Patriarhia Română își exprimă opinia în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19. BOR salută apariția unui vaccin anti-COVID-19, dar, în același timp, vorbește despre el ca fiind recent descoperit, niciodată folosit și contestat inclusiv de medici.
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, poziţia Patriarhiei rămânând una favorabilă vaccinării.
„Poziţia Patriarhiei Române, care preţuieşte ştiinţa medicală şi multele beneficii ale acesteia, a fost şi rămâne una favorabilă vaccinării, subliniind însă constant necesitatea esenţială a respectării riguroase a principiilor de natură etică: consimţământul informat al persoanei, descrierea clară a beneficiilor şi a riscurilor, asumarea responsabilităţii concrete în cazul în care vaccinarea produce efecte adverse asupra sănătăţii persoanei vaccinate”, susţine Vasile Bănescu într-un comunicat de presă, citat de Agerpres.
„Patriarhia Română salută vestea bună a apariţiei vaccinului care ar putea diminua şi stopa actuala pandemie, însă Biserica nu se poate pronunţa în probleme de ordin strict medical”, „cu atât mai mult, în cazul unui vaccin recent care nu a mai fost folosit şi despre care specialiştii în domeniu se pronunţă ei înşişi în mod gradual sau diferit”.
Vasile Bănescu susţine că „pentru succesul campaniei de vaccinare anti-COVID 19, este necesară informarea corectă a populaţiei cu privire la unele aspecte, precum caracterul voluntar, gratuit şi sigur al actului de vaccinare, faptul că acesta este un drept, şi nu o obligaţie”.
Citeşte şi: Copiii sub 16 ani nu vor fi vaccinaţi anti-COVID
În legătură cu „caracterul sigur al actului de vaccinare”, Bănescu spune că aceia care au „autoritatea profesională şi morală să recomande un vaccin absolut nou şi descoperit recent sunt exclusiv specialiştii din domeniul medical respectiv”.
„În concluzie, vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autorităţile competente şi receptată corect de cetăţeni”, mai afirmă purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu.