Patriarhia Română despre banii daţi de primării pentru Catedrala Neamului: Am primit doar 5-6% din cât am solicitat

Administraţiile locale din Bucureşti şi din ţară au fost solicitate, în ultimii şase ani, să sprijine financiar continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România, aflat în construcţie în Dealul Arsenalului din Capitală. Sumele cerute au variat anul acesta, cel puţin la Bucureşti, între 10 milioane de lei la sectoare şi 15 milioane de lei la Primăria Capitalei, la care se adaugă contribuţia consiliilor judeţene din ţară şi a primăriilor din marile oraşe şi nu numai. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă spune că fondurile sunt insuficiente şi că a primit un procent de doar 5-6% din cât a solicitat. 
Cristina Macuc
01 sept. 2016, 13:37
Patriarhia Română despre banii daţi de primării pentru Catedrala Neamului: Am primit doar 5-6% din cât am solicitat

Patriarhia Română transmite, joi, într-un comunicat oficial „lămuriri privind modul de folosire şi justificare a fondurilor pentru finanţarea lucrărilor la Catedrala Naţională”. Practic, Patriarhia explică de unde provin banii pentru construcţia Catedralei Neamului şi de ce fondurile sunt insuficiente în acest moment.

„Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la atragerea şi justificarea fondurilor pentru finanţarea șantierului Catedralei Mântuirii Neamului, numită și Catedrala Națională, facem următoarele precizări:

Privitor la sursele de finanțare de la bugetul de stat și bugetele administrațiilor publice locale
Modalitatea de solicitare, acordare, folosire și justificare a sprijinului financiar oferit de autoritățile administrației publice centrale și locale este reglementată de prevederile următoarelor acte normative:

O.U.G. nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului
Legea nr. 376/2007 pentru modificarea alin. (2) al art. 1 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2005 privind realizarea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mântuirii Neamului
O.G. nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase
H.G. nr. 1470/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România
Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor religioase recunoscute din România
Aceste acte normative reglementează în detaliu întreaga procedură de întocmire a dosarului de solicitare, acordare, folosire și justificare a sprijinului financiar de către unitățile de cult beneficiare.

DE CE a fost ales Dealul Arsenalului pentru construcţia Catedralei Neamului. Compromisul făcut de Patriarhia Română

Respectând întocmai aceste norme legale, între anii 2009-2016, Patriarhia Română a solicitat sprijinul financiar pentru şantierul Catedralei Naţionale Guvernului României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, Consiliului General al Municipiului București, Consiliilor Locale ale Sectoarelor Municipiului București, Consiliilor Județene și Consiliilor Locale ale Primăriilor orașelor capitale de județ din toată țara.

Deşi a primit un procent de 5-6% din cât a solicitat, Patriarhia Română a justificat în totalitate sprijinul primit.

Aceste justificări s-au făcut în baza documentaţiilor întocmite conform normelor legale, documentaţii care, după întocmire au fost verificate de organele de control abilitate din cadrul Patriarhiei Române, din unităţile administrative care au acordat sprijinul, iar după verificarea şi aprobarea lor de către aceste organe de control, au fost supuse controlului Curţii de Conturi care nu a semnalat până în prezent nicio neregulă cu privire la aceste justificări.

După verificarea și aprobarea lor de către organele de control abilitate ale instituțiilor care au acordat sprijinul, aceste documentații justificative au fost supuse controlului inspectorilor Curții de Conturi care, după încheierea procedurii de control, nu au semnalat niciodată, până în prezent, vreo neregulă cu privire la justificările înaintate de Patriarhia Română pentru sprijinul primit şi folosit la şantierul Catedralei Naţionale.

Catedrala Neamului a depăşit înălţimea unui bloc de 12 etaje. Cât se va mai construi până la sfârşitul anului. FOTO

II. Privitor la sursele de finanțare din donațiile obținute prin colecta națională pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

Donațiile obținute între anii 2009-2016 prin colecta națională pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, organizată de Biserica noastră pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, au fost folosite în exclusivitate la șantierul Catedralei Naționale. Modul de colectare și folosire a acestor donații a fost verificat în fiecare an de către organele de specialitate ale Patriarhiei Române și prezentate periodic pentru verificare și aprobare Permanenţei Consiliului Național Bisericesc, iar la final de an Consiliului Național Bisericesc și Adunării Naționale Bisericeşti.

Periodic, toate eparhiile din Patriarhia Română au fost informate despre donaţiile provenite din aceste eparhii pentru construirea Catedralei Mântuiri Neamului.

Facem precizarea că, din motive de smerenie creștinească, discreție sau alte motive personale, un număr mare de donatori au manifestat dorința ca donațiile lor să nu fie date publicității nominal, motiv pentru care acestea au rămas în evidențele contabile ale Patriarhiei Române, aceşti donatori fiind, ca și toţi ceilalţi donatori, pomeniţi de către cler în rugăciune la altarul Catedralei PatriarhaleSfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Bucureşti.

De asemenea amintim faptul că în ultimii ani, din cauza accentuării gradului de sărăcie a populației în timpul și după efectele crizei economice, aceste donații de la credincioșii din eparhii au devenit total insuficiente pentru continuarea lucrărilor la șantier în ritmul necesar pentru finalizarea Catedralei la termenul programat. Acest termen a fost stabilit de către Patriarhia Română luând în considerație programul Guvernului României privind aniversarea, în anul 2018, a 100 de ani de statalitate românească modernă urmând ca altarul noii Catedrale să fie sfințit cu acest prilej, Catedrala Naţională fiind în primul rând dedicată Eroilor români”, transmite Patriarhia Română. 

Recent, consilierii generali ai Capitalei au adoptat un proiect de hotărâre propus de primarul Gabriela Firea care prevede suplimentarea cu 15 milioane de lei a sprijinului acordat Patriarhiei Române pentru continuarea lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, dar și alocarea unui sprijin financiar de 4,5 milioane lei pentru Mănăstirea Antim. Patriarhul Daniel a cerut câte 10 milioane de lei şi primăriilor de sector din Capitală, însă a fost refuzat de administraţiile locale din cauza sumei prea mari în comparaţie cu bugetele proprii. 

Decizia a întrunit susținerea a 31 dintre consilierii generali, fiind respinsă de 20 dintre aceștia. „Vă rog să votaţi acordarea acestui sprijin financiar deoarece e mai mult decât o biserică. Propun să dăm banii deoarece acest ansambul va avea în componenţă o şcoală, o cantină socială, o sală de spectacole cu muzică sacră. La următoarea şedintă voi prezenta un plan de investiţii pentru spitale, care va presupune acordarea mult mai multor bani decât dăm acum pentru Catedrală”, a declarat înaintea votului Gabriela Firea.

Consilierul Uniunii Salvați Bucureștiul Ana Ciceală a anunțat, în debutul dezbaterilor, că USB va vota împotriva acestui proiect, apreciind că este necesară o consultare publică pe marginea lui, dar și că CGMB ar trebui să mandateze primarul general, Gabriela Firea, pentru a solicita documente justificative privind modul în care au fost cheltuiți până în acest moment banii pentru construirea Catedralei.

CITEŞTE ŞI Cu câţi bani au contribuit bucureştenii la Catedrala Neamului în ultimii şase ani

Catedrala Mântuirii Neamului, cel mai mare lăcaş de cult din România ce va fi vizibil din orice punct al Capitalei, a depăşit după aproape trei ani de lucrări, de când a ajuns la cota zero, înălţimea unui bloc de 12 etaje, până la sfârşitul acestui an fiind programat ca lucrările să avanseze până la cota +45 metri. 

CATEDRALA NEAMULUI 2016. După cum a declarat Patriarhului Daniel, Catedrala Neamului ar urma să fie deschisă pentru enoriaşi de Ziua Naţională, la 1 Decembrie 2018, până atunci fiind programate mai multe tipuri de lucrări, după cum urmează:

– finalizarea lucrărilor de zidire la turlele secundare, cota +62,00 metri – aprilie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla clopotniță, cota +75,5 metri – iulie 2017;

– finalizarea lucrărilor de zidire la turla principală (Pantocrator), cota +106,00 metri – decembrie 2017;

– structura metalică şi învelirea acoperișului – iunie 2018;

– pictarea catapetesmei şi sfințirea Altarului noii Catedrale – 1 decembrie 2018;

– pictarea integrală a Catedralei – 2019-2024.

 

DailyBusiness
VAL de SCUMPIRI în industria agricolă și alimentară. Cum ne va aștepta 2025
Spynews
Ce s-a întâmplat, de fapt, înainte ca Silviu Prigoană să fie declarat decedat. Un martor a povestit în amănunt ce a pățit fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Superalimentul care joacă un rol major pentru sănătate. Nu expiră și reduce inflamația din corp
Capital.ro
Adevărul despre relația dintre Băsescu și Udrea: Am fost singurul care am...
Playtech.ro
Elena Udrea iese din închisoare? Familia abia o așteaptă acasă, ce decizie au luat magistrații.
DailyBusiness
O autostradă spectaculoasă va lega Comarnic de Brașov, cu investiții de 4 miliarde de euro!
Adevarul
Șocant. Un tată și-a obligat copilul de șase ani să meargă cu el în mai multe baruri, iar apoi l-a bătut până la sânge că a consumat alcool
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Silviu Prigoană a murit! Fostul soț al Adrianei Bahmuțeanu s-ar fi înecat cu mâncare într-un restaurant
Spynews
Scandal între Vlad Pascu și judecător, la ultimul proces! Ce l-a deranjat pe magistrat, după ce șoferul drogat a cerut arestul la domiciliu
Evz.ro
Desert din strămoși. Cornulețe cu umplutură delicioasă
Ego.ro
Anamaria Prodan, de nerecunoscut. Brunetă și machiată strident, la nunta cu fostul soț FOTO
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
A murit Silviu Prigoană, într-un restaurant din Bran! Afaceristul a căzut pe podea în timpul mesei
Cancan.ro
EXCLUSIV | 'L-am blestemat! A murit la 5 ani de la pierderea copilului meu!'
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Interdicție la bloc. Amendă de 30.000 de lei pentru proprietarii de apartamente
StirileBZI
Se scumpește benzina și motorina, de la 1 ianuarie 2025! Care este cauza creșterii prețurilor
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
substantial.ro
Netanyahu îndeamnă poporul iranian să se opună regimului de la Teheran în noua sa adresare video
MediaFlux
PRIGOANĂ și-a PREZIS MOARTEA? Indicații CLARE privind ÎNMORMÂNTAREA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Diferențe semnificative între prețurile de la raft din România și Belgia