Patronatul medicilor de familie cere o modificare legislativă prin care corpul medical care acordă servicii medicale persoanelor care încă nu au intrat în posesia cardului naţional de sănătate sau care nu au reuşit să îl activeze să nu fie sancţionat din punct de vedere financiar. Mai exact, pentru aceste servicii medicale, medici ar trebui să fie plătiţi suplimentar.
În mod legal, aceste venituri ar trebui să fie menţionate prin modificarea legislativă cerută de cadrele medicale. În caz contrat, medicii ar primi aceşti bani „ilegal”, ei temându-se deoarece Curtea de Conturi ar putea apoi să le ia aceşti bani primiţi „cu dobânzi şi penalităţi”.
„S-a făcut o îndreptare legislativă strict pentru pacienţi, astfel încât ei să poată fi văzuţi indiferent dacă au card sau nu, dar modificările legislative prin care tot corpul medical să fie plătit pentru toate serviciile pe care le prestează nu au fost făcute. Asta înseamnă că aşa cum prevede legislaţia în vigoare, noi de la 1 mai nu trebuia să acordăm servicii decât celor care sunt posesori de card sau de adeverinţă. Le-ai dat voie pacienţilor să vină fără, pentru că nu toţi au intrat în posesia cardului, atunci trebuia făcută şi modificarea prin care corpul medical să fie plătit pentru toate serviciile şi pentru cei care au card şi pentru cei care nu au card. Nefiind făcută această modificare legislativă şi dacă ne plătesc luna viitoare, nu este legal. Vine Curtea de Conturi şi peste doi ani ne ia banii înapoi cu dobânzi şi penalităţi. Şi nu este vorba numai de medici de familie, ci şi de ambulatoriu, de laboratoare, de farmacii, de spitale, de îngrijiri la domiciliu. Noi am văzut pacienţii (care încă nu şi-au luat cardul de sănătate sau nu l-au activat n.r.) şi îi vedem în continuare. Dacă nu au intrat în posesia cardului nu e o problemă, îi vedem. Problema este că nu ştim cum vom fi plătiţi pentru că dacă corpul medical este plătit fără a avea legislaţie în spate, înseamnă că este plătit ilegal. Noi cerem modificare legislativă pentru asta„, a declarat, pentru RomaniaTV.net, Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF).
Totodată, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie susţină că dacă aceste modificări nu se vor face, este posibil ca medicii să ia măsuri de la 1 iunie şi în semn de protest să acorde servicii medicale numai persoanelor care au card de sănătate.
„Trebuie făcută această modificare de legislaţie. Promisiuni şi vorbe, da, noi le vrem scrise. Dacă nu se va face vom lua măsuri începând de la 1 iunie, şi anume să acţionăm conform legii. Chiar dacă s-a făcut acel ordin (prin care şi persoanele care încă nu şi-au activat cardul de sănătate sau nu au intrat în posesia lui pot beneficia de servicii medicale n.r.), să dăm (acordăm servicii medicale n.r.) numai cu cardul, adică să acţionăm cum era legislaţia iniţială. E o problemă care se poate regla foarte uşor, numai să existe bunăvoinţă şi înţelegere”.
Cu toate acestea, momentan, medicii nu consideră o problemă faptul că trebuie să îi consulte şi pe cei care nu au cardul de sănătate, cât faptul că „acest card funcţionează cu dificultate”, ceea ce duce la o întârziere foarte mare în consultaţii şi se depăşeşte programul de lucru.
„Faptul că noi îi vedem fără card nu este o problemă, faptul că acest card funcţionează cu dificultate, asta e altă problemă. E o întârziere în consultaţii extraordinar de mare, depăşim programul, Casa nu validează consultaţiile peste program, dar ce să facem să trimitem pacienţii cu card acasă după ce au stat 4 ore?„, spune Doina Mihăilă.