Patronii clubului Colectiv sunt cercetați în arest la domiciliu, fiind acuzați de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, potrivit Agerpres.
Conform unei expertize tehnice întocmite de un specialist în construcții la solicitarea Parchetului General, Primăria sectorului 4 nu a efectuat, în ultimii cinci ani, verificări în localul unde a funcționat clubul Colectiv, în condițiile în care a fost schimbată destinația spațiului și au fost executate lucrări de amenajare fără autorizații.
În expertiză se arată că nu au fost identificate dovezi că angajații administrației locale ar fi desfășurat, cel puțin în ultimii cinci ani, activități de inspecție și control în spațiul unde au funcționat succesiv trei cluburi, ultimul fiind Colectiv.
De asemenea, expertiza nu a identificat acte de control sau măsuri dispuse din punct de vedere al respectării legislației nici din partea Inspectoratului pentru Situații de Urgență București, nici din partea Inspectoratului de Stat în Construcții București.
Din raportul tehnic mai reiese că în incinta de la Pionierul există lucrări de construire și amenajare care nu îndeplinesc cerințele legale, iar „cea mai mare parte a lucrărilor realizate necesitau autorizație de construcție, o parte dintre lucrări nu îndeplinesc cerințele impuse de normele în vigoare, în special în cazul în care este necesară o evacuare rapidă a utilizatorilor din spațiul aferent”.
Raportul mai arată că au fost folosite materiale ușor inflamabile în momentul în care a fost construit tavanul fals, „ventilațiile, atât pentru aportul de aer proaspăt, cât și pentru exhaustarea celui viciat, nu sunt poziționate corespunzător”, iar „instalațiile electrice dispuse pe sub panta din lemn sunt neconforme”.
În plus, numărul căilor de acces pentru spații publice aglomerate trebuia să fie minimum două, însă la clubul Colectiv exista doar una utilizabilă, dar și aceasta neconformă.