Patronatul COTAR al transportatorilor anulează protestul anunţat pentru 2 noiembrie

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR), unul dintre patronatele transportatorilor rutieri, a anunţat, marţi dimineaţă, că amână sine die protestul pe care intenţiona să îl organizeze în 2 noiembrie, după ce au avut discuţii, luni, cu reprezentanţii guvernului, care s-ar fi arătat "deschişi" la găsirea unor soluţii la revendicările patronilor din transportul rutier.
Iulian Tudor
01 nov. 2016, 07:29
Patronatul COTAR al transportatorilor anulează protestul anunţat pentru 2 noiembrie

În 24 octombrie, COTAR a anunţat că va organiza în 2 noiembrie, în faţa Guvernului, un miting la care vor participa 6.000 de autovehicule, cerând executivului mai multe modificări ale legislaţiei prin ordonanţe de urgenţă, în special în vederea combaterii activităţilor de transport ilegale.

Reprezentanţii transportatorilor au avut, însă, discuţii cu reprezentanţii Executivului, care i-au convins să renunţe la protest. La discuţiio au particiopat vicepremierii Costin Borc şi Vasile Dîncu şi şeful cancelariei premierului, Paul Gheorghiu.

„În urma primei runde de discuţii, s-a luat hotărârea ca în şedinţa de guvern care va avea loc mâine să se discute cu miniştrii Finanţelor, Internelor şi Transporturilor problemele legate de activitatea neautorizată (piraterie) în transportul rutier, impactul produs asupra bugetului adus prin frauda fiscală făcută de aceştia, urmând să se ia o decizie la nivel de Guvern care în opinia noastra nu poate duce decât la un OUG „, se arată în comunicatul COTAR.

COTAR nu a participat la organizarea mitingului desfăşurat în 15 septembrie în faţa Guvernului şi care a fost generat de scumpirea poliţelor RCA, la care au participat reprezentanţii a patru patronate ale transportatorilor.

Confederaţia prezenta, ca argumente pentru protestul din 2 noiembrie, cerinţe legislative şi de combatere a concurenţei neloiale.

„Mitingul de protest are 5 teme principale, de care Guvernul României este direct responsabil. Important de reţinut este că nu cerem subvenţii, nu cerem măriri de salariu, nu afectăm Bugetul Statului Român cu cerinţele noastre, ba din contră, cerem reglementări ale unor legi, prin Ordonanţă de Urgenţă, pentru a se stopa abuzurile unor grupuri de interese din Parlamentul României care au modificat legi pentru a permite ca activitatea de transport să fie piratată”, se arată în comunicatul patronatului.

Principala temă a protestului era „pirateria” din trasportul rutier. Transportatorii acuză autorităţile de lipsă de implicare în combaterea fenomenului, ceea ce ar fi permis, în ultimii ani, extinderea transportului regulat de persoane fără licenţă.

„Astfel de firme care desfăşoară activităţi ilegale au ajuns să-şi promoveze serviciile şi prin reclame şi spoturi publicitare: „Peste 40.000 de clienţi şi mai mult de 2.000.000 Km anual parcurşi în siguranţă ne recomandă ca cea mai bună şi sigură companie de transport”. Lipsesc din această prezentare două cuvinte cheie, care ar trebui să preocupe serios autorităţile române: ilegal şi evazionist”, susţine COTAR.

Marţi, COTAR susţine că problema s-ar fi putut rezolva din această vară, când guvernul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă privind portbagajul taxiurilor.

„Atunci COTAR a cerut includerea în OUG a unor reglementări privind eliminarea pirateriei din transportul rutier de persoane, însă Ministerul Transporturilor nu a vrut sa ţină cont, cu toate că propunerea ar fi trebuit să vină din partea lor, ţinând cont de plângerile transportatorilor de persoane”, mai arată transportatorii.

O altă nemulţumire a confederaţiei transportatorilor, care reprezintă şi interesele unor firme de taxi, este extinderea puternică a serviciului de ridfe-sharing Uber în România, unde oferă servicii în două oraşe – Bucureşti şi Cluj.

Transportatorii critică puternic Uber, serviciu care ar face concurenţă neloială serviciilor de taximetrie.

„Activităţile gen Uber sunt servicii periculoase pentru populaţie, pe care parlamentarii le-au permis, în detrimentul siguranţei cetăţenilor. Toţi actorii din piaţa de transport persoane trebuie să se autorizeze conform legilor în vigoare, în caz contrar sunt „piraţi””, se spune în comunicatul patronatului.

COTAR susţine că activitatea Uber ar fi periculoasă pentru clienţi, pentru că ar presupune riscuri mai mari, servicii „improprii” şi lipsa controlului din partea autorităţilor de protecţie a consumatorilor, fără a prezenta argumente în acest sens.

În privinţa taximetriştilor, COTAR solicită „dobândirea dreptului de propietate a licenţei de taxi, la cerere, aşa cum se întâmplă în ţări civilizate, în toată Uniunea Europeană din care facem parte”.

O altă propunere este legată de transportul elevilor.

„COTAR propune transport gratuit pentru toţi elevii, iar transportatorii de persoane, prin curse regulate, să plătească 5% TVA, deductibil până la urmă”, mai arată comunicatul.

DailyBusiness
Cine este Călin Georgescu, candidatul de pe TikTok. Care sunt acuzațiile grave împotriva lui
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Rezultate oficiale vot diasporă – alegeri preşedintele României! Răsturnare de situaţie la numărarea voturilor românilor din străinătate
Capital.ro
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Playtech.ro
Carmen Iohannis, apariție surprinzătoare înainte de vot. Gestul făcut de prima-doamnă, a urmat exemplul soțului
DailyBusiness
Cutremur în politică! EXIT-POLL la alegerile prezidențiale 2024. Ciolacu și Lasconi, pe primele locuri
Adevarul
Ucrainenii au lovit un sistem avansat de apărare antiaeriană în Kursk. Rușii îl foloseau în alt scop
wowbiz.ro
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Exclusiv. Călin Georgescu: România e o colonie cu cetățeni sclavi
Ego.ro
Bendeac a șocat toată țara după moartea lui Cotabiță! De ce nu a vrut să se împace cu el
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Statul oferă ajutoare persoanelor care trec prin situații critice! Cât primesc acești oameni din partea Guvernului
Cancan.ro
BREAKING! Nicolae Ciucă a demisionat după DEZASTRU
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
StirileBZI
Produsul controversat consumat în Postul Crăciunului 2024! Poate cauza pierderi de memorie
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
substantial.ro
Marcel Ciolacu conduce în alegerile prezidențiale conform rezultatelor parțiale oficiale
MediaFlux
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE la VOT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
VIDEO: Traian Băsescu a așteptat zeci de minute la coadă, la vot, apoi „și-a luat-o” de la șeful de sală. Băsescu: „Ce ai? Ești nervos?”