„Conform discuţiilor purtate de Augustin Hagiu în compania celorlalţi lideri patronali cu cei de la ASF, preţul maximal pentru B0 la un cap tractor nu poate depăşi după 1.11.2016 (data preconizată la care HG emis de Guvern ar putea apărea în Monitorul Oficial şi ar produce efecte) preţul de 7.960 lei”, arată un mesaj transmis miercuri seară membrilor FORT.
Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) a anunţat, joi, că respinge categoric propunerea ASF ca prima RCA pentru autovehiculele de peste 16 tone să fie de 7.960lei/an, precizând că nivelul agreat la Guvern a fost, pe 14 septembrie, de 6.200 lei/an.
„Să agreezi la Guvern în data de 14 Septembrie un tarif de referinţă la autovehiculele peste 16 tone de aproximativ 6.200 lei/an, comunicat atunci de către Vorniceanu Marius, vicepreşedinte ASF şi să prezinţi la o luna distanţă un tarif 7.960lei/an, în care pretinzi că profitul asiguratorului este de doar 1% denotă faptul că noi, românii, suntem consideraţi doar nişte vaci de muls ale multinaţionalelor. (…) Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România respinge categoric propunerea ASF cu privire la cotaţia de primă în suma de 7.960 lei a unei poliţe RCA pentru un autovehicul de peste 16 tone şi reaminteşte tuturor faptul că prima de risc pentru această categorie reprezintă 2.011 lei (raport Milliman), iar diferenţa de 5.949 lei reprezintă costuri administrative şi profitul societăţilor de asigurări pentru produsul RCA”, se arată într-un comunicat de presă al COTAR.
Preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu, l-a comparat pe Mişu Negriţoiu, preşedintele Autorităţii pentru Supraveghere Financiară cu un „precupeţ din piaţa Matache, ce doreşte să menţină un preţ ridicat la o ceapă degerată, ştiind că nu mai are concurenţă la tarabă”.
„Atunci când cheltuielile firmelor de asigurări sunt de aproape trei ori mai mari decât prima de risc, vorbim fără echivoc despre îmbogăţire fără just temei. Industria transportatorilor nu poate susţine astfel de costuri dezechilibrate în raport cu daunele produse, România fiind singură ţară din Europa, în care cheltuielile de administrare ale firmelor de asigurări sunt triple în raport cu prima de risc şi culmea, arbitrul pieţei susţine o asemenea enormitate” a precizat Ştefănescu.
UNTRR, FORT, APTE 2002 şi APULUM au solicitat, marţi, ASF să respecte protocolul semnat cu transportatorii rutieri în data de 15 septembrie, privind îngheţarea primei de asigurări şi să nu încarce RCA cu cheltuieli administrative de 40%, în caz contrar „vor fi reluate protestele naţionale”.
Marţi, cele patru patronate ale transportatorilor rutieri care au organizat proteste în 15 septembrie, între care şi FORT, au ameninţat cu noi mişcări de stradă în cazul în care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu respectă protocolul semnat la jumătatea lunii trecute şi să încarcă preţul poliţelor RCA cu costuri suplimentare.
Guvernul a dat dreptul ASF, prin Ordonanţă de Urgenţă, să fixeze preţuri maxime pentru poliţele RCA pentru o perioadă de şase luni.
ASF a anunţat pe 15 septembrie, după întâlnirea cu reprezentanţii transportatorilor rutieri care au organizat protestele la nivel naţional, că urma să stabilească un tarif de referinţă pentru asigurările auto obligatorii RCA, estimând un nivel de 7.500 de lei pe an în cazul camioanelor de peste 16 tone.
Însă preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a declarat săptămâna trecută, într-un interviu acordat Profit.ro, că ţinta de tarif RCA calculată iniţial în prezenţa asociaţiilor transportatorilor va fi modificată.
Cea mai importantă influenţă va veni dinspre reevaluarea cheltuielilor administrative suportate de firmele de asigurare.
Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF.
Surse din piaţă au declarat, pentru News.ro, că mai multe companii prezente pe piaţa RCA aşteaptă să afle tarifele maxime stabilite de ASF pentru a decide dacă vor rămâne sau nu pe piaţa RCA.
„În funcţie de tarifele stabilite de ASF, firmele de asigurări vor decide dacă vor continua sau nu să mai vândă asigurări RCA”, au declarat, pentru News.ro, surse din piaţă.
În cazul în care tarifele maxime fixate de către ASF pe perioada îngheţării preţurilor vor fi considerate prea mici, companiile de asigurări vor fi dezinteresate să vândă poliţe, ceea ce ar putea genera probleme şoferilor cărora le expiră poliţele.
Piaţa RCA este zguduită de probleme, în condiţiile în care două companii de pe piaţă, Astra şi Carpatica Asig, au intrat în faliment, iar City Insurance şi Euroins se află în diverse proceduri speciale. Pe piaţa RCA au rămas acum doar opt jucători: Euroins, City Insurance, Allianz-Ţiriac, Generali, Asirom, Omniasig, Groupama şi Uniqa.
Sursa: news.ro