Senatorul Constantin Popa a declarat că rolul Patriarhului, al foştilor preşedinţi şi al preşedintelui Academiei ar urma să fie unul consultativ, ei nefăcând parte din vreun grup parlamentar.
„În primul rând, Parlamentul ar avea o mai mare credibilitate prin prezenţa Patriarhului României, un om care reprezintă câteva milioane bune de români. Pe de altă parte, este normal ca Părintele Spiritual a 80% din populaţia României să ia parte la procesul legislativ al ţării, adică să aibă o părere consultativă. Principala instituţie a democraţiei, la momentul acesta, e în criză şi suferă. Eu cred că are nevoie de o sporire a credibilităţii.
Ar fi acolo nişte oameni care, prin cuvântul lor, prin observaţiile pe care ar putea să le facă la anumite lucruri pe care noi le vorbim, le discutăm, ar putea face la un moment dat diferenţa.
Dânşii nu pot face parte din niciun grup politic, pentru că nu sunt afiliaţi grupurilor politice. Dânşii au un rol consultativ. Este o mulţumire pe care le-o oferă România pentru întreaga lor activitate. În felul acesta şi foştii preşedinţi ai României ar avea rolul pe care trebuie şi îl are întotdeauna un preşedinte, acela de a fi neutru şi de fi un arbitru. E vorba aia românească: dacă nu ai bătrâni să îţi cumperi. Noi îi avem, să îi folosim„, a spus Constantin Popa, pentru psnews.ro.
Senatorul a explicat că, în acset fel, „s-ar mai spăla imaginea Parlamentului pentru că într-adevăr ar fi acolo nişte persoane reprezentative, persoane care au fost şi care, eventual, ar putea da socoteală pentru ce a fost”.
„Nu mi se pare în regulă să iei Preşedintele României şi să îl arunci la gunoi. Mi se pare că ar trebui să facă parte în continuare din viaţă publică, din sfatul ţării, că să spun aşa”, a spus Popa. SenatoruPopa a mai spus că amendamentul său va fi depus „în perioada următoare”.