Patrick Ekeng, cauzele MORŢII. Ce spune unul dintre cei mai renumiţi CARDIOLOGI din lume: „Trebuia INTERZIS la sport!”

Patrick Ekeng, decedat pe 6 mai la Spitalul Floreasca, la nici două ore după ce s-a prăbuşit pe teren în timpul meciului Dinamo - Viitorul din Liga I, nu trebuia să primească acceptul medicilor pentru sportul de performanţă. Mai mult, afecţiunea de care suferea fotbalistul camerunez îi putea declanşa moarta subită chiar şi afara sportului, susţine dr. Clara Alexandrescu, unul dintre cei mai renumiţi medici cardiologi din lume.
Marius Gherghe
12 mai 2016, 06:24
Patrick Ekeng, cauzele MORŢII. Ce spune unul dintre cei mai renumiţi CARDIOLOGI din lume:

Patrick Ekeng a murit, vineri, 6 mai, la Spitalul Floresca, după ce medicii au încercat timp de 75 de minute să-l resusciteze. Fotbalistul s-a prăbuşit la mijlocul terenului în minutul 69 al partidei Dinamo-Viitorul, la doar şapte minute după ce intrase în locul lui Eric Bicfalvi, fără să fie atins de cineva.

Au urmat secunde de bulversare şi panică, atât pe teren, cât şi în tribune. Ceilalţi jucători s-au adunat în jurul lui Parick Ekeng. Apoi a ajuns la el şi medicul echipei, Liviu Bătineanu. În schimb, ambulanţa şi-a făcut apariţia abia după mai bine de două minute. Martorii susţin că medicul care ar fi trebuit să fie în ambulanţa Puls nu era acolo, ci a ajuns pe jos în teren.

Intervenţia medicală de pe teren a fost criticată aspru de specialişti. Cu toate că medicul echipei Dinamo susţine că l-a resuscitat pe Patric Ekeng în ambulanţă, doctorii de la urgenţe îl contrazic. Ei spun că fotbalistului nu i s-au făcut manevre de resuscitare înainte să ajunga la Camera de Gardă.

CITEŞTE ŞI Medic cardiolog de la Floreasca: „Patrick Ekeng putea fi salvat. A murit cu zile”

Autopsia efectuată luni, 9 mai, la INML, nu a fost relevantă pentru stabilirea cauzelor care au condus la deces, deşi s-a descoperit că sportivulsuferea de hipertrofie cardiacă. Dan Dermengiu, directorul INML, a declarat că hipertrofia cardiacă nu este concludentă în cazul morții fotbalistului Patrick Ekeng, pentru că la sportivii de performanță mușchii inimii se dezvoltă mai mult decât în cazul celorlalte persoane.

CITEŞTE ŞI Ofiţerii de la Omoruri au deschis dosar penal în cazul morţii lui Patrick Ekeng

Raportul INML pentru disecţia cordului în cazul morţii lui Patrick Ekeng

Astfel, marți, 10 mai, s-a efectuat disecția cordului, iar reprezentanţii INML au făcut publice rezultatele. Medicii legişti au constatat că fobalistul prezenta mai multe „aspecte patologice”, printre care cord mărit şi multiple anomalii coronariene.

„In legatura cu decesul sportivului Ekeng Patrick , Institutul National de Medicina Legala „Mina Minovici” va informeaza ca in in urma disectiei cordului efectuata 10.05.2016 s-au constatat urmatoarele aspecte patologice:

– cardiomegalie (greutate cord = 570 grame, diensiuni: 14/11,5/7 cm) determinata predominant de hipertrofia ventricului sting si a septului interventricular (grosime maxima 2,4 cm)

– anomalii coronariene multiple:

– bridge-ing intins la nivelul arterei coronare stingi (ramul descendent anterior) si la nivelul arterei coronarei drepte

– hipoplazia ramului circumflex al coronarei stangi

– sechele de endocardita a valvei mitrale cu modificarea evidenta (retractii si induratii) a cuspidei posterioare

Pentru finalizarea autopsiei sunt necesare rezultatele investigatiilor toxicologice (aprox. 2 sapt) si a celor histologice si imunohistologice (aprox 30 zile)”.

Comunicatul INML este semnat de dr. Dumitriu Stefan, şef Laborator Prosectura.

CITEŞTE ŞI PATRICK EKENG. Cine era doctoriţa de pe ambulanţa Puls. A fost deja audiată de POLIŢIE

Clara Alexandrescu: „Boala este genetică, trebuia să fie interzis la sport de performanţă. Problemele puteau fi descoperite la o ecografie cardiacă transtoracică simplă”

Clara Alexandrescu, medic cardiolog, doctor în ştiinte medicale, competentă în ecografie cardiacă specială, a interpretat rezultatele în exclusivitate pentru RomaniaTV.net

„Pe înţelesul tuturor, în fapt este vorba de o cardiomiopatie hipertrofică (îngroşarea muşchiului cardiac cel mai adesea la nivel de sept interventricular). Boala este genetică, poate afecta mai multe persoane dintr-o familie. Riscul cel mai mare este de aritmie cardiacă ventriculară, adică de bătăi rapide ale inimii care pot determina stop cardiac. Îngroşarea muşchiului cardiac se decelează la ecografia cardiacă, metodă precisă care vede muşchiul cardiac şi valvele (există numai câteva forme rare de hipertrofie apicală care nu pot fi detectate foarte uşor.

Al doliea aspect: anomaliile coronare sunt frecvente la pacienţii cu hipertrofie de ventricul stâng. Din cauza îngroşării muşchiului cardiac se creează adevatate benzi musculare peste coronare şi traiectul devine intramiocardic. În condiţii de efort sportiv, muşchiul poate apăsa asupra coronarelor determinând tulburări de circulaţie şi defecte de oxigenare a inimii.

Sechele de endocardită la nivel de valva mitrală: cel mai posibil este vorba de o afectare în copilărie după expunere la streptococ. Este extrem de frecventă la populaţia din Africa din cauza lipsei prevenţiei infecţiei streptococice.

Persoanele cu cardiomiopatie hipertrofică au contraindicaţie la sportul de performanţă din cauza riscului mare de moarte subită. Riscul există şi în afara sportului. Formele de prezentare sunt multiple şi sunt descoperite printr-o ecografie cardiacă transtoracică simplă, pentru că nu toţi pacienţii cu hipertrofie au anomalii de electrocardiogramă de repaus”, a declarat Clara Alexandrescu.

Clara Alexandrescu a studiat medicina în România, apoi s-a specializat în străinătate. A urmat studii de specialitate în Italia (ecografie cardiacă), apoi Ministerul Educaţiei i-a oferit o bursă de cercetare la Monaco, pentru implementarea de noi metode imagistice în România. A continuat specializarea la Mayo Clinic în Rochester şi în Toulouse, în Franţa. Lucrează la un centru de cardiologie din Monaco, Centre Cardiothoracique de Monaco, şi conduce un centru de recuperare şi de prevenţie cardiovasculară, CardioRec, înfiinţat la Corbeanca în 2013.

CITEŞTE ŞI Graziela Vâjâială, şef ANAD: Patrick Ekeng a fost testat în aprilie, rezultatele au fost negative

Medicul de la INMS care i-a dat viza medicală în ianuarie: „Ekeng era sănătos, normal cardiac”

Adriana Maria Marinescu, medicul primar cardiolog de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, a afirmat că fotbalistul era sănătos în ianuarie, atunci când a fost testat pentru viza medicală.

„Îmi asum mie în sută, sau sută de mii în sută, cum vreţi, rezultatul examinării. El avea examinări succesive. În 2015 fusese examinat în Franţa şi era normal, eco-cord şi… n-am văzut o coronarografie, e adevărat. Iar eu l-am examinat pe 12 ianuarie şi pe 14 ianuarie a făcut un eco-cord la Medas. Personal, repet, personal, mă îndoiesc că omul a avut ceva de provenienţă cardiacă. Dar, asta este. El avea modificări pe inferolateral, care fenotipic pot aparţine sportivilor… Fenotipului african. A făcut o ecografie, am văzut-o. L-am rugat să o legalizeze şi pe cea din Franţa. În România l-am văzut doi cardiologi a căror competenţă nu poate fi pusă la îndoială”, a declarat medicul primar cardiolog de la Institutul Naţional de Medicină Sportivă, Adriana Maria Marinescu, pentru Mediafax, precizând că sportivul a avut două ecografii în Bucureşti care erau normale.

CITEŞTE ŞI Sora lui Patrick Ekeng face dezvăluiri CUTREMURĂTOARE. Ce i-a spus fotbalistul la telefon

Potrivit acesteia, puteau fi două evenimente: o cauză traumatică şi una netraumatică. „Eu am acceptat-o pe prima”, a spus dr. Adriana Maria Marinescu, adăugând că nu numai analizele din România, dar şi cele cu care a venit Patrick Ekeng din Franţa erau normale, cu valori sensibil egale.

CITEŞTE ŞI Scandal URIAŞ pe înmormântarea dinamovistului PATRICK EKENG

„La mine a fost normal. Nimeni nu are niciun interes să rişte. Omul a fost normal cardiac. În momentul în care va apărea un comunicat al Ministerului Sănătăţii îl voi citi, dacă voi fi chemată la Colegiul Medicilor voi spune ce v-am spus, dar asta e o discuţie teoretică. Nu am niciun motiv să mă ascund, am 21 de stopuri cardiace reanimate, sunt cardiolog din 93, aşa că, Slavă Domnului…”, a încheiat Adriana Maria Marinescu.

DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Spynews
Breaking news! Alina Petre a obținut un ordin de protecție pentru 5 zile împotriva celui de care s-a despărțit, dar care îi este încă soț. Vedeta se teme pentru viața ei
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Ce să pui în butoiul cu varză murată ca să nu se acrească prea tare. Trucul care te ajută să păstrezi prospețimea murăturilor tale
Capital.ro
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Playtech.ro
Ludovic Orban rămâne pe buletinele de vot. Ce se intâmplă cu votul tău dacă pui ștampila pe acest candidat
DailyBusiness
Guvernul a promis! Strategia națională 2025-2035 ar elimina complet sărăcia energetică!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Spynews
Bianca Drăgușanu, primele declarații după ce poliția a fost chemată la domiciliul lui Gabi Bădălău. Vedeta a spus ce s-a întâmplat, de fapt, între ea și iubitul ei
Spynews
Fostul iubit al Adrianei Bahmuțeanu spune că vedeta este amenințată. Declarațiile făcute de George Restivan la mai bine de o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană 
Evz.ro
Oana Radu, obicei nociv. Ce obișnuia să facă atunci când ajungea la prieteni.
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Drumuri blocate, întârzieri pe calea ferată și aeroporturi, după ce vortexul polar a pus stăpânire pe România! Meteorologii au emis avertizări de cod roșu de viscol pentru mai multe județe
Cancan.ro
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Taxă pentru românii care stau la bloc. O plăteşte toată lumea: Este o aberație colosală!
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită". Condusă pe ultimul drum cu melodii de jale
substantial.ro
General nord-coreean rănit într-un atac ucrainean în regiunea Kursk din Rusia
MediaFlux
Atenție la BOLILE GRAVE, ASCUNSE! SERVICII GRATUITE. Anunțul CNAS
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ciolacu a descoperit secretele covrigilor de Buzău: din a câta încercare i-a ieșit?