Patriarhia a făcut joi această precizare după ce în presă au apărut informaţii privind amenda de 10.000 de lei primită de instituţie din cauza unor nereguli la licitaţia lucrărilor de consolidare a Palatului Patriarhiei, notează Mediafax.
Patriarhia Română a fost amendată de Unitatea de Coordonare şi Verificare a Achiziţiilor Publice din cadrul Ministerului Finanţelor Publice în urma atribuirii contractului pentru lucrări de consolidare şi restaurare a Palatului patriarhal.
Potrivit reprezentanţilor Patriarhiei, executantul lucrărilor a fost desemnat conform deciziilor Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi Curţii de Apel Bucureşti, fiind pusă în aplicare, în termenul legal de 15 zile, decizia instanţei.
„În martie 2013 au fost înscrise în competiţie 13 firme pentru executarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Palatului Patriarhiei cu fonduri europene. La fiecare şedinţă au fost prezenţi reprezentanţii UCVAP care au şi semnat procesele verbale. În final, o firmă a contestat rezultatele licitaţiei, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor şi Curtea de Apel Bucureşti i-au dat câştig de cauză. Patriarhia Română a pus în aplicare decizia instanţei în termneul de 15 zile prevăzut de lege. Patriarhia Română îşi exprimă convingerea că justiţia va constata caracterul abuziv al amenzii aplicate de UCVAP din Ministerul Finanţelor Publice pentru «vina» de a fi adus la îndeplinire în termenul legal o hotărâre judecătorească irevocabilă”, au declarat reprezentanţii Patriarhiei.
CITEŞTE ŞI Patriarhia Română INTERZICE mănăstirilor să mai găzduiască turiştii veniţi prin agenţii
De asemenea, Patriarhia Română speră că „tergiversările birocratice nejustificate şi neexplicate de UCVAP vor înceta” şi că vor fi demarate lucrările de execuţie ale acestui proiect cu finanţare europeană, semnat împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale încă din anul 2012.
Valoarea lucrărilor de consolidare şi restaurare a Palatului Patriarhiei este de 64 de milioane de lei fără TVA, dintre care 98% sunt asiguraţi din fonduri europene, iar 2% din sumă, de Patriarhia Română.