Patronii din HORECA anunță un lanț de falimente ale unor afaceri românești. Antreprenorii cer scăderea impozitelor pe salarii

Patronii din industria ospitalității cer Executivului să reducă impozitul pe veniturile angajaților, dar și păstrarea cotei de 9% a taxei pe valoare adăugată pentru mâncare.
Filip Stan
30 oct. 2024, 20:36
Patronii din HORECA anunță un lanț de falimente ale unor afaceri românești. Antreprenorii cer scăderea impozitelor pe salarii

Patronii din industria ospitalității cer Executivului să reducă impozitul pe veniturile angajaților, dar și păstrarea cotei de 9% a taxei pe valoare adăugată pentru mâncare. Totodată, aceștia vor menținerea tichetelor de vacanță. Avertismentul ține de faptul că profitul din industrie este scăzut, iar majorarea taxelor ar pune o presiune prea mare pe companii.

Citește și: Apa gratis în restaurante, o amenințare pentru cei din HoReCa. Legea care destabilizează profiturile patronilor: „Apa de la robinet costă. La fel costă și serviciul și paharul”

Patronii din HORECA lansează un avertisment

Federația Ospitalității solicită Guvernului reducerea impozitelor pe salarii și venituri ale angajaților, menținerea TVA-ului la 9% pentru mâncare, dar și păstrarea tichetelor de vacanță. Reprezentanții atrag atenția asupra faptului că toată industria HORECA se află la punctul 0.

„Pentru următorii ani, ori alegem să mâncăm de la marile lanţuri ori alegem să susţinem jucătorii români mici şi mijlocii. Federaţia solicită ferm Guvernului reducerea impozitelor pe salarii şi venituri ale angajaţilor, menţinerea TVA la 9% pentru mâncare şi păstrarea tichetelor de vacanţă”, notează Agerpres.

În prezent, multe afaceri din țară se află într-un punct critic și nu știu cum să mai facă față.

„Marea majoritate a business-urilor din ospitalitate nu au rezultate financiare mai bune decât anul trecut, iar cele care reuşesc au, în mare parte, creşteri mici, de maximum 6%. Industria traversează o perioadă dificilă, pentru că nu doar materiile prime s-au scumpit, ci sunt majorări de costuri pe toate planurile, iar asta duce la creşteri foarte mari, pentru că majorările au un efect multiplicator. În prezent, foarte puţine afaceri din această industrie mai pot supravieţui, pentru că devine tot mai greu să rămâi la fel de competitiv ca înainte şi să susţii preţurile”, a declarat Valentin Şoneriu.

Astfel, Federația Ospitalității atrage atenția asupra faptului că orice creștere a cheltuielilor avute de companiilor din industrie duce la o evoluție similară a prețurilor către consumatorul final.

„Suntem martorii unei premiere: pentru prima oară în 30 de ani, industria ospitalităţii din România prinde putere şi intră într-o fază de consolidare. În ultimii ani, companiile din ospitalitate s-au tot eficientizat, au construit modele de business flexibile şi adaptate, dar s-a ajuns la un punct de plafonare de la care nu mai pot susţine creşterile de cheltuieli. Mulţi antreprenori sunt pe un minimum de profit, motiv pentru care orice creştere va deveni un compromis – fie vor fi nevoiţi să facă rabat de la calitatea serviciilor, adică să scadă numărul de angajaţi şi să le crească nivelul de muncă, lucru care se va simţi în scăderea calităţii serviciilor turistice din România, fie vor face rabat de la calitate. În ambele cazuri, vom fi martorii unui nou lanţ de falimente ale business-urilor româneşti. Acesta va fi încă un motiv pentru ca românii să plece în străinătate şi pentru alte lanţuri internaţionale să acapareze piaţa ospitalităţii din România”, a mai precizat preşedintele FPIOR.

În acest context, Corina Martin, Secretar General FPIOR cere menținerea sistemului tichetelor de vacanță. Asta, pentru a susține industria ospitalității din țară.

„Solicităm cu fermitate menţinerea sistemului tichetelor de vacanţă – soluţie vitală pentru susţinerea industriei ospitalităţii din România. Datorită tichetelor de vacanţă, a crescut cu 60% procentul unităţilor de cazare şi alimentaţie care au ieşit din zona de negru în zona albă a autorizării şi a fiscalizării, ceea ce a crescut considerabil veniturile încasate de stat, ce provin de la industria ospitalităţii. Ştim că România nu atrage un număr însemnat de turişti străini, faţă de destinaţiile vecine şi concurente, şi asta se întâmplă pentru că, în fiecare an, guvernele României nu alocă bugete de promovare turistică care să ne facă mai cunoscuţi şi mai vizibili în lume, astfel încât să atragem mult mai mulţi turişti străini. Ce înseamnă asta pentru industrie? Înseamnă că mecanismele şi politicile statului român nu susţin, ci afectează, industria ospitalităţii din România! În aceste condiţii, eliminarea tichetelor de vacanţă, creşterea TVA la mâncare şi la pachetele de cazare cu mic dejun şi eventuale noi măriri de taxe şi impozite vor determina o nouă presiune asupra operatorilor HORECA şi, desigur, acestea se vor reflecta în preţuri mai mari, necompetitive faţă de destinaţiile externe concurente”, a declarat Corina Martin.

Reprezentanții cred că ridicarea cheltuielilor va duce la închiderea multor companii și va determina apariția unor afaceri mici în zona de fast-food, unde prețurile sunt mai accesibile.

„Un alt efect vizibil deja este scăderea numărului de clienţi. Iar mulţi dintre cei care totuşi merg la restaurant au început să consume mai puţin. De exemplu, sar peste aperitive, consumă două beri în loc de trei, nu mai mănâncă deserturi. Şi acest lucru se vede şi în programul de funcţionare al firmelor – majoritatea închid la ora 22:00, nu la 24:00, unele nu mai deschid lunea, altele o fac doar după-amiaza şi tot mai multe au renunţat la un schimb complet, din cele două care lucrau anterior prin rotaţie. Totul pentru a reduce cheltuielile, cu energia, cu salariile, cu impozitele”, a explicat Csaba Ludescher, directorul Departamentului de dezvoltare al Federaţiei.

Printre soluțiile identificate pentru prevenirea riscurilor menționate anterior se regăsesc păstrarea de 9% a cotei de TVA pentru mâncare, dar și plafonarea la energie.

„În primul rând, trebuie găsită o formulă pe zona de taxare a muncii, deoarece industria ospitalităţii este dependentă de bacşiş, din cauza salariilor mici. Apoi, ar trebui să ne asigurăm că TVA la mâncare rămâne la 9%, pentru că vom ajunge să ne batem cu preţurile din supermarketuri. De asemenea, este vital ca tichetele de vacanţă este vital să rămână valabile, la fel ca şi plafonarea la energie, pentru că suntem o industrie puternic influenţată de aceste costuri”, a precizat Valentin Soneriu.

Citește și: Clienți versus ospătari! Revoluția din HoReCa! Motivul pentru care lumea nu mai vrea să lase bacșiș: „Spune-i să se strâmbe din nas la patron ca să îi crească salariul”

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
Claudia Pătrășcanu s-a tuns singură, acasă. Cum arată acum cântăreața / FOTO
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Care sunt cele mai fiabile SUV-uri în 2025. Top 5 mașini mari care merită cumpărate
Capital.ro
E ilegal să semnezi documentul. Restricție pentru români. ANAF a început controlul
Playtech.ro
De ce nu este bine să vopsești ouă în Vinerea Mare. Ce trebuie să faci în această zi, conform tradiției
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Rușii au încercat să spargă frontul din Harkov. Trupele ruse au reluat atacurile mecanizate
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Scandal uriaș la Teatrul Metropolis! Celebra Lili Jurcă, obligată să joace pe stradă?! Cum s-a ajuns la această situație
Spynews
Singurele imagini cu casa în care locuiește David Pușcaș: ”V-am primit în haos că aseară am făcut live” / GALERIE FOTO
Evz.ro
Piața imobiliată o ia razna. Evoluție bizară în România
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
kanald.ro
Rezultatul autopsiei lui Emanuel, medicul rezident din Botoșani, care a fost găsit fără suflare în locuința sa. La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă impusă celor care plătesc cu cardul. Avertisment pentru cei care au renunțat la banii cash
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Cum să prepari cel mai bun drob de miel. Secretele pe care gospodinele trebuie să îl știe
MediaFlux
500 de lei pentru elevi. Banii au început să fie virați
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Păstorii de stele: cum au ajuns ciobanii din Sahara brokeri de meteoriți