„În 9-10 februarie vom participa la Amsterdam, alături de toți miniștrii sănătății din UE și alături de cei ai agriculturii, la o întâlnire pe această temă, a infecțiilor nosocomiale, puse în relație și cu agricultura, cu utilizarea antibioticelor în medicina veterinară. Preocuparea este la nivel european”, a spus Patriciu Achimaș, pentru Agerpres.
După incendiul de la Clubul Colectiv și după ce mai multe persoane și-au pierdut viața inclusiv din cauza infecțiilor intraspitalicești, Ministerul Sănătății a dispus un control în spitalele din țară, în vederea ținerii sub control a infecțiilor nosocomiale.
„Consecutiv tragediei de la Colectiv, ne asumăm un program de arși în cadrul programelor prioritare și, în același context, pornim un program pe termen scurt, mediu și lung de control a infecțiilor nosocomiale. Problema aceasta a fost discutată de mai multe ori, în acest moment avem și un raport al comisiei care se ocupă nemijlocit de această problemă și luăm măsurile recomandate de specialiști. Va trebui să creștem capacitatea de punere în evidență a acestor infecții, care sunt o problemă globală, europeană”, a adăugat Patriciu Achimaș.
Potrivit ministrului, problema principală în privința infecțiilor nosocomiale ține nu atât de construirea altor spitale și dărâmarea celor vechi, cum se practică în unele țări, cât mai ales de o folosire rațională a antibioticelor.
„Sunt o serie de măsuri care se pot lua, dar în același timp trebuie să te uiți ce pui în loc și cu ce posibilități poți să o faci. Sunt măsuri care pot să fie dictate de interese economice, nu numai medicale; pe noi ne interesează strict problemele medicale și nu vreau să iau în discuție alte interese sau modalități de a spune unele lucruri punându-le pe seama unor infecții. Controlul începe de la utilizarea rațională a antibioticelor, de la măsuri de asepție și antisepție, de la utilizarea antibioticelor și în medicina veterinară, rotația antibioticelor etc. Sunt măsuri specifice, dar, dincolo de aceasta, trebuie să întărim capacitatea noastră de a pune în evidență aceste infecții. Ele există peste tot, n-au apărut prima dată la noi, ci în zone în care foloseau cu mult înaintea noastră antibiotice, dar fără o judicioasă utilizare. Ține de evoluția germenilor”, a explicat ministrul Sănătății.
Întrebat dacă pacienții arși în Clubul Colectiv ar fi avut mai mari șanse de supraviețuire dacă erau tratați de la început în străinătate, Patriciu Achimaș a spus că infecțiile nosocomiale pot să existe în orice spital.
„Condițiile între spitale diferă. Dar toată lumea se uită în primul rând la aspect. Un spital care a angajat și un designer, cu siguranță va arăta mai bine decât un spital care e vopsit cu alb și pe jos are ciment. Dar asta nu înseamnă neapărat că unul are și unul nu are infecții. Un pacient ars în asemenea proporție are imunitatea scăzută, prezintă o poartă foarte mare de intrare pentru germeni”, a completat Patriciu Achimaș.