Pentru prima dată în istorie, milioane de creștini trec în mod virtual prin Săptămâna Sfântă, fiind împiedicaţi să iasă şi să participe la evenimentele de grup obişnuite pentru această perioadă, pentru a opri extinderea Covid-19. La fel se va întâmpla şi în duminica Paştelui, când bisericile vor fi goale. Însuşi Sfântul Scaun dă un exemplu în acest sens, asfel că la Vatican, la ceremoniile care vor avea loc în Bazilica Sf. Petru, va fi numai Papa Francisc, alături de un cardinal și un arhiepiscop.
Sfântul Scaun va folosi însă instrumente digitale pentru a transmite în direct ceremoniile şi solicită comunității catolice să se conecteze prin rețelele de socializare sau diferite alte platforme, astfel încât să trăiască împreună acest moment religios cu totul special.
Citeşte şi Putem merge să cumpărăm miel de Paşte? Precizări importante de la Poliţia Română
Enoriaşii au găsit însă soluţii de a celebra evenimentul şi nu doar să stea cuminţi în faţa televizoarelor sau computerelor. În Spania mulți credincioşi fac procesiuni în interiorul propriilor case, cântă imnurile religioase cu voce tare în faţa ferestrelor sau trec efigii reprezentându-l pe Iisus Christos de la un balcon la altul. În Portugalia, Biserica Catolică lea- recomandat credincioşilor să pună buchete de flori la uşă şi la fereastră prin intermediul cărora binecuvântarea să le intre în case. Autorităţile eclesiastice lusitane explică într-un videoclip cum trebuie sărbătorit Paştele şi a fost stabilit un interval orar în care credicioşii să cânte la unison de la ferestre şi balcoane cântece religioase.
În Filipine, procesiunile de Paşte au fost suspendate pentru prima dată de după cel de-al Doilea Război Mondial. Filipine este țara cu cei mai mulți catolici din Asia, cu peste 80% din populație, şi a treia din lume, după Mexic și Brazilia. Paștele este cea mai celebrată sărbătoare din calendarul filipinez şi pentru că toate bisericile sunt închise unii preoți au cu mașinile propriii în cartiere şi au propovăduit cuvântul lui Dumnezeu din mers, la megafoane.
Credincioșii din Rusia organizează altare în casele lor, care constau într-o masă mică, acoperită cu o batistă albă, un crucifix, lumânări și alte obiecte religioase, în timp ce liturghia zilnică este transmisă online.
În El Salvador, Arhiepiscopia recomandă rugăciunea în familie şi crearea în casă a Drumului Crucii. Pentru a face acest lucru, enoriașii vor avea nevoie de 14 cruci, reprezentând cele paisprezece opriri ale lui Iisus pe drumul spre Golgota, la fiecare dintre ele meditând asupra sacrificiului. Crucile trebuie așezate în diferite părți ale casei, astfel încât să amintească de procesiunile de la Ierusalim.