Patriciu Achimaş, despre infecţiile intraspitaliceşti: Infecţiile nosocomiale pot să existe în orice spital

Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu, a declarat că miniștrii sănătății și cei ai agriculturii din UE se vor reuni în februarie la Amsterdam pentru a dezbate problema infecțiilor intraspitalicești cu care se confruntă întreaga lume.
Iulian Tudor
19 ian. 2016, 10:21
Patriciu Achimaş, despre infecţiile intraspitaliceşti: Infecţiile nosocomiale pot să existe în orice spital

„În 9-10 februarie vom participa la Amsterdam, alături de toți miniștrii sănătății din UE și alături de cei ai agriculturii, la o întâlnire pe această temă, a infecțiilor nosocomiale, puse în relație și cu agricultura, cu utilizarea antibioticelor în medicina veterinară. Preocuparea este la nivel european”, a spus Patriciu Achimaș, pentru Agerpres.

După incendiul de la Clubul Colectiv și după ce mai multe persoane și-au pierdut viața inclusiv din cauza infecțiilor intraspitalicești, Ministerul Sănătății a dispus un control în spitalele din țară, în vederea ținerii sub control a infecțiilor nosocomiale.

„Consecutiv tragediei de la Colectiv, ne asumăm un program de arși în cadrul programelor prioritare și, în același context, pornim un program pe termen scurt, mediu și lung de control a infecțiilor nosocomiale. Problema aceasta a fost discutată de mai multe ori, în acest moment avem și un raport al comisiei care se ocupă nemijlocit de această problemă și luăm măsurile recomandate de specialiști. Va trebui să creștem capacitatea de punere în evidență a acestor infecții, care sunt o problemă globală, europeană”, a adăugat Patriciu Achimaș.

Secţia specială pentru arşi de la Floreasca, tot închisă după scandalul de la tragedia de la Colectiv

Potrivit ministrului, problema principală în privința infecțiilor nosocomiale ține nu atât de construirea altor spitale și dărâmarea celor vechi, cum se practică în unele țări, cât mai ales de o folosire rațională a antibioticelor.

„Sunt o serie de măsuri care se pot lua, dar în același timp trebuie să te uiți ce pui în loc și cu ce posibilități poți să o faci. Sunt măsuri care pot să fie dictate de interese economice, nu numai medicale; pe noi ne interesează strict problemele medicale și nu vreau să iau în discuție alte interese sau modalități de a spune unele lucruri punându-le pe seama unor infecții. Controlul începe de la utilizarea rațională a antibioticelor, de la măsuri de asepție și antisepție, de la utilizarea antibioticelor și în medicina veterinară, rotația antibioticelor etc. Sunt măsuri specifice, dar, dincolo de aceasta, trebuie să întărim capacitatea noastră de a pune în evidență aceste infecții. Ele există peste tot, n-au apărut prima dată la noi, ci în zone în care foloseau cu mult înaintea noastră antibiotice, dar fără o judicioasă utilizare. Ține de evoluția germenilor”, a explicat ministrul Sănătății.

Întrebat dacă pacienții arși în Clubul Colectiv ar fi avut mai mari șanse de supraviețuire dacă erau tratați de la început în străinătate, Patriciu Achimaș a spus că infecțiile nosocomiale pot să existe în orice spital.

„Condițiile între spitale diferă. Dar toată lumea se uită în primul rând la aspect. Un spital care a angajat și un designer, cu siguranță va arăta mai bine decât un spital care e vopsit cu alb și pe jos are ciment. Dar asta nu înseamnă neapărat că unul are și unul nu are infecții. Un pacient ars în asemenea proporție are imunitatea scăzută, prezintă o poartă foarte mare de intrare pentru germeni”, a completat Patriciu Achimaș.

DailyBusiness
Bani mai mulţi pentru românii cu maşini vechi. Cine primeşte 8.500 de euro de la stat
Spynews
Cine este fostul soț al Mădălinei Pamfile. Cei doi s-au despărțit la un an după nunta din Dubai
Bzi.ro
Oana Moșneagu a ajuns pe masa de operații! „Am avut nevoie de anestezia generală”
Fanatik.ro
Fabrica mare din România care a devenit lider pe piața europeană. Produsele sale inovative care merg la export sunt foarte apreciate de străini
Capital.ro
Se opresc plățile cash în România? Anunț pentru românii care achită numerar în piețe sau magazine
Playtech.ro
Noua taxă şi rablele din România. Maşinile mai vechi de 15 ani devin tinere
DailyBusiness
Fugi de aglomerație! Când să mergi la supermarket pentru a evita cozile uriașe
Adevarul
Îndemnul lui Călin Georgescu de boicotare a hipermarketurilor ar putea îngropa industria alimentară din România. „O să-l ținem minte!”
wowbiz.ro
Alexia Eram și iubitul secret, prima ceartă în public! AVEM IMAGINILE care îl vor unge pe suflet pe Mario Fresh | PAPARAZZI
Spynews
Despărțire șoc în showbiz! Mădălina Pamfile nu mai formează un cuplu cu tatăl copiilor! Primele declarații
Spynews
Rețeta de prăjitură cu biscuiți și ciocolată fără coacere. Îți vei surprinde familia cu acest desert
Evz.ro
De ce românii erau mai supli în comunism: alimentația și stilul de viață activ
Ego.ro
Cum arăta Elena Lasconi în tinerețe. O confunzi lejer cu Andreea Esca dar și cu... Marilyn Monroe?
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Cine este românul de 24 de ani care a fost împușcat în cap în Roma! Ce făcea acesta și cum s-a petrecut tragedia
Cancan.ro
Este știrea momentului! Medicul care a anesteziat-o pe Monalisa Liuba a fost REȚINUT! Detalii de ultima oră
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Pensiile suplimentate cu câte 300 de lei. Banii acordați de stat după recalculare vor fi plătiți din 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Emanuel, ucis în bătaie la 22 de ani, din răzbunare. "Când am ajuns, era deja în comă. Nu au mai putut să...
substantial.ro
Alexandru Rafila se opune testării anti-drog în masă pentru elevi
MediaFlux
Încep negocierile de pace în Ucraina! Donald Trump, anunțul momentului privind războiul
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Înapoi în anii ’50: lista „rușinii” alcătuită de suveraniști