Pat Cox a ţinut să sublinieze că el face parte din acea categorie de politicieni care consideră sancţiunile foarte importante. ‘În primul rând, ele semnalează că există ceva cu care nu suntem de acord, iar dacă nu eşti capabil să-ţi semnalezi dezacordul, atunci rişti să ajungi să aprobi cândva aceasta. Al doilea aspect este acela că, atunci când ameninţările se înteţesc, sancţiunile trebuie să se întărească. E un fel de semnal util, care arată că răsplata pentru acţiuni se asociază cu sancţiunile, care costă economia rusă şi cea europeană. Principiile sancţiunilor sunt importante’, a spus politicianul.
După cum a subliniat Cox, ‘de fiecare dacă când există o criză ce conţine o dimensiune economică, însă nu ai fost capabil să reacţionezi, acest lucru te va costa mult mai mult mai târziu’.
Citeşte şi Sancţiunile Occidentului au făcut GAURĂ în BUGETUL RUSIEI. La cât se ridică pierderile
Fostul preşedinte al Parlamentului European a subliniat că în Europa ‘se vorbeşte foarte mult despre ce ar trebui făcut în continuare, ce ar trebui făcut mâine, cum să se revină la afaceri cu Rusia’. ‘Da, să revenim la afaceri cu Rusia, însă nu cu orice preţ. Europa valorilor are importanţă’, a declarat Cox.
Pat Cox a criticat politica externă a UE, care, în opinia sa, este una ‘slabă’. ‘La ora actuală, Ucraina este vulnerabilă. Politica externă a UE este o politică slabă. Avem nevoie de un semnal ferm, (care să arate) că Europa liberă şi liberală poate să-i mobilizeze pe toţi’, a adăugat politicianul irlandez.
În plus, Cox este de părere că UE trebuie să aibă o strategie. ‘Strategia nu trebuie să decidă pentru mult înainte, ci să fie mai vastă şi mai adâncă. Dacă Occidentul nu poate veni cu un pachet mai flexibil de ajutor macroeconomic, există riscul ca Ucraina să se confrunte cu falimentul’, a atenţionat fostul preşedinte al Parlamentului European.