Pâinea se binecuvintează cu agheasmă și se stropește cu vin de obicei la Liturghia din noaptea de Înviere. Anul acesta, „Paștile” au fost sfințite cu anticipație, după Liturghia din Joia Mare, pentru a fi distribuite credincioșilor care nu pot veni la biserică, întrucât participarea lor la slujbe este interzisă din cauza pandemiei.
Citește și: Raed Arafat, mesaj pentru români: „Nu mergeţi în vizite, de Paşte! Chiar şi câteva minute pot fi fatale”
”Cu anticipație am binecuvântat și sfințit acest Paști care reprezintă pe Hristos – Mielul Pascal ca o binecuvântare, ca o consolare, ca o mângâiere” , a spus Patriarhul joi, 16 aprilie.
„Așa după cum ați auzit în rugăciune, pâinea aceasta reprezintă Mielul Pascal, pe Hristos – Mielul care ridică prin jertfa Sa păcatul lumii, păcatul neascultării protopărinților Adam și Eva, dar și păcatele lumii, pentru că toate păcatele derivă din păcatul neascultării oamenilor de Dumnezeu” , a continuat acesta.
Preafericirea Sa a amintit că „Paștile” se consumă „înainte de a ciocni ou roșu în noaptea de Paști, după ce la biserică se termină Sfânta Liturghie”.
Cele două mii de pachete care conțin câte „trei prescurele” sfințite de Patriarh ca semn de „binecuvântare, de încurajare, de întărire” vor ajunge la domiciliul credincioșilor care, în general, țin legătura cu Biserica. Acestea vor fi distribuite în special de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, conform prevederilor din acordul Patriarhiei Române cu MAI.