În ciuda vremii reci, cu ceață și ninsoare ușoară, oamenii s-au adunat într-un număr foarte mare pe platoul din fața Palatului Administrativ, purtând în mâini coșuri împletite, în care au pus alimente pe care le vor pune pe masă de Paști.
Potrivit tradiției, fiecare coș a fost acoperit cu șervețele albe, brodate, pe care unele dintre credincioasele romano-catolice le folosesc doar cu această ocazie.
‘Tradiția noastră catolică prevede acest lucru și am venit să ne sfințim mâncărurile pregătite pentru această ocazie. Avem în coș din toate mâncărurile pe care le consumăm în aceste zile: miel, cârnați, ouă, vin, pâine, colac, prăjituri. După ceremonialul sfințirii mergem acasă, mâncăm și ne bucurăm de sărbătoare. Este Învierea Domnului, pe care o primim cu gânduri de pace, de bucurie, de liniște sufletească’, a afirmat unul dintre credincioșii veniți în centrul municipiului Miercurea Ciuc.
Această tradiție este una foarte iubită și este respectată cu sfințenie de localnici, unii dintre ei preferând să vină din satele din împrejurimi pentru a participa la ceremonial. Printre participanții la festivitate s-au numărat persoane de toate vârstele, de la vârstnici până la familii întregi cu copii, unii foarte mici, îmbrăcați în costume populare, în acest fel părinții încercând să le transmită celor mici această tradiție.
‘Această tradiție este una străveche. În prima zi de Paști, la Învierea Domnului, secuimea și nu numai cred, sărbătorește cu sfințirea mâncărurilor: miel, șuncă, ouă vopsite, vin, palincă, chiar și sare. Este un obicei frumos pe care nu putem să-l lăsăm să piară, pentru că așa ne-a fost lăsat de părinți și bunici. Este o zi frumoasă, cu toate că acum ninge puțin, asta nu are importanță, important este spiritul acestei festivități și al comunității’, a afirmat un al credincios, potrivit Agerpres.
La fel ca în fiecare an, slujba de sfințire a bucatelor a fost oficială de episcopul Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Alba Iulia, Tamas Jozsef, care s-a adresat credincioșilor, împreună cu mai mulți preoți catolici, de la un altar improvizat în fața Casei de Cultură a Sindicatelor. După slujbă, preoții au mers printre rândurile lungi de oameni și au sfințit bucatele, pe acordurile imnurilor pascale.
‘Sfințirea bucatelor este o tradiție legată de Învierea Domnului, care dăinuie din Evul Mediu în Ciuc și a fost lăsată și în timpul comunismului. În perioada respectivă, credincioșii s-au adunat în străzile din apropierea bisericilor. Din anul 2001, binecuvântarea alimentelor are loc în Piața Libertății. Pregătirile din Postul Mare își ating apogeul în Slujba de Înviere. Învierea lui Iisus Hristos ne oferă o nouă dimensiune, dezvăluind viața eternă, iar bogăția este exprimată prin sfințirea și consumarea bucatelor’, a declarat Darvas Kozma Jozsef, protopop paroh la Parohia Sfânta Cruce din Miercurea Ciuc.
După tradiționalele urări de Paști adresate de preoți credincioșilor, ceremonialul s-a încheiat cu intonarea Imnului Ungariei și celui secuiesc. Evenimentul de la Miercurea Ciuc s-a desfășurat într-o ordine desăvârșită, chiar dacă a participat un număr impresionant de persoane. Ordinea a fost asigurată de polițiști și jandarmi, iar timp de câteva minute circulația pe o stradă din centrul orașului a fost întreruptă.