Patriarhia Română a decis să proclame anul 2024 „anul omagial al îngrijirii bolnavilor și al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți” având în vedere necesitatea unei intensificări a îngrijirii celor aflați în suferință sufletească și trupească, scrie basilica.ro
Totodată, după Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice, preocuparea pentru îngrijrea celor bolnavi vine ca o aprofundare firească a tematicii.
Biserica învață că îngrijirea celor în suferință este manifestare concretă, vizibilă a iubirii milostive și că sănătatea trupească este strâns legată de cea sufletească. Sănătatea, a explicat în repetate rânduri Patriarhul Daniel, este un dar de la Dumnezeu, nu ceva ce ni se cuvine, și ea trebuie păstrată și cultivată.
Având în vedere că Mântuitorul Hristos este principalul model în îngrijirea bolnavilor iar El a lucrat adesea în mod minunat prin sfinți, în anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor vor fi comemorați toți sfinții tămăduitori fără de arginți.
Printre aceștia, cei mai cunoscuți sunt: primul medic al Bisericii apostolice, Sfântul Evanghelist Luca și Sfânta Muceniță Tecla, din aceeași perioadă; cei doisprezece doctori fără de arginți pomeniți la proscomidie: Cosma și Damian, Chir și Ioan, Pantelimon și Ermolae, Samson și Diomid, Mochie și Anichit, Talaleu și Trifon; tot din primele secole: Sfântul Grigorie Taumaturgul, Sfântul Ierarh Spiridon, Sfântul Ierarh Partenie de Lampsakos, Sfântul Ierarh Meletie, Arhiepiscopul Antiohiei; din perioada contemporană: Sfântul Ierarh Nectarie al Eghinei, Sfântul Ierarh Luca, Arhiepiscopul Crimeii, Sfântul Gherasim din Kefalonia sau Sfântul Nichifor Leprosul.
Proclamarea Anului omagial și comemorativ 2024 va avea loc în prima zi din ianuarie, după Sfânta Liturghie, la Catedrala Patriarhală.