„Statul român nu plăteşte integral salariile personalului clerical şi neclerical, ci asigură doar o contribuţie de aproximativ 60% la salariile acestora. Restul salariilor (comparabile cu cele ale profesorilor din Învăţământul preuniversitar), impozitele, asigurările de sănătate şi contribuţiile sociale sunt plătite din fondurile proprii ale unităţilor bisericeşti”, se arată într-un comunicat al Patriarhiei, care susţine că s-a ajuns în această situaţie ca urmare a secularizării averilor bisericeşti făcute de către Alexandru Ioan Cuza în 1863.
În sprijinul acestor afirmaţii, BOR exemplifică prin faptul că Administraţia salarială primeşte lunar de la buget 557.000 de lei pentru salarii, în timp ce contribuţia Bisericii pentru 40% din salarii, plata asigurărilor de sănătate şi contribuţii sociale trece de 575.000 de lei. De asemenea, circa 1000 de preoţi îşi primesc lefurile exclusiv de la stat, în timp ce în mediul monastic doar stareţii sunt salariaţi ai statului, precum şi preoţii care slujesc la mănăstiri.
„Statul român nu oferă subvenţii de la bugetul de Stat pentru opera social-filantropică a Bisericii! Cele aproximativ 55 de milioane de lei folosite în anul 2011 de Biserica Ortodoxă Română pentru susţinerea celor aproximativ 700 de instituţii social-filantropice destinate tuturor categoriile sociale defavorizate de care beneficiază în mod constant aproape un milion de români săraci provin exclusiv din fonduri proprii şi donaţii ale credincioşilor” precizează BOR.
Totodată, Biserica plăteşte taxe şi impozite în acelaşi regim fiscal precum orice companie în cazul societăţilor comerciale pe care le deţine. În consecinţă, clerul nu ar trebui învinovăţit pentru subfinanţarea sistemului de educaţie şi de sănătate sau de închiderea şcolilor şi spitalelor. „Dacă astăzi în România se închid spitale şi şcoli, aceasta se întâmplă nu din cauza Bisericii Ortodoxe Române, ci ca urmare a scăderii numărului populaţiei, inclusiv a celei şcolare„, se mai arată în comunicatul citat.
Deputatul Andrei Sava a depus un proiect legislativ care prevede neimpozitarea salariilor clericilor care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României, indiferent de cult, dacă acesta este recunoscut prin lege, se arată într-un comunicat.
Propunerea parlamentarului vizează nu doar preoţii, ci întreg personalul clerical, de la toate cultele recunoscute în România.
Deputatul social-democrat îşi motivează iniţiativa prin faptul că, în prezent, statul asigură în medie între 60 şi 80 la sută din veniturile unui preot, iar clericii din mediul rural sau cei din parohiile foarte sărace, unde oamenii nu îşi permit să plătească bani la biserică, nu beneficiază de venituri suplimentare de la enoriaşi.
„Importanţa preoţilor şi a bisericii în viaţa comunităţii, în aceste momente de criză economică mai ales, nu poate fi contestată de nimeni. La momentul de faţă, numai în cadrul Patriarhiei Române funcţionează peste 400 de aşezăminte social-filantropice, care se implică în ameliorarea situaţiei socio-economice a enoriaşilor, prin oferirea de consiliere, tratament şi diagnostic, a copiilor, bătrânilor, familiilor aflate în dificultate, victimelor violenţei familiale şi agresorilor, victimelor traficului de persoane, persoanelor fără adăpost etc.”, declară Andrei Sava.
Acesta a ţinut să precizeze că proiectul său nu are un scop electoral şi să explice că acest proiect ar fi trebuit depus în lunile mai-iunie, dar a primit număr de înregistrare şi a fost trimis către comisiile parlamentare acum din cauza alegerilor locale şi a suspendării preşedintelui.
„Această propunere legislativă este o recompensă mică pentru serviciile pe care clericii le asigură în comunitate şi o recunoaştere a rolului social al bisericii. De multe ori oamenii săraci primesc mai mult sprijin prin intermediul unor proiecte sociale ale bisericii decât de la serviciile sociale clasice aflate în criză de finanţare”, se arată în comunicatul dat publicităţii de Andrei Sava.