„Dacă oamenii îşi aleg un astfel de stil de viaţă – uniune între persoane de acelaşi sex – este treaba lor, dar responsabilitatea Bisericii este de a spune că este un păcat în faţa lui Dumnezeu„, a declarat patriarhul rus, în cadrul unei întâlniri avute în urmă cu câteva zile la Moscova cu secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, potrivit Interfax.
În acelaşi timp, patriarhul Kirill s-a declarat îngrijorat ”nu atât de existenţa acestui păcat”, care, aşa cum a menţionat el, a existat întotdeauna, ci de faptul că, ”pentru prima dată în toată istoria umanităţii, păcatul este justificat prin intermediul legii”.
Patriarhul a adăugat că Biserica Ortodoxă Rusă a fost ”şocată” de faptul că, deşi milioane de francezi s-au opus proiectului de lege privind legalizarea căsătoriilor între persoane de acelaşi sex, iar ”opinia acestor milioane nu a fost ascultată de nimeni şi legea a fost votată”.
De la începutul acestui an, în Franţa şi Marea Britanie au fost adoptate legi ce legalizează căsătoriile homosexuale şi permit adopţiile de copii de către astfel de cupluri. Discuţiile şi votarea acestor legi au provocat valuri de proteste în Franţa, o demonstraţie uriaşă având loc şi duminica trecută.
Adopţii de copii de către cupluri homosexuale
În urma deciziilor luate de parlamentele de la Paris şi Londra, Duma rusă (Camera Inferioară a Parlamentului) a început pregătirea unor amendamente la legea privind adopţiile pentru a interzice adopţiile de copii ruşi de către cupluri de homosexuali din străinătate.
Ziarul rus Izvestia scrie marţi că mai mulţi cetăţeni francezi – reprezentanţi ai unor ONG-uri, dar şi părinţi în familii numeroase – şi-au anunţat dorinţa de a veni la Moscova pentru a participa la dezbaterea acestor amendamente şi a susţine Rusia întru apărarea valorilor familiei tradiţionale.
Duma de Stat a Rusiei, Camera Inferioară a Parlamentului, are în vedere adoptarea unor amendamente la legea privind adopţiile, prin care să interzică adopţia de copii ruşi de către cuplurile de homosexuali din străinătate, scrie în ediţia de marţi cotidianul Izvestia, citat de agenţia RIA Novosti.
Potrivit sursei citate, deputaţii ruşi consideră justificată o revenire asupra textului legii, în condiţiile legalizării căsătoriilor între homosexuali de către parlamentele unor ţări, în special Franţa. Pe lângă deputaţii şi experţii în dreptul familiei şi al adopţiei internaţionale, mai mulţi cetăţeni francezi, reprezentanţi ai unor ONG-uri, dar şi părinţi şi-au exprimat dorinţa de a participa la dezbatere, relatează sursa citată, arătând că aceştia vor sosi la Moscova, în ajunul reuniunii comitetelor de specialitate, pentru a prezenta situaţia din ţara lor, după legalizarea căsătoriilor între homosexuali.