Referindu-se la remarca făcută în spaţiul public în legatură cu „păcatul” de a ne ruga strict contextual şi într-o altă biserică decât cea ortodoxă, Bănescu precizează că „rugăciunea nu are graniţe confesionale şi nici de altă natură, singurul ei ţărm fiind Cerul, spre care ar trebui să privim toţi cu aceeaşi încredere şi recunoştinţă”.
„Vechile ‘ziduri’ ale diferenţelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în aceasta lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalţă deasupra lor. A ne ruga strict contextual şi în alt spaţiu eclezial decât acela marcat vizual de simbolismul propriei confesiuni nu ne afectează automat identitatea credinţei. Importantă este buna situare în propria tradiţie religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaştem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru şi civilitate, inclusiv în relaţia cu alteritatea religioasă. Abia absenţa acestei bune situări în credinţă, care conduce la ratarea relaţiei mântuitoare cu celălalt, este un păcat. Verticala credinţei şi a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa şi sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onorează profund în orice context ne-am afla”, a afirmat, sâmbătă, Bănescu.
Citeşte şi: Mitropolitul Clujului are CORONAVIRUS. IPS Andrei: „Îi rog pe toţi să aibă grijă de ei şi de familiile lor”
ÎPS Teodosie a declarat joi, într-o emisiune a radioului Arhiepiscopiei Tomisului, că „e mare păcat” să mergi la slujbă la o biserică catolică. Arhiepiscopul Tomisului a făcut această declarație după ce a fost întrebat de un român din Anglia dacă este păcat că merge la biserică catolică, în contextul în care în zona lui nu sunt biserici ortodoxe.
„E mare păcat. Duce-ți-vă undeva la o biserică ortodoxă greacă sau undeva. În Anglia sunt și biserici ortodoxe și rusești”, i-a răspuns ÎPS Teodosie.
Biserica Catolică din România a reacţionat imediat.
„Ne surprinde în mod neplăcut declarația ÎPS Teodosie de la Constanța, că ar fi păcat pentru un ortodox să intre și să se roage într-o biserică catolică, cunoscută fiind situația specială din Occident. Peste tot în Europa, Biserica Catolică a întins o mână de ajutor Bisericilor Ortodoxe și îndeosebi Bisericii Ortodoxe Române, oferindu-le spații necesare celebrărilor, în bisericile catolice. Cu ocazia vizitei Papei Francisc în România de anul trecut, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a recunoscut acest fapt și și-a manifestat recunoștința”, a transmis purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.