„Deci ce au avut ei în comun, aceşti oameni diferiţi (Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel – n.r.), un pescar şi un rabin? Ce au avut ei în comun? Au avut în comun credinţa fierbinte în Iisus Hristos, fiul lui Dumnezeu, şi legătura duhovnicească sau comuniunea cu el. De aceea Sfântul Apostol Petru a mărturisit dumnezeirea lui Iisus Hristos, cum ne spune Evanghelia de astăzi, zicând: ‘Tu eşti Hristos, Fiul lui Dumnezeul celui Viu!”, iar Iisus, auzind mărturisirea aceasta îi spune „Nu sânge şi carne ţi-au descoperit ţie aceasta, ci Tatăl Meu cel din Ceruri. Şi tu eşti Petru şi pe această piatră’ – adică pe mărturisirea credinţei lui în dumnezeirea lui Hristos – ‘voi zidi Biserica Mea, pe care nici porţile Iadului n-o vor birui!'”, a afirmat patriarhul, la slujba din ziua sărbătorii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, oficiată împreună cu episcopul-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.
Întâistătătorul BOR a evidenţiat şi credinţa Sfântului Apostol Pavel.
„De asemenea, Sfântul Apostol Pavel, mărturiseşte că ‘în Hristos locuieşte trupeşte toată plinătatea dumnezeirii’ şi pentru Sfântul Apostol Pavel credinţa în Iisus Hristos este ‘taina lui Dumnezeu’, cel ce i s-a arătat în trup, s-a îndreptat în Duhul, a fost văzut de îngeri, a fost propovăduit între neamuri, a fost crezut în lume şi s-a înălţat întru slavă”, a explicat patriarhul Daniel, potrivit Agerpres.
Alte trăsături comune ale acestor doi mari sfinţi apostoli evidenţiate de Preafericirea Sa au fost acelea ale puternicii „trăiri sau experienţe a pocăinţei, sau a convertirii” şi „dragostea lor puternică pentru Hristos şi pentru Biserică”.
Înaltul ierarh ortodox a accentuat că Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel „rămân pentru noi mari învăţători ai credinţei, misionari model şi rugători statornici pentru viaţa şi unitatea Bisericii lui Hristos”.
„Prin faptele lor ei ne îndeamnă să ne întărim în credinţă, să predicăm Evanghelia, să iubim Biserica şi să lucrăm pentru vindecarea şi mântuirea oamenilor, dar să nu contăm niciodată pe noi înşine mai mult decât pe harul lui Dumnezeu arătat în şi prin Iisus Hristos”, a mai spus patriarhul.
El i-a felicitat pe toţi cei care poartă numele de Petru şi Pavel şi le-a urat „sănătate şi mântuire, pace şi bucurie întru mulţi şi binecuvântaţi ani”.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi împreună în calendarul creştin ortodox, la 29 iunie.
Sfântul Apostol Petru, iudeu de neam, avea numele de Simon pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a schimbat cu numele de „Chifa”, care înseamnă piatră şi pe a cărui mărturisire adevărată a fost zidită Biserica lui Hristos (cephas în aramaică – piatră sau rocă).
Sfântul Apostol Petru a mărturisit public, în Cezareea Philippi, că Iisus este Mesia (Matei 16, 16-17). După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Petru a fost cel dintâi care a vestit poporului evreu pe Iisus Hristos, Cel răstignit şi Înviat (Faptele Sfinţilor Apostolilor, cap. 2). Sfântul Petru a suferit moartea martirică la Roma.
Sfântul Apostol Pavel se numea înainte Saul, fiind evreu din seminţia lui Veniamin, zelos apărător al Legii Vechi şi aprig prigonitor al Bisericii lui Hristos. După convertirea de pe drumul Damascului, Sfântul Apostol Pavel a propovăduit cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos în timpul celor trei călătorii misionare ale sale atât printre cei de un neam cu el, dar mai ales printre cei de alt neam: în Grecia, Corint, Asia, Macedonia până la Roma.
De aceea, Sfântul Pavel a fost numit „Apostol al Neamurilor”. A fost martirizat la Roma, prin decapitare, în aceeaşi zi cu Sfântul Apostol Petru, în 29 iunie 67.