Paștele ortodox, dar și cel catolic, întotdeauna pică într-o zi de duminică. Pentru a se stabili data exactă, se iau în calcul ciclurile solare și lunare, cu o bază de 19 ani. Această formulă de calcul este cunoscută sub denumirea de ciclu pascal.
În ultimii ani, sărbătoarea la ortodoxi și catolici s-a celebrat cu o diferență de timp de 1-5 săptămâni. Data nu este aceeași, deoarece biserica ortodoxă se raportează la echinocțiul de primăvară, după calendarul iulian, pe stil vechi, iar biserica catolică folosește calendarul gregorian pentru calcul.
Paștele ortodox și cel catolic pică în aceeași zi, respectiv pe data de 20 aprilie 2025. Și sărbătoarea de Florii va fi în aceeași zi pentru catolici și ortodoxi, mai exact pe 13 aprilie 2025.
Celebrarea comună a Paștelui, cel catolic și ortodox, nu a mai fost în aceeași zi din anul 2017, când a fost sărbătorită Învierea Domnului pe 16 aprilie.
Paștele ortodox în următorii ani:
Paștele catolic în următorii ani:
Citește și: Ce se dă de pomană de Paștele Blajinilor. Ce fac oamenii pentru a-i omagia pe cei dragi
Această expresie este o denumire alternativă pentru Înălțarea Domnului sau Ispas, una dintre cele mai semnificative sărbători dedicate lui Iisus Hristos, iar aceasta se desfășoară anual la 40 de zile după Învierea Sa, având o dată variabilă.
Paștele cailor își are originea în Transilvania și este celebrat atunci când Paștele ortodox coincide cu cel catolic.
Istoric, dacă cele două sărbători nu coincideau, țăranii ortodocși împrumutau cai de la cei catolici și invers. Atunci când sărbătorile coincideau, caii erau lăsați să se odihnească, marcând astfel Paștele Cailor.