Patriarhul Daniel, despre Catedrala Mântuirii Neamului: Avem o întârziere de două luni

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat joi că există o întârziere de două luni față de graficul lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului, dar și-a exprimat speranța ca aceasta să fie depășită prin credință și rugăciune.
Filip Stan
30 nov. 2017, 12:36
Patriarhul Daniel, despre Catedrala Mântuirii Neamului: Avem o întârziere de două luni

„Mai sunt încă multe lucrări de făcut. Avem o întârziere de două luni în grafic, dar sperăm că, prin credință puternică și multă rugăciune vom ajunge să acoperim Catedrala și să pictăm cu icoane în mozaic Catapeteasma sau Iconostasul mare, care nu va fi de lemn, ci de zid. Și acolo, pe o suprafață foarte mare vor fi icoane. S-a făcut deja proiectul, urmează licitația pentru echipele de pictori în tehnica mozaic, care vor lucra această Catapeteasmă. Ea va fi necesară pentru sfințire. Va fi sfințită Sfânta Masă și Catapeteasma sau Marele Iconostas”, a spus patriarhul, la finalul slujbei la sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.

El a precizat că „pictura bisericii va fi realizată în anii următori”.

„Vom scrie undeva numele celor care vor oferi obiecte de cult și icoane. La pictura bisericii mari, a catedralei, vor aduce, sperăm, contribuție mai mulți oameni, mai ales cei care poartă numele sfinților car vor fi pictați. Și sperăm ca această picură viitoare a Catedralei Mântuirii Neamului să fie tot în mozaic, pentru că este mai durabilă și într-o tehnică în care nu va fi totul de aur, ci alb-gălbui, de piatră, vom ajunge la același preț ca și la pictura în tehnica frescă”, a explicat patriarhul Daniel.

Acesta și-a exprimat speranța ca „în patru cinci ani” să fie realizată și sfințirea picturii după aceea a Altarului și a Catapetesmei.

„Au fost cazuri în istorie, în care Catedrala s-a construit în patru ani și pictura s-a realizat în 40, cum este Catedrala din Sibiu. Acolo…, nu intrăm în amănunte, au lucrat numai străini când s-a construit catedrala în patru ani și pictura în 40, pentru că doi dintre pictori au murit în timp ce trebuiau să termine. Și-apoi a venit războiul și, în fine… Dar noi sperăm ca, dacă în șapte ani s-a realizat catedrala aceasta ca zidire, în 4-5 ani să realizăm și pictarea ei”, a spus înaltul ierarh.

Potrivit patriarhului, „acum, deja, au fost comandate ușile și ferestrele, 27 de uși, porți, și 392 de ferestre”, urmând să fie comandată și piatra de la Vratza (Bulgaria).

„Pentru că e vorba nu numai de ferestrele navei, ci și de ferestrele de la turle. Este un edificiu cu foarte multe ferestre, iar după regulile noi, europene, în caz de incendiu, ușile trebuie să se deschidă toate, în același timp, în mod automat. De aceea sunt foarte costisitoare. Uși de bronz, care nu ‘lucrează’ în timp. Ușile de lemn au înălțime mare, lucrează, mai ales dacă lemnul nu este bine pregătit sau nu este suficient de uscat. Deci sunt comandate ușile, în Germania, în viitorul apropiat comandăm și piatra, din Bulgaria, de la Vratza, pentru ancadramentele ușilor și ferestrelor. Piatră rezistentă de Vratza. (…) Un kilometru și jumătate este, în linie dreaptă, de la uși și ferestre”, a menționat el.

Realizarea vitraliilor ferestrelor va constitui a treia etapă a edificării Catedralei Mântuirii, a explicat patriarhul.

„Deci avem mult de lucru, dar, dacă noi avem credință puternică și dărnicie mai multă, o s-o facem pentru că deodată cu aceste ferestre avem și mai cald în biserică. Acum este un curent foarte mare acolo fiindcă nu avem încă ferestre. Ferestrele sunt prevăzute ca, în viitor, când vom avea bani, când vor fi cinci dolari la leu, să punem în ele și vitralii, în altă etapă, a treia, vitralii, ca aici la Catedrală. Dar acestea necesită timp și costă bani. Dar mai ales nu pot fi făcute în grabă. Afară, biserica va fi culoare albă, dar vor fi ocnițe sub streașină și acolo vor fi pictați toți sfinții români din toate timpurile. De aceea este catedrală națională a sfinților români din toate timpurile și din toate zonele țării”, a punctat PF Daniel.

Cele șase clopote vor fi „ridicate” la anul, cel mai mare urmând să sune doar la zile mari, pentru a nu deranja activitatea din Parlament și din clădirile din jur.

„Începe să prindă contur Catedrala. La anul viitor sperăm să înălțăm clopotnița și să ridicăm și cele șase clopote. Aici (n.r. la Catedrala patriarhală) sunt cinci clopote, acolo șase și cel mai mare are aici 9,5 tone, iar cel mai mare de la Catedrala Națională e puțin mai mare, mai mărișor așa, 25. Dar, n-am dorit multe clopote. Am dorit puține să nu fie o greutate prea mare în clopotniță. Unul însă, principal, este Clopotul Eroilor Neamului din toate timpurile. El va suna la zile mari și duminica, nu peste săptămână. Să nu deranjăm activitatea din Parlament și din clădirile din jur”, a spus patriarhul.

El a reamintit că sfințirea Catedralei Mântuirii Neamului ar trebui să se realizeze peste un an.

„Să ne ajute Bunul Dumnezeu să facem un lucru frumos, pentru că această catedrală, cum se vede, e foarte mică.Ea e provizorie. DE când e provizorie? Din secolul al XVII-lea. În 1658, a fost sfințită. La 10 ani după sfințirea acestei catedrale, în 1668, atunci a fost declarată Catedrală Mitropolitană, provizoriu. Și cum la români numai provizoriul durează, a rămas Catedrală Mitropolitană până în anul 1925, când a fost declarată, tot provizoriu, Catedrală patriarhală. Și de abia de la anul viitor vom avea o Catedrală patriarhală mai durabilă nu provizorie. Cu ajutorul lui Dumnezeu”, a încheiat patriarhul Daniel.

Citeşte şi Patriarhul Daniel: Sfântul Apostol Andrei este ocrotitor al poporului român şi al Catedralei Mântuirii Neamului

 

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
TAXĂ pentru proprietarii de case sau apartamente. Se achită minim 230 de lei, plus document notarial
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Greșeli de evitat înainte de spovedanie. Mulți credincioși nu cunosc regulile
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă după deces. Se întocmește act la notar. Achiți la doi ani de la înmormântare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai