Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe consideră ca ridicarea de noi lăcaşuri de cult reprezintă o necesitate, deoarece cele existente sunt neîncăpătoare. Mai mult, Patriarhia susţine că modelul României este demn de urmat
„Construirea de noi lăcaşuri de cult nu este un capriciu, ci reprezintă o necesitate liturgică, mai ales în mediul urban, acolo unde în timpul regimului comunist a fost interzisă construirea de biserici. După anul 1990, la iniţiativa comunităţilor de credincioşi din întreaga ţară şi cu sprijinul autorităţilor locale au fost construite sau se află în diferite stadii de execuţie aproximativ 2000 de lăcaşuri de cult, deoarece cele deja existente s-au dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de creştini ortodocşi care participă la sfintele slujbe. Construirea, pictarea şi întreţinerea acestora sunt susţinute financiar în cea mai mare parte de comunităţile parohiale, care sunt şi principalii lor beneficiari”, se arată în comunicatul Patriarhiei Române, care adaugă că sprijinul de la bugetul de stat pentru cultele recunoscute, nu doar pentru BOR, este de 0,2% din bugetul de stat şi este consecinţa confiscării proprietăţilor bisericeşti prin Legea secularizării proprietăţilor bisericeşti (1863) şi de către regimul comunist din România, începând cu anul 1948. „O eventuală întrerupere a sprijinului de la bugetul de Stat pentru Cultele religioase trebuie să urmeze retrocedării tuturor proprietăţilor bisericeşti aflate în proprietatea şi exploatarea Statului român”, se aminteşte în comunicatul citat.
CITEŞTE ŞI: BBC: La fiecare trei zile, în România se construieşte o biserică VIDEO
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române cataloghează informaţiile din reportajul BBC ca fiind „inexacte” şi provenind dintr-o sursă „tendenţioasă” şi arată că „realizatorii documentarului BBC au reuşit să umbrească imaginea uneia dintre instituţiile media internaţionale cele mai apreciate pentru profesionalismul şi corectitudinea informaţiilor prezentate”. În replica BOR se menţionează că pentru realizarea reportajului s-au folosit exclusiv informaţii „sugerate de către reprezentanţii unui curent antireligios şi anticlerical din România” şi se apreciază că materialul are tendinţa „de a exagera şi de a transmite mesajul fals că, din cauza Bisericii Ortodoxe Române, România este «ţara cea mai săracă din UE»”.
„În plus, considerăm că este mai demn pentru un popor european creştin să construiască biserici noi, necesare unor comunităţi numeroase, decât să vândă biserici goale din lipsă de credincioşi, spre a fi transformate în spaţii comerciale sau sportive, aşa cum se întâmplă adesea în Marea Britanie şi în alte ţări secularizate din Occident, spre mirarea altor religii”, se încheie în comunicat.