Nicolae Bucovală a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Neptun, că sezonul estival a început prost din cauza structurii anului şcolar şi s-a terminat foarte bine.
„A început prost şi s-a terminat foarte bine şi asta datorită, repet, structurii anului de învăţământ. Pentru că, ştiţi foarte bine, s-a terminat şcoala pe 25, 26 iunie, a început pe 12 septembrie, foarte devreme. Noi, cei de la FPTR, avem o altă propunere: să se revină la structura anului şcolar veche 15 iunie-15 septembrie”, a afirmat Bucovală, potrivit news.ro.
El a mai spus că există şi o altă propunere, ca şcoala să se termine în jurul datei de 5 iunie şi să înceapă pe 25 septembrie.
„Cred că ar fi cazul să se termine şcoala pe 5 iunie şi să înceapă undeva pe 25 septembrie şi datorită faptului, vedeţi ce se întâmplă, clima este foarte bună, suntem în septembrie şi avem temperaturi de 28-30-32 de grade. Iată că toate condiţiile sunt favorabile pentru extinderea sezonului estival. Sigur, nu mai vorbesc despre celelalte condiţii favorabile României, nu mai vorbim de faptul că România este o ţară extrem de sigură la ora asta”, a explicat prim-vicepreşedintele FPTR.
El a mai spus că România este o destinaţie solicitată din ce în ce mai mult de turiştii străini, fiind încheiate recent contracte cu Slovacia, Polonia, iar Cehia şi-a manifestat interesul pentru litoralul românesc.
La rândul său, prim-vicepreşedintele executiv al FPTR, Dragoş Răducan, a spus că în acest sezon a scăzut media de „înnoptări”, fapt cauzat tot de structura anului şcolar.
„Înnoptările pe litoral, din păcate, anul acesta au scăzut cam cu 0,3 procente faţă de anul trecut. Anul trecut a fost de 2,9 zile, anul acesta de 2,6 zile. Această scădere se datorează în primul rând structurii anului şcolar pentru că turismul de litoral are un specific, este un turism de familie. Familiile care vin pe litoral vin în special pentru copii. Fiecare familie are unul sau doi copii, dintre aceştia sigur unul este la şcoală, şi toate familia aşteaptă terminarea ultimului examen ca să poată să plece pe litoral. Din cauza aceasta s-a scurtat foarte mult perioada de vârf de sezon şi s-a mutat vârful de sezon de la 1 la 15 august, care coincide cu sărbătoarea religioasă de Sfânta Măria astfel încât de 1 august locurile sunt total insuficiente pe litoralul românesc”, a explicat Dragoş Răducan.