Patronatul COTAR al transportatorilor anulează protestul anunţat pentru 2 noiembrie

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), unul dintre patronatele transportatorilor rutieri, a anunţat, marţi dimineaţă, că amână sine die protestul pe care intenţiona să îl organizeze în 2 noiembrie, după ce au avut discuţii, luni, cu reprezentanţii guvernului, care s-ar fi arătat "deschişi" la găsirea unor soluţii la revendicările patronilor din transportul rutier.
Iulian Tudor
01 nov. 2016, 07:29
Patronatul COTAR al transportatorilor anulează protestul anunţat pentru 2 noiembrie

În 24 octombrie, COTAR a anunţat că va organiza în 2 noiembrie, în faţa Guvernului, un miting la care vor participa 6.000 de autovehicule, cerând executivului mai multe modificări ale legislaţiei prin ordonanţe de urgenţă, în special în vederea combaterii activităţilor de transport ilegale.

Reprezentanţii transportatorilor au avut, însă, discuţii cu reprezentanţii Executivului, care i-au convins să renunţe la protest. La discuţiio au particiopat vicepremierii Costin Borc şi Vasile Dîncu şi şeful cancelariei premierului, Paul Gheorghiu.

„În urma primei runde de discuţii, s-a luat hotărârea ca în şedinţa de guvern care va avea loc mâine să se discute cu miniştrii Finanţelor, Internelor şi Transporturilor problemele legate de activitatea neautorizată (piraterie) în transportul rutier, impactul produs asupra bugetului adus prin frauda fiscală făcută de aceştia, urmând să se ia o decizie la nivel de Guvern care în opinia noastra nu poate duce decât la un OUG „, se arată în comunicatul COTAR.

COTAR nu a participat la organizarea mitingului desfăşurat în 15 septembrie în faţa Guvernului şi care a fost generat de scumpirea poliţelor RCA, la care au participat reprezentanţii a patru patronate ale transportatorilor.

Confederaţia prezenta, ca argumente pentru protestul din 2 noiembrie, cerinţe legislative şi de combatere a concurenţei neloiale.

„Mitingul de protest are 5 teme principale, de care Guvernul României este direct responsabil. Important de reţinut este că nu cerem subvenţii, nu cerem măriri de salariu, nu afectăm Bugetul Statului Român cu cerinţele noastre, ba din contră, cerem reglementări ale unor legi, prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru a se stopa abuzurile unor grupuri de interese din Parlamentul României care au modificat legi pentru a permite ca activitatea de transport să fie piratată”, se arată în comunicatul patronatului.

Principala temă a protestului era „pirateria” din trasportul rutier. Transportatorii acuză autorităţile de lipsă de implicare în combaterea fenomenului, ceea ce ar fi permis, în ultimii ani, extinderea transportului regulat de persoane fără licenţă.

„Astfel de firme care desfăşoară activităţi ilegale au ajuns să-şi promoveze serviciile şi prin reclame şi spoturi publicitare: „Peste 40.000 de clienţi şi mai mult de 2.000.000 Km anual parcurşi în siguranţă ne recomandă ca cea mai bună şi sigură companie de transport”. Lipsesc din această prezentare două cuvinte cheie, care ar trebui să preocupe serios autorităţile române: ilegal şi evazionist”, susţine COTAR.

Marţi, COTAR susţine că problema s-ar fi putut rezolva din această vară, când guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă privind portbagajul taxiurilor.

„Atunci COTAR a cerut includerea în OUG a unor reglementări privind eliminarea pirateriei din transportul rutier de persoane, însă Ministerul Transporturilor nu a vrut sa ţină cont, cu toate că propunerea ar fi trebuit să vină din partea lor, ţinând cont de plângerile transportatorilor de persoane”, mai arată transportatorii.

O altă nemulţumire a confederaţiei transportatorilor, care reprezintă şi interesele unor firme de taxi, este extinderea puternică a serviciului de ridfe-sharing Uber în România, unde oferă servicii în două oraşe – Bucureşti şi Cluj.

Transportatorii critică puternic Uber, serviciu care ar face concurenţă neloială serviciilor de taximetrie.

„Activităţile gen Uber sunt servicii periculoase pentru populaţie, pe care parlamentarii le-au permis, în detrimentul siguranţei cetăţenilor. Toţi actorii din piaţa de transport persoane trebuie să se autorizeze conform legilor în vigoare, în caz contrar sunt „piraţi””, se spune în comunicatul patronatului.

COTAR susţine că activitatea Uber ar fi periculoasă pentru clienţi, pentru că ar presupune riscuri mai mari, servicii „improprii” şi lipsa controlului din partea autorităţilor de protecţie a consumatorilor, fără a prezenta argumente în acest sens.

În privinţa taximetriştilor, COTAR solicită „dobândirea dreptului de propietate a licenţei de taxi, la cerere, aşa cum se întâmplă în ţări civilizate, în toată Uniunea Europeană din care facem parte”.

O altă propunere este legată de transportul elevilor.

„COTAR propune transport gratuit pentru toţi elevii, iar transportatorii de persoane, prin curse regulate, să plătească 5% TVA, deductibil până la urmă”, mai arată comunicatul.

DailyBusiness
Județul cu cel mai mare număr de șomeri din România! Situația alarmantă care pune pe jar autoritățile
Spynews
Ce declarație de dragoste i-a făcut Daniel Niculae Cristinei Ich! Și-a exprimat sentimentele public pentru prima dată | FOTO
Bzi.ro
Iubita lui Sebastian Stan arată senzațional! Se iubeşte cu o actriţă celebră din serialul Peaky Blinders
Fanatik.ro
Au divorțat oficial! Despărțirea momentului în lumea vedetelor
Capital.ro
Lovitură devastatoare pentru Călin Georgescu. Anunțul oficial al procurorilor a venit azi, 7 ianuarie
Playtech.ro
Cine a fost Sfântul Ioan, de fapt. Meseria pe care o avea cel care a anunțat venirea lui Iisus Hristos
DailyBusiness
Case de 1 Euro în Italia. Cum să-ți cumperi o vilă de vis în Toscana sau pe Coasta Amalfi cu un preț surprinzător
Adevarul
Data la care ar putea fi încheiat un acord de pace, inițiat de SUA, între Moscova și Kiev
wowbiz.ro
Doliu în lumea televiziunii din România! A murit cunoscutul astrolog Ingrid Baciu. Vestea i-a cutremurat pe cei care o cunoșteau: „Mult prea devreme a plecat dintre noi”
Spynews
Fiica Oanei Roman a trăit dezamăgirea supremă de sărbători! Vedeta îl acuză pe fostul soț că nu i-a trimis Isabelei niciun mesaj: ”A plâns foarte tare”
Spynews
Cât de mult a schimbat-o divorțul pe Karmen Minune. La ce concluzie a ajuns artista după separarea de tatăl fetiței sale
Evz.ro
Vești proaste pentru acești șoferi. Vor plăti foarte scump
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Imagini copleșitoare cu Gigi Becali, în genunchi, de Bobotează
kanald.ro
Calendar ortodox pentru ziua de 8 ianuarie 2025: Un mare Sfânt e pomenit la o zi după Sfântul Ioan! Este considerat un mare făcător de minuni
Cancan.ro
De ce a murit Ilina Pârvu? Ce s-a întâmplat pe fetița pe care o purta în pântece când s-a stins
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
A căzut cortina! Secretul pe care Călin Georgescu l-a ținut ascuns de români: Ceaușescu, dacă ar mai fi trăit...
StirileBZI
Aproape 2 milioane de români au salariile mărite de la 1 ianuarie 2025! Angajatorii care nu respectă legea riscă pedepse aspre
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
stirilekanald.ro
Andreea și-a pus capăt zilelor la doar 28 de ani. Asistenta era mama unei fetițe de 3 ani și lucra la UPU Constanța: „Dumnezeu a mai avut nevoie de un înger”
substantial.ro
Mauro Morandi, izolatul de pe insula Budelli, a murit la 85 de ani
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind INDEXAREA PENSIILOR! Guvernul, OBLIGAT să le MĂREASCĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
În premieră, o femeie este numită prefect la Vatican