Astfel, la categoria autoutilitare/autocamioane, toate vehiculele cu masa totală maximă autorizată (MTMA) de până la 3,5 tone, indiferent de clasa de bonus – malus, ar urma să plătească o primă de 1.117 lei pe 12 luni, iar vehiculele între 3,5 tone şi 7,5 tone ar urma să achite o primă de 1.966 lei pentru un an.
Totodată, vehiculele între 7,5 tone şi 16 tone vor plăti un tarif RCA de 2.207 lei pe an, iar cele cu MTMA peste 16 tone vor putea cumpăra un RCA la un preţ de 8.489 lei pentru un an.
La categoria de transport persoane, vehiculele cu până la 18 locuri vor plăti 3.210 lei pentru un an, vehiculele între 18 şi 40 locuri vor achita 4.366 lei pentru un an, iar vehiculele peste 40 de locuri vor plăti 3.017 lei pe an.
„Solicităm Guvernului îngheţarea primelor RCA la valoriile medii prezentate de ASF pentru luna iunie 2016, tarife pe care ASF le consideră că oferă stabilitate financiară şi care stau la baza relansării pieţei asigurărilor RCA din România, aşa cum au declarat reprezentanţii Autorităţii”, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Patronatele din transporturi s-au întâlnit, pe 19 iulie, şi au transmis două solicitări, una către ASF, prin care au solicitat raportul integral realizat de compania de consultanţă Milliman şi una către prim-ministrul Dacian Cioloş, pentru stabilirea unei întâlniri urgente până săptămâna viitoare pentru a discuta reducerea imediată a tarifelor RCA, în caz contrar fiind necesară coordonarea unor acţiuni de protest la nivel naţional.
Patronatele vor să declanşeze un protest la nivel naţional în jurul datei de 15 septembrie, dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu Guvernul în ceea ce priveşte scăderea tarifelor RCA, a declarat pentru News.ro, preşedintele COTAR, Vasile Ştefănescu.
Potrivit lui Ştefănescu, există grupuri de transportatori nemulţumiţi în diverse oraşe ale ţării, care se gândesc să vină în Bucureşti în perioada imediat următoare.
Patronatele din transporturile rutiere au ameninţat în mai multe rânduri că vor declanşa un protest la nivel naţional, la care ar putea participa 40.000 de autovehicule comerciale.
Transportatorii au anunţat iniţial un protest la nivel naţional în data de 18 aprilie, din cauza nemulţumirilor generate de scumpirea poliţelor de asigurare de răspundere civilă a autovehiculelor (RCA) şi de unele prevederi existente în proiectul legii RCA, dar acel protest a fost anulat.