Rombet, Asociația Organizatorilor de Jocuri de Noroc, susține că modificările din Codul Fiscal vor avea efect negativ atât asupra patronilor, cât și a angajaților și a clienților.
Mai mult, Guvernul ar putea să aibă încasări mult mai mici, în vreme ce jucătorii vor putea paria online, pe site-uri din alte țări.
„Rombet este total împotriva acestei inițiative. Ea nu e benefică nici pentru bugetul de stat, nici pentru mediul de afaceri și nici pentru jucători (…)
Propunerea nu va face altceva decât să ducă la o situație în care statul va colecta mult mai puțini bani. Ca exemplu, vă pot spune că în țările unde în trecut s-a încercat o astfel de măsură, statul a pierdut la încasarea taxelor, deoarece jucătorii au folosit diferite mijloace prin care au evitat plata acestor taxe. În Croația, de exemplu, jucătorii au ales să joace prin VPN, pe site-uri din alte țări, câștigurile fiind impozitate acolo unde jucau, impozit care era mult mai mic decât în țara lor.
Deci, pe lângă faptul că statul va pierde, îi împinge și pe jucători în zona gri/neagră. Alt lucru care s-a mai întamplat în Croația a fost situația în care a apărut o explozie de localuri clandestine unde jucătorii se întâlneau ți practicau jocuri de noroc între ei, evident la negru, pentru a nu plăti taxele la stat, deci un alt efect al acestei masuri este și apariția pieței negre.
O altă problemă va fi cea a pierderilor locurilor de muncă, o parte din operatori nu vor mai putea susține business-ul din cauza migrării jucătorilor către piața gri/neagră și vor trebui să închidă. De aici vor avea de suferit direct angajații și indirect, cei care au spații și nu-și mai încasează chiriile, cei din HORECA, ce nu mai livrează mâncare și băutură și așa mai departe, tot lanțul care depinde de această industrie. Inclusiv agențiile de media, radiourile, televiziunile și toate mediile unde această industrie plătește reclamă.
O altă ramură unde se vor pierde bani mulți va fi în sport, industria de gambling contribuie prin sponsorizări uriașe în sportul românesc, aceștia vor diminua sau întrerupe sponsorizările pentru a-și atenua pierderile. Și zona de învățământ, spitale, zona de medical în general va avea de suferit, unde inclusiv aici, industria este un mare sponsor, de la burse pentru elevi, ajutoare pentru construcția/reconstrucția instituțiilor de învățământ (…)”, a transmis Dan Ghiță, președintele Rombet, pentru RomâniaTV.net.
Jocurile de noroc vor deveni neatractive pentru gambleri, în România, avertizează Rombet.
„Un alt exemplu de situație care va apărea : dacă un jucător vine și pune la un slot să zicem 100 de lei și după un timp trebuie să plece și are în credit 100 de lei, când scoate banii din slot , acesta pleacă cu 60 de lei , mai puțin decât avea la sosirea în local , practic statul îi ia banii fără că el să fi câștigat nimic.
Sau la pariuri, dacă pune 100 de lei, pe cota 1.5 , acesta are un câștig de 150 de lei , după impozit îi rămân 90 de lei , mai puțin decât avea înainte de a paria în condițiile în care el este câștigător !
Loteria Română , care este și așa în situația în care este, va avea pierderi greu de cuantificat, impactul asupra companiei va fi devastator. Și aici la fel, de exemplu, dacă cumperi lozuri de 200 de lei și câștigi 300 de lei, după impozitul de 40%, rămâi cu 180 de lei, din nou, bani mai puțini decât aveai când ai cumpărat lozurile în condițiile în care tu ești câștigător.
(…) Suntem o industrie cu o reglementare foarte dură, grad de colectabilitate de 99%, cu plata taxelor în avans, cu aproximativ 45.000 de angajați și care contribuie la bugetul de stat în jur de 1% din PIB. Nu se poate aborda o schimbare în nicio industrie într -o manieră de genul acesta, fără nici o consultare oficială.
În prezent, câștigurile sunt impozitate gradual și nu cu 1%, cum s-a tot vehiculat pe o informație nedocumentată, acest calcul gradual a fost făcut pe o anumită logică tocmai pentru a evita situațiile descrise : sunt impozitate cu 1% până la o valoare de 66.750 de lei, cu 16% până la 445.000 de lei și cu 25% peste această sumă. Și așa, din punct de vedere al Comisiei Europene, această taxă pe jucător este discriminatorie. Noi avem propuneri concrete , pe care suntem gata să le prezentăm, soluții care aduc mai mulți bani la bugetul de stat fără a dezechilibra bugetul, industria sau jucătorii”, a mai transmis oficialul Rombet, pentru RomâniaTV.net.
În plus, reprezentanții afacerilor din industria jocurilor de noroc susțin că înainte de decizia Guvernului Ciucă, aceștia nu au fost contactați, pentru o dezbatere.