odată cu aceştia
Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, afirmă, referindu-se la solicitarea mai multor personalităţi ca Paştele să fie sărbătorit la aceeaşi dată de către credincioşi de toate confesiunile, că ”oamenii au libertate de exprimare”. El susţine, însă, că celelalte confesiuni trebuie să accepte poziţia credincioşilor ortodocşi.
Victor Ciutacu, propunere inedită în scandalul unificării Paştelui ortodox cu cel catolic
IPS Calinic a fost întrebat de un enoriaş ce părere are despre solicitarea mai multor personalităţi referitoare la sărbătorirea Paştelui la aceeaşi dată de către toţi credincioşii. ”Oamenii au libertate de exprimare, însă aceasta nu înseamnă că Sfântul Sinod certifică toate cererile lor”, a răspuns ÎPS Calinic.
Înaltul prelat a adăugat că sărbătorirea Paştelui la aceeaşi dată se poate realiza, dar nu ortodocşii ar trebui să accepte poziţia altor confesiuni.
”Dacă în viitor sunt dintre cei care doresc să sărbătorească Paştile odată cu noi, o pot face, însă nu creştinii ortodocşi odată cu aceştia. Cu lucrurile serioase nu te poţi juca în Biserică. Sinodul I Ecumenic a statornicit cu sfinţenie data serbării Paştilor. Nimic în plus, sau în minus”, a adăugat ÎPS Calinic.
Mai multe personalităţi au transmis, duminică, o scrisoare Sfântului Sinod privind dezideratul unităţii creştinilor în celebrarea Paştelui. ”Am face un pas important spre mult mai complicata reîntregire a Bisericii Lui Hristos”, afirmă semnatarii documentului, care apreciază că celebrarea la date diferite afectează viaţa oamenilor.
Minune de Paşte! Fiica arhidiaconului Mihail Bucă s-ar fi vindecat de leucemie