Paștele Blajinilor 2022. De Paștele Blajinilor, sunt pomeniţi cei adormiți. Potrivit legendei, blajinii ar fi făcut parte dintre cei dintâi oameni de pe pământ, trăiau fără femeile lor și nu făceau niciodată rău semenilor lor. Dar pentru că nu știau cum să calculeze data Sfintelor Paşti, sărbătoreau întotdeauna cu întârziere.
Paștele Blajinilor este cea mai importantă dintre toate zilele în care se pomenesc morții. E singura zi în care se face pomenirea tuturor morților la cimitir. E cea mai mare prăznuire pe care o fac credincioșii în cinstea celor adormiți.
La fel ca la orice sărbătoare și în ziua Paștelui Blajinilor sunt interzise anumite activități. Femeile nu au voie să spele, să măture, să bată covoare sau să facă oricare altă activitate în gospodărie. Zgomotul provenit de la bătutul covoarelor îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă pentru a se ruga pentru cei vii și chiar intră în biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.
Nu se lucrează în această zi la câmp, că e rău de vifor şi trăsnet; femeile nu ţes şi nu cos. Superstiţia spune că cine ară în ziua de Paştele Blajinilor, va vedea boii săi morţi; femeile o ţin ca să nu aibă vise rele şi ameţeli; dacă lucrezi este primejdie de foc, potrivit superstitii.ro
De asemenea, în această zi, nu este bine să vorbești morţii de rău, de unde și zicala „despre morți numai de bine”. În caz contrar, se spune că morții bârfiți de Paștele Blajinilor le vor face rău celor care îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau omorându-le animalele.
În această zi, credincioşii merg la biserică, dar și la cimitir pentru a aprinde lumânări la mormintele celor care nu se mai află printre noi și pentru a da de pomană celor nevoiași ouă, pască, sau cozonac.
De asemenea, în Bucovina spre exemplu, oamenii îşi petrec ziua la iarbă verde, pentru ca firimiturile care cad să ajungă la cei adormiți. Tot în acestă zonă, fiecare femeie aduce cu ea un ștergar strâns la un capăt și legat cu o lumânare, care se dăruiesc preotului care citește pomelnicele.
În Moldova, pe de altă parte, de Paştele Blajinilor gospodinele pregătesc panahide pentru morţi, care constau în pachete din câte trei colaci, trei lumânări, o colivă şi o sticlă cu vin.