„Reacţia domnului preşedinte Iohannis este un răspuns la „o solicitare ultimativă” a pastorului baptist Iuga Viorel privind atitudinea preşedintelui faţă de familia creştină. Probabil acest demers a fost catalogat ca „solicitare ultimativă” „, a transmis Patrirahia Română.
Reprezentanţii Patriarhiei mai susţin că demersul Coaliţiei pentru Familie, în urma căruia trei milioane de cetăţeni români au solicitat modificarea Constituţiei referitor la definirea familiei nu poate fi considerat o „cale a fanatismului religios”, sau o dovadă de intoleranţă.
„Propunerea de amendare a Constituţiei nu reprezintă „o solicitare ultimativă”, ci o chemare firească la exprimarea democratică a voinţei cetăţenilor cu privire la una dintre valorile fundamentale ale societăţii, familia. Solicitarea are ca scop principal protejarea familiei, a părinţilor şi a copiilor, şi nu condamnarea altor persoane„, susţine Patriarhia.
În plus, definirea mai clară a naturii familiei ar fi justificată, în opinia reprezentanţilor Patriarhiei, nu doar de raţiuni ale moralei creştine, ci şi de „realitatea prăbuşirii demografice atât în România, cât şi în celelalte ţări europene”.
În finalul mesajului, Patriarhia precizează că îşi exprimă speranţa că demersul Coaliţiei pentru Familie va fi înţeles corect de către toate autorităţile statului român şi că i se va da curs conform Constituţiei.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat ce părere are despre demersul modificării Constituţiei în sensul definirii căsătoriei ca fiind exclusiv între o femeie şi un bărbat, că el este adeptul toleranţei şi consideră ca fiind „greşită” calea „fanatismului religios” şi a solicitărilor ultimative.
Reprezentanţii Asociaţiei Neamunit şi Coaliţia pentru Familie au solicitat în septembrie, Parlamentului, să urgenteze procedurile parlamentare pentru revizuirea Constituţiei privind introducerea precizării că familia se întemeiază între un bărbat şi o femeie, iar referendumul să fie organizat simultan cu alegerile parlamentare din 11 decembrie.
Curtea Constituţională a avizat pozitiv, pe 20 iulie, iniţiativa de modificare a Constituţiei astfel încât să se stipuleze explicit că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, nu pe cea între soţi.
Preşedintele CCR Valer Dorneanu a precizat că avizul oferit de Curte a fost dat strict în privinţa îndeplinirii condiţiilor de depunere a unei iniţiative de revizuire, adică a numărului suficient de semnături, în condiţiile legii, precum şi în privinţa respectării limitelor revizuirii cu privire la drepturile fundamentale ale cetăţenilor, care nu pot fi suprimate.
Dorneanu a explicat că CCR a decis astfel să permită ca această iniţiativă să fie discutată de către Parlament, nefiind probleme de formă ale propunerii şi nici de suprimare a vreunui drept deja consacrat.